Kihívások előtt a létesítménygazdálkodás. Növekvő energiaárak, változó bérlői igények

Arccal a zöld energia felé

Az energiagazdálkodás már a korábbi világválság idején is előtérbe került, a költséghatékonyság lett a jelszó az ingatlanpiacon. Most azonban még markánsabban meghatározza a gazdasági folyamatokat az energiaárak emelkedése, ezért a facility menedzsment vállalatok számára még fontosabb szegmensé válik az energetika, az energiafelhasználás hatékonyságának növelése.

Nem érdemes arra várni, hogy a világpiaci árak visszarendeződnek, mert a globális klímaváltozás erősödésével, valamint a környezettudatosság és a fenntartható építészet előretörésével párhuzamosan kardinális kérdés lett a fosszilis energiáról a zöld energiára való áttérés. Ez a folyamat a következő évtizedek egyik legnagyobb globális kihívása lesz, amely jelentős költségekkel és szemléletváltással jár együtt, miközben természetesen az energetikai tudás felértékelődik az üzemeltetésben.

Új bérlői igények

A másik alapvető kihívás a létesítménygazdálkodók számára a változó bérlői igények. A koronavírus járvány többek között arra is rávilágított, hogy hihetetlen gyorsan átalakulhatnak a bérlői prioritások, a cégstruktúrák és munkaszervezetek kénytelenek viszonylag rövid idő alatt alkalmazkodni az új feltételekhez.

Az irodapiacon gyökeres átalakulásoknak lehetünk a szemtanúi, hibrid modellek, home office, munkahelyi jóllét, környezettudatos megoldások az új trendek. Ezekre az FM-piac szereplőinek is reagálniuk kell, a kulcsszó a rugalmas és gyors alkalmazkodás. Egyelőre azonban még minden mozgásban van, ami hatással van a bérleti szerződések hosszára, újtatárgyalására, jövőbeni feltételeire és az elvárt szolgáltatási kondíciókra is.

„Ez az átmeneti bizonytalanság az egész ingatlanpiaci értékláncot befolyásolja, kezdve a banki hitelezési algoritmustól a nagybefektetők elvárt biztos hosszú távú hozamáig. Az FM-szolgáltatóknak proaktívan kell fellépniük, kezdeményezően alternatívákat kell kínálniuk, illetve a sokrétű igényeknek meg kell felelniük. Az üzemeltetés alapvetően új szolgáltatásokkal képes csökkenteni a bérlők és a munkavállalóik bizonytalanságát, és tudatosítani a létesítménygazdálkodás meghatározó szerepét az ingatlanszektorban” – mondja Langbein Valentin, a Facility Concept ügyvezetője.

Régi-új szereplő a piacon

 A Facility Concept a Concept Group tagjaként kereskedelmi, ipari és lakóingatlanok számára nyújt átfogó üzemeltetési szolgáltatásokat, kihasználva a Concept Group tagvállalatok mérnöki és energetikai szaktudását és ingatlanpiaci tapasztalatát.

Az alapítók évtizedes magyarországi és regionális épületüzemeltetési tapasztalattal rendelkeznek, akik a régióban meghatározó irodaépületek, bankszékházak, illetve egyéb kereskedelmi ingatlanok sikeres működtetése során dolgozták ki az FM-folyamataik alapjait. Innovatív tevékenységük egyik fókuszpontja az energiafelhasználás optimalizálása, amelynek során alternatív megújuló energia használatán keresztül tudják támogatni az értékteremtést.

A piaci igények változásával az új igényekre tudnak hatékony és gyors válaszokat adni házon belül. A tradicionális hard és soft FM képezi a szolgáltatásuk alapjait, a kollégáik komplex tudását a meglévő épületek auditjain is hasznosítják, ahol az üzemeltetési folyamatokról, illetve az épületrendszerek állapotáról készítenek részletes és átlátható státuszelemzést a megbízóiknak javaslatokkal kiegészítve.

„A globális gazdaság változásai az ingatlanpiac stabilitására is hatást gyakorolnak, ezért ma már nem mondhatjuk egy akár újonnan épült ingatlanra és a szolgáltatásaira sem, hogy az egy kész termék és csak a piacon múlik az elvárt hozam. A beruházó és a működtető feladata – szorosabb partneri együttműködésben – a termék pozícionálása a fejlődő igényekhez, amelyekhez a CAPEX, OPEX terveket kell igazítani. A Concept Groupon belül energetikai kérdésekben a GEORT, irodaházi szolgáltatásfejlesztésben pedig a Real Estate Concept tagvállalatunkkal közösen tudjuk a megbízóinkat támogatni az értékteremtésben” – tette hozzá Langbein Valentin.