A közösség, az energia és a zöld megoldások uralják az irodákat! Megvannak Az Év Irodája nevezői, indul a közönségszavazás

Az Év Irodája és a Real Estate Awards versenyekre összesen 204 pályázat érkezett, ezek között 74 vadonatúj irodát köszönthetünk. A szervezők örömmel tapasztalták, hogy a pandémia után az elmúlt időszak világgazdasági nehézségei mellett is jelentős fejlesztések valósultak meg, folytatódott az értékteremtés mind a kereskedelmiingatlan-, mind a lakáspiacon. Sőt, a háború és a válság ellenére a 2022-es pályázat számai a verseny tizenhárom éves történetében a második legnagyobb aktivitást jelentik, vagyis az ingatlanszektor továbbra is a hazai gazdaság meghatározó ágazata. 

 A közönségnek szavazáskor, illetve később a szakmai zsűrinek az elbírálás során nem lesz könnyű dolga, hiszen az idén pályázó irodák, irodaházak és közösségi terek magas színvonalat képviselnek. Változatos terek és munkahelyek, épületek és szakmai teljesítmények fémjelzik idén is Magyarország egyik legfontosabb irodapiaci és üzleti  versenyét.

 Az Év Irodája kategóriában több mint 300 ezer négyzetméternyi új munkahelyet neveztek, ahol összesen 18 ezer alkalmazott dolgozik. A pályázatok között a legkisebb iroda száz m2-es, míg a legnagyobb 86 ezer négyzetméternyi kialakított terület a Mol Campusban található. A legnagyobbak között említhetjük még a 84 ezer m2-es OTP irodaházat, a 27 ezer m2-es ExxonMobil szolgáltató központot, illetve a 21 ezer négyzetméteres Bosch Innovációs Kampuszt.

 A beérkezett pályázatok átlagos mérete meghaladja a négyezer négyzetmétert, ahol átlagosan 253 alkalmazott dolgozik. Továbbá érdekes tendencia, hogy 2022-ben 16,7 m2 volt az egy főre jutó átlagos irodaterület. A verseny névadó kategóriájában további változó tendencia, hogy a pályázók közel harmada Budapesten kívülről érkezett, hiszen egyre több új irodát alakítanak ki a megyeszékhelyeken és az agglomerációban is. 

 „Az Év Irodája pályázatai mindig is a legújabb munkahelyi trendeket jelenítették meg, amelyek szinte tűpontosan jelzik az aktuális gazdasági helyzetet és az arra adott munkahelyi válaszokat. Az idei pályázatoknál sincs ez másként, hiszen jól látszik, hogy a pandémia után konszolidálódó irodapiacon a nagy visszatérés már megtörtént, miközben a közösségi terekre helyeződött a hangsúly. A rugalmas munkavégzési lehetőségek, a hibrid modellel együtt járó átalakulások mind-mind nyomon követhetők az új irodákban” – mondta Fodor Dániel, Az Év Irodája Kft. ügyvezetője és a verseny főszervezője.

 Az office branding még hangsúlyosabb szerepet kap a munkaerőpiacon, hogy az alkalmazottakat visszacsábítsák az irodákba, ennek fényében pedig a dolgozói jóllét együtt jár a fenntartható megoldásokkal. Ez utóbbi két, az elmúlt éveket meghatározó trend egymást erősítk a posztcovid időszakban és a jelenlegi energiakrízisben is. A hibrid modell miatt fontos szerep jut a hatékony térszervezésnek, ami mind technológiai megoldásokban, mind alaprajzi kialakításban és bútorozásban tetten érhető. Az aktivitásalapú munkavégzés még inkább felértékelődik, sok új munkahelyen ez határozza meg a kialakítást.

 A nevezési határidő lezárulta után január 3-án indul Az Év Irodája közönségszavazása, amelyen február 3-ig vehetünk részt. A honlapon szavazhatunk a kedvenc irodánkra, közösségi helyszínünkre, irodaházunkra és épületünkre.

Az Év Irodája kategória számai

Összesen

Átlagosan

Nevező a kategóriában

74

Irodaméret

300.867 m2

4237 m2

Dolgozók száma

18.010 fő

253 fő

1 főre jutó m2

16,7 m2

Fotók: azeviroda.hu – Az Év Irodája verseny 2022-es győztesei