Íme egy pazar közösségi tér Bel-Budáról, amely amúgy francia könyvesbolt

A Budapesti Francia Intézethez kapcsolódva egy igaz franciás hangulatú könyvesbolt várja az érdeklődőket, amely nem csupán üzlet, hanem egy felfedezésre, kulturális gazdagodásra és közösségépítésre szentelt tér is. Az Év Irodája versenyen Az Év Közösségi Tere kategóriában ismerkedjünk meg a PRÉLUDE – La Librairie Francaise könyvesbolttal.

A PRÉLUDE jelentése zenei nyitány, ennek kapcsán a könyvesbolt egy olyan tér, ahol a művészet átlépve a határokat erősíti a francia és magyar kulturális kapcsolatokat az irodalom és a zene találkozásával, megteremtve a kulturális sokféleség ünnepét. Teret ad többek között az írókkal való találkozásra, a nézőpontok megosztására és a közösségi megértés elmélyítésére is.

A könyvesbolt és közösségi tér megalkotásakor a legfontosabb szempont az volt, hogy egy igazán franciás, párizsias, bisztró hangulatú, pozitív kisugárzású teret hozzanak létre. A burgundi vörös nyílászárók, valamint a falak és könyvszekrények acélkék színe a francia zászló színeire utal.

A sötét színek ellensúlyozása érdekében pedig a mennyezetre egy könnyed hangulatú paradicsomi képet varázsoltak énekesmadarakkal és trópusi növényekkel. A bisztró hangulatot sugallják az opál színű gömblámpák, míg az egyedi, a húszas éveket idéző mozilámpák adják a könyvesszekrény feliratainak egyediségét. Az eladóteret úgy alkották meg, hogy a középen elhelyezett mobil bútorok eltolásával könnyen átrendezhető legyen a tér író-olvasó találkozókra, illetve filmvetítésre.

A rendezvények, találkozók színpadias hátterét a könyvesbútorok színével megegyező térelválasztó függöny biztosítja. Szintén a húszas évekre hajaznak az egyedi fém magazin- és képeslap-tartók. A térben helyet kapott egy olvasósarok is, amely a gyermekkönyvek közelében található, ennek kapcsán a kicsikre gondolva kisállatos leülőket is elhelyeztek.

Összességében egy olyan mesés hangulatú tér jött létre, ahol egy könyv olvasása közben könnyen elmerülhetünk a francia irodalom és nyelv szépségében, vagy éppen találkozhatunk kedvenc írónkkal és olyan emberekkel, akik szintén ilyen kulturális élményre vágynak és inspirálnak minket.

Tervező: impressono studio

December 15-éig itt lehet jelentkezni Az Év Irodája és a Real Estate Awards versenyekre.