A járvány után helyreáll az ingatlanpiac! Átadták a Real Estate Awards díjait

Magyarország legnevesebb ingatlanpiaci versenyére idén is jelentős számú nevezés érkezett, hatalmas érdeklődés kísérte a megmérettetést, hiszen szerencsére a pandémia nehéz időszaka után az ingatlanpiac friss tapasztalatokkal és új üzemeltetési gyakorlatokkal felvértezve ismét fellendült. 

 A szakmai zsűri idén is nagy kihívás előtt állt, hiszen a koronavírus időszaka ellenére újabb és újabb izgalmas projekteket és fejlesztéseket értékelhettek, miközben a hagyományosan kiemelkedő irodaszegmens mellett egyre nagyobb szerepet kap az ipari ingatlan- és a lakásépítési piac is. Az átalakuló új bérlői és vevői igények is egyértelműen láthatók a pályázatokban, hiszen mind a kereskedelmi, mind a lakóingatlan fejlesztések esetében felértékelődnek a közösségi helyszínek, az okos megoldások, illetve a műszaki adottságok és az üzemeltetés tekintetében az egészséges és biztonságos terek megteremtése elsődleges szempontokká váltak.


Szervita Square Building

 A már korábban megismert piaci trendek tovább erősödtek, vagyis a járvány konszolidációját követően is meghatározzák majd az ingatlanszektort és az építőipart, itt említhetjük meg az innovatív technológiákat, illetve a fenntarthatóság témakörében már nem csak a zöld minősítés, a wellbeing a meghatározó, hanem a szektor egészét érintik az ESG-követelmények. Utóbbi fontosságát igazolja, hogy a szektorban a befektetők többsége már elvárásnak tekinti az ESG-szempontok érvényesülését.

Az Év Kereskedelmi Fejlesztése kategóriában a Szervita Square Building lett az első helyezett, amely Budapest belvárosában egy exkluzív, LEED Platinum minősítésű multifunkcionális ingatlan. Az Év Tervezett Kereskedelmi Projekt kategóriában a Corvin Palace győzött, amely a Blaha Lujza téren található ikonikus áruház teljes megújítását jelenti. Az Év Tervezett Kereskedelmi Projekt kategória Különdíját pedig a HelloParks Maglód logisztikai megapark nyerte, amely a hazai logisztikai ingatlanberuházások új generációját képviseli.

Corvin Palace

Az Év Lakóingatlan Fejlesztése kategóriában a ATTILA99LOFT nyerte el az első helyet, ahol a fejlesztők egy régi transzformátorházat igazi loftparadicsommá formáltak. Az Év Tervezett Lakó Projektje kategóriában a Kassák Passage végzett az első helyen, amely Angyalföld egyik kiemelkedő lakópark-beruházása a 21. század minden igényét megvalósítva.

Az Év Fejlesztő Cége kategória győztese a WING, amely az elmúlt évben is szinte minden szegmensben jelentős mértékben gazdagította a magyar ingatlanfejlesztési- és befektetési piacot. Az Év Kivitelező Cége a DVM group, amely hazánk egyik legkomplexebb integrált építőipari cégcsoportjaként továbbra is kiemelkedő nemzetközi színvonalat képvisel. Az Év Irodakivitelező Cége díjat a FITOUT nyerte el, amely számos ingatlanpiaci szegmensben tevékenykedik, tavaly pedig az irodakivitelezői ágazatban meghatározó volumenű projektekben működött közre. 


Attila99loft

Az Év Tranzakciója Díjat a verseny történetében első alkalommal osztották ki, amelyet a GLP Sziget, Fiege bérlet pályázat nyert el, amelynek során a Sziget Logisztikai Központban Európa vezető logisztikai szolgáltatója jelentős területeket vesz birtokba. Az Év Tranzakciója Különdíjat pedig az RTL Magyarország új székház-projektje érdemelte ki, amelynek során a médium az újjászülető Liget Center és a Liget Auditórium irodaházakba teszi majd át a hazai központját.

Az Év Asset Management Cége az Erste Alapkezelő, amely hazánkban is meghatározó ingatlanpiaci vállalatként a fenntarthatóságot kiemelt szempontként kezeli. Az Év Facility Management Cége a CPI Facility Management, amely magas színvonalon látta el a létesítménygazdálkodási feladatait, miközben sikeresen megfelelt a pandémia kihívásainak. Az Év Property Management Cége pedig CBRE lett, amely két nagy bevásárlóközpont felújításában működött közre sikeresen, miközben a fenntarthatóság felé is jelentős lépéseket tett.

HelloParks Maglód

Az Év Tanácsadó Cége kategóriában a Cushman & Wakefield győzött, amely az ingatlanpiac valamennyi ágazatában a nehéz időkben is sikeresen képviselte a bérlőket és a tulajdonosokat egyaránt. Az Év Ingatlanpiaci Személyisége Botos Bálint lett, aki a Forestay Alapkezelő managing partnereként tevékenykedik eredményesen. Az Év Feltörekvő Személyisége idén Bihari Virág építészmérnök, aki a Horizon Developmentnél kamatoztatja tudását.

 „Nagyon örülünk, hogy az idei díjátadó gálát már személyesen a Pesti Vigadóban rendezhettük meg a szakmai nagyközönség részvételével, hiszen tavaly a járvány miatt még online átadóra került sor a Budai Várban. Reményeink szerint ez egy kiváló kezdet ahhoz, hogy az ingatlanpiac és általában a gazdasági élet visszatérjen a megszokott kerékvágásba, és az elmúlt éveket túlszárnyalva még jobb eredményeket produkáljon, miközben újabb és újabb értékteremtő beruházással gazdagítja a magyar ingatlanpiacot és épített örökséget” – mondta Fodor Dániel, Az Év Irodája és a Real Estate Awards verseny főszervezője és ügyvezetője.

Kassák Passage