Magyarország ismét bemutatkozik a világ első számú ingatlanszakmai kiállításán, a MIPIM-en

Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke, Takács Ernő elmondta, hogy az ország nemzetközi porondon való részvétele kiemelt fontosságú, hiszen a szereplők azon dolgoznak, hogy az ingatlanbefektetési terület újra rekord magasságokba emelkedhessen. Tavaly az ingatlanbefektetési volumen a koronavírus-járvány alatti szintre esett vissza, a CBRE előrejelzése szerint idén újra meghaladhatja az 1 milliárd eurót. A koronavírus-járvány után megindult látványos bővülési trendet megakasztotta az ukrajnai háború, az energiakrízis, a világszerte megugró infláció, a recessziós félelmek erősödése, továbbá a monetáris szigorítások. 

Ugyanakkor az egyes szegmensek teljesítménye nagyon eltérő volt, a logisztika és az irodapiac kifejezetten jól teljesített és a hotelpiacon is nagy változások várhatók, így nem véletlen, hogy éppen erre a három területre fókuszálunk a kiállításon. Van elég szabad tőke, de a befektetők még kivárnak. Az idei év végére várható kamatcsökkenés a világban újabb költekezést, a piac felpörgését hozhatja, a magyar piacon pedig továbbra is jelentős a növekedési potenciál – jegyezte meg az IFK elnöke.

A lehetőségeket mutatja Takács Ernő szerint, hogy az építőipari költségek emelkedése és a szállítási láncok további problémái ellenére nagyon jól teljesített az irodapiac, 300.000 m²-t adtak át tavaly és ezzel a kereslet is lépés tartott, nem emelkedett a kihasználatlanság, 2022-ben 15%-kal nőtt a kereslet az egy évvel korábbihoz képest. Az ipari, logisztikai piac évek óta nem látott ütemben bővül, 400.000 m² körül volt a budapesti kínálatnövekedés 2022-ben, a kereslet pedig meghaladta az 500.000 m²-t.

Az ország egész területén, de főleg a főváros környékén jelentős az igény az ipari ingatlanok iránt, különösen az autóipari beszállítók kereslete erős. A legjobban eladható szegmens külföldön jelenleg a logisztikai ingatlanok piaca – fogalmazott az IFK elnöke. Az ipari ingatlanok összterülete országosan 4,5 millió m²-re nőtt, Budapesten és környékén meghaladta a 3 millió m²-t; tervben van további közel 1 millió m² létesítése, és ebből közel 500.000 m² építés alatt van már a CBRE adatai szerint.

A hotel szegmensben Budapest és a fővároson kívüli desztinációk vonzerejének növelését célozzák a fejlesztések. Takács Ernő szerint vidéken a business hoteleké, Budapesten pedig a minőségi turizmushoz kapcsolódó fejlesztéseké a jövő, jó példának nevezte például a Liget Budapest Projekt újabb elemeit. Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott: „büszkén térünk vissza a kiállításra, ugyanis tavaly a Magyar Zene Házával először kapta meg a zsűri fődíját magyar fejlesztés a legrangosabb nemzetközi ingatlanszakmai díj, a MIPIM Awards három évtizedes történetében.”

Köves Béla, a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő (NIPÜF) Zrt. vezérigazgatója az ipari parkok iránti robusztus keresletről beszélt. A Magyarország-Budapest-standon főleg ipari ingatlanokkal mutatkozik be az ország, mert a szegmensben bőven van potenciál. Köves Béla hangsúlyozta, hogy a NIPÜF 2016-ban állami vállalatként vetette meg a lábát a piaci szereplők között az ipari ingatlanok fejlesztési piacán, ahol INPARK márkanév alatt lett ismert. A cégcsoport komplex fejlesztéseivel ösztönzi a hazai és külföldi cégek betelepülését, új technológiák meghonosítását, a munkahelyteremtést és a gazdaság élénkítését.

Fókuszban az ipari ingatlanok és a prémium irodafejlesztések

A Magyarország-Budapest-standon bemutatott kormányzati fejlesztések és magánberuházások új befektetők érdeklődését kelthetik fel, erősítik Magyarország pozícióját a befektetésekért folyó globális versenyben. Debrecen általános ingatlanpiaci bemutatásán túl, a hosszú távú gazdaságfejlesztési és humán erőforrás stratégiához illeszkedve promótálják a lakhatásfejlesztést. Emellett népszerűsítik a város előkészítés alatt lévő vagy már megvalósult szállodafejlesztéseit (Mercure Hotel, Hilton Garden Inn). 

Szeged a világszínvonalú ELI-ALPS Kutatóközpontot és a Science Park Szeged Tudományos és Innovációs Parkot, valamint a közvetlen szomszédságukban épülő 40.000 m²-es 3*-os 100 szobás üzleti hotellel, irodákkal és szabadidő parkkal vegyes fejlesztést viszi a kiállításra. A tudományos és innovációs park kialakításával a Szegedi Tudományegyetemmel jelenleg is együttműködő, illetve további kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységgel foglalkozó vállalkozások települhetnek a felsőoktatási intézmény és a tudományos kiválóságot megtestesítő európai kutatási infrastruktúra – ELI-ALPS – közvetlen környezetébe.

Az ATENOR, a GLP, a GTC, a HelloParks, az InfoGroup és a WING – a legújabb környezettudatos, és fenntartható fejlesztéseikkel vesznek részt a seregszemlén. Az ATENOR az Aréna Business Campus projektet, a RoseVille-t és a BakerStreet I-et, mutatja be, melyek több mint 200 millió eurós értéket képviselnek 53.000 m² alapterületen, a további fázisokkal kb. 92.000 m²-en. A GLP Hungary legújabb logisztikai parkját, a Sziget 1-et mutatja be, melynek mindkét csarnoka bérlőre talált. Folyamatban van a Sziget 2 logisztikai park engedélyezése. A fejlesztés több mint 100.000 m²-nyi első osztályú logisztikai ingatlannal bővíti a magyarországi piaci kínálatot.

A GTC bemutatja Cannes-ban a 75.000 m²-es Centerpointot, a Duna Tower Duna parti irodaház szabad területeit és az energiahatékonysági fejlesztéseit a Váci Greens D épületén. A Futureal csoporthoz tartozó HelloParks 2023-ban egy újabb stratégiai lokációban fejleszt Budapest déli alpiacán. Az Infogroup Kecskemét, Miskolc, Polgár, Tiszaújváros, Karcag külterületein elhelyezkedő ipari parkjait mutatja be, amelyekben spekulatív és built-to-suit ipari-logisztikai fejlesztések és értékesítendő ipari területek egyaránt megtalálhatók.

A WING a hazai ingatlanpiac minden szegmensében aktív, így irodák, ipari és logisztikai ingatlanok, kiskereskedelemi projektek, szállodák és lakófejlesztések is a portfóliója részét képezik, melyeket egyaránt bemutat a nemzetközi porondon. A CBRE is jelen lesz a kiállítók között, legfrissebb elemzéseikkel árnyalják a Magyarország-Budapest-standon zajló kerekasztal beszélgetéseket. A Diófa Alapkezelő Zrt. a magyarországi makrogazdasági és befektetési környezetet, valamint az ingatlanalapok által kínált befektetési lehetőségeket ismerteti.

Fotók sorrendben: BakerStreet, Budapest ONE, Duna Tower, Liget Center, Inpark Páty