Jó ütemben épül a MOL vadonatúj székháza

Még 2017 őszén jelentették be, hogy a BudaPart városnegyed projekt mellett építi fel a MOL az új székházát, amely 120 méter magas és 28 emeletes lesz, vagyis egy valódi magasház épül Budapesten, amely épp emiatt szakmai indulatokat váltott ki. A vállalat a Foster + Partners világhírű építészirodát kérte fel a tervek elkészítésére, amelynek magyarországi partnere a Finta Stúdió. A belsőépítészeti tervek kivitelezésével pedig a berlini KINZO-t bízták meg, amely a helyi Minusplus-szal működik együtt.

A székház jól illeszkedik majd a BudaPart elképzeléseihez, hiszen a vízparti, parkokkal teli új városrészben a MOL új központi épületkomplexumát is kertek veszik körbe, amelyeket a városlakók is szabadon látogathatnak. A zöld terek a központi átriumtól egészen a tetőteraszig az épület egészét átszövik, így hozva közelebb a természetet a munkahelyhez. A kampusz tetején egy kilátóteraszt alakítanak ki, ahol kiváló perspektívában szemlélhetjük majd Budapestet.

A fejlesztés oka nyilvánvaló, hiszen jól ismerjük az olajvállalat székházát Dél-Budán: a szocialista időkben modern épület mára elavult, még ha itt-ott ráncfelvarrást is eszközöltek, így például a Budafoki úti irodaházban a földszinti területek teljesen megújultak 2015-ben. Az új cégközpont a vállalat hosszú távú stratégiának része, hiszen a komplexum külső és belső megjelenésében, fenntarthatósággal kapcsolatos megoldásaival, és modern, innovatív elemeivel tökéletesen kifejezi majd a vállalat magyarországi és regionális szerepét.

A telket még 2016-ban egy független, nemzetközi ingatlan-tanácsadó cég segítségével választotta ki a szakértői csapatuk. Alapvetően a dél-budai városrészben gondolkodtak, amely a legközelebb található a MOL telephelyeihez és leányvállalatainak központjához (mint pl. Százhalombatta, Tiszaújváros, Pozsony és Zágráb), valamint az ahhoz vezető autópályákhoz (M1, M7, M6 repülőtér stb.).

2018 őszén került sor az alapkőletételre, ahol Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója így nyilatkozott: „olyan irodaházat építünk, amilyet még nem látott Magyarország. A kivitelezésnél nincs kompromisszum, az épület minden szintjét zöld terek hálózzák be, közelebb hozzák a természetet, hiszen itt a friss levegő, a természetes fény és a Duna fogja garantálni az egészséges munkakörnyezetet.”

Már javában épül a komplexum

A MOL 2018 őszén írt ki egy zártkörű tendert a kivitelező kiválasztására, amelyet végül a Market Építő Zrt. nyert el. Az Mol Campus Budapest egyik leginnovatívabb és legzöldebb irodaépülete lesz, amely a főváros egyik ikonikus épületévé válhat. Az irodaház építése során mind a LEED, mind a BREEAM minősítés megszerzése a cél, ezzel is bizonyítva az energiahatékony, környezettudatos és fenntartható tudatosságot. A Market Építő Zrt. jelenleg a kivitelezési projekt 10%-os készültségi szintjénél jár.

Az új irodaház kivitelezését a Market még 2019. szeptemberében indította el, és mára elkészült a teljes földmunka és a torony épületrész cölöpalapja, valamint a 4.400 köbméter betont magába foglaló alaplemeze. Elindultak a magasfödém és a felszerkezet építési munkái, az öt toronydaru egyike 176 méter magas lesz a későbbiek során, amely jelzi a beruházás volumenét.

Mindeközben a felvonulási területen az alvállalkozói létszám növekedésével párhuzamosan bővült a konténerváros is, ami jelenleg a főváros egyik legnagyobb építőipari organizációs helyszíne a több mint 180 konténeregységével. A projekt számos olyan építőipari kihívást tartalmaz, amit Magyarországon még nem hajtott végre egy cég sem. A munkafolyamatok a koronavírus helyzet miatt sem álltak le, fokozott egészségvédelmi előírások betartásával, rendszeres ellenőrzések mellett folyamatos a kivitelezés.

Fotók: MOL, Market