Kevesebb irodaházat adtak át Budapesten, de ősszel jöhet az újabb hullám

A második negyedévben a teljes budapesti modern irodaállomány 4 millió 93 ezer 250 négyzetmétert tett ki, ezen belül több mint 3,398 millió négyzetméter spekulatív irodaterület és több mint 694 ezer négyzetméter saját tulajdonú irodaház található. A negyedévben a budapesti modern irodaállomány két új irodaházzal bővült: átadták a 2750 négyzetméteres Paulay 52 és a 28 ezer négyzetméteres OTP székházat.

Az egész év egyik kiemelkedő fejlesztése a magyar bankóriás új irodakomplexuma, amely a Madarász utcában 84 ezer négyzetméternyi térrel rendelkezik. A számos innovatív megoldással elkészült M12 néven emlegetett épület több mint háromezer fő számára biztosít közösségi és irodateret.

A közel 13 ezer négyzetméteres telken felépült komplexum a LEED környezettudatos épületminősítési rendszer GOLD fokozatával rendelkezik. A természetes fénnyel ellátott irodaterek, a saját belső park, a zöldített tető, az épületen belüli egzotikus növényszigetek mind a biofília jegyében születtek. A belső tereket világos színvilág, emberközpontú helyiségek jellemzik.

Nőtt a kereslet és az üresedés

A bruttó kereslet 2022 második negyedévében 108 020 m2-t tett ki, ami az előző év azonos időszakához képest 10,2%-os növekedés. A teljes keresleten belül az új szerződéskötések jelentették a legnagyobb arányt 32%-kal. A szerződéshosszabbítások a kereslet 27%-át tették ki, míg a bővülések részaránya 10%, az előbérleti szerződéseké 4%, a saját tulajdon pedig 26%-ot abszolvált. Az üresedési ráta az előző negyedévhez képest nőtt, jelenleg 9,9 százalékon áll, ami 0,1 százalékkal magasabb, a korábbi negyedévhez, valamint az előző év azonos időszakához képest.

A BIEF a legmagasabb bérlői aktivitást a Váci úti irodafolyosón mérte, a teljes volumen 44 százalékát itt kötötték le. Második helyen a Pest Központ végzett 14%-kal, melyet nem sokkal lemaradva egymástól Észak-Buda (13%) és Buda Központ (10%) követett. Dél-Buda alpiacon a teljes volumen 8%-a realizálódott.

A BRF összesen 144 bérleti szerződést regisztrált a második negyedév során, átlagos méretük 750 négyzetméter volt. Hét szerződést kötöttek 2000 m2-nél nagyobb területre, mely két szerződéshosszabbítást, három új bérletet, egy saját tulajdonra szóló szerződést, valamint egy bővülést foglal magában. A negyedév legnagyobb spekulatív ügylete egy új szerződéskötés volt a Haller Gardensben 5420 négyzetméteren, míg a legnagyobb szerződéshosszabbítás egy 4200 négyzetméteres területre szólt a Szépvölgyi 22-ben

2022 második negyedévében csökkent az új átadások aránya az előző negyedévhez képest, több fejlesztés átadása a következő negyedévre csúszott. A keresleti piac élénk aktivitást mutatott, a lezárt tranzakciók száma az előző év azonos időszakához képest 26%-kal növekedett. A teljes keresleten belül a nettó bérbeadás az előző negyedévhez hasonlóan magasabb arányt tudott elérni, mint a szerződéshosszabbítások.

Fotó: OTP Bank