A kriptovaluták beveszik az irodapiacot? Már bitcoinnal is lehet rugalmas munkahelyet bérelni

Ha a technológiai fejlődést szeretnénk demonstrálni az ingatlanpiacon és közelebbről az irodapiacon, akkor a Revolut irodabérlése bitcoinnal a WeWork dallasi központjában szinte mindent elmond, hogy mekkorát fordult a világ az elmúlt években.

A hagyományos banki termékek alternatívájaként működő Revolut még tavaly kapott egy 800 millió dolláros forrásbevonást, így akkor a befektetők 33 milliárd dollárra értékelték a céget, amely jelenleg még veszteséges – 2020-at a társaság 167,8 millió fontos minusszal zárta –, ellentétben a konkurens Wise-zal, amely nyereséget termel. Az online banki szolgáltatásokat nyújtó cég ráadásul nevéhez méltó forradalmi újdonságként több mint húszféle kriptopénzt is forgalmaz, és bár ez más, mintha kriptotőzsdén vásárolnánk pl. bitcoinokat vagy más altcoinokat, mégiscsak megtolta az innováció szekerét.

A blokkláncok forradalma úgy tűnik megállíthatatlan, bár még sokan nem tudják, hogy a számítógépes ökoszisztémákat eszik vagy isszák. Erre kiváló példa volt a múlt heti Kongresszusi meghallgatás, ahol előzetesen a képviselők gyorstalpaló keretében kaptak felvilágosítást a kriptopiacról. Ott egyébként az is elhangzott, hogy a kriptobányászat jelentős mértékben megújuló energiaforrásokon alapul. Mindenesetre a kriptók árfolyama a meghallgatás után bezuhant, és majd meglátjuk, hogy mit hoz a jövő. Egyébként a Tesla-vezér Elon Musk is nemrég jelentette be, hogy dogecoinnal is lehet majd fizetni egyes termékekért.

A Revoluton kriptotőzsde indítását is tervezi, és maga is jelentős kriptovagyont halmozott fel az utóbbi időben. Ennek ékes példája, hogy bitcoinban fizetett a WeWorknek Dallasban, amely a legnagyobb amerikai irodája. Jegyezzük meg, hogy az elmúlt években rohamtempóban fejlődő WeWork már majdnem bedobta a törölközőt, kicsit túl gyorsan nőtt, de a pandémia miatt előtérbe kerülő rugalmas irodakoncepció kirántotta a kátyúból.

A Revolut több mint 300 alkalmazottja dolgozik a dallasi WeWork központban, emellett a fintech cég bevezette a hibrid munkavégzési modellt, amely lehetővé teszi, hogy a több mint 2000 kolléga túlnyomó többsége szabadon dönthessen arról, hogy mikor és milyen gyakran szeretne otthonról dolgozni vagy bemenni az irodába.

A Revolut rugalmas ingatlanstratégiájának gyümölcse az ún. RevLabs, amely az irodákban együttműködési tereket alakított ki szerte a nagyvilágban, vagyis a bérlemények területének 70%-a a kollaborációra összpontosít. A csendes zónák és a közösségi terek harmonikus egyensúlyára épülő első RevLabs a WeWork Melbourne-i irodájában nyílt meg.

Rhebeckha D’Silva, a Revolut ingatlanügyekért felelős globális vezetője elmondta, hogy a Revolut mindig az innováció határait feszegeti, legyen szó pénzügyi szolgáltatásokról vagy éppen irodamegoldásokról. Nick Giraudeau, a WeWork pénzügyi szolgáltatások értékesítési részlegének vezetője hozzátette, hogy a rugalmasság elengedhetetlen a növekvő vállalatok számára, és a kriptovaluta-tranzakciók támogatásával választási lehetőséget és kényelmet kínálnak, miközben támogatják a Revolut innovatív üzletágát.

Fotó: Getty Images