Különleges mérnöki megoldások világszínvonalon! Bepillantás a FITOUT két évtizedes utazásába Bali Viktor segítségével

Az irodatervezési és -kivitelezési piac egyik vezető hazai vállalata, a FITOUT Zrt. idén ünnepli a 20. születésnapját a mérnöki minőség és a fenntarthatóság iránti elkötelezettség jegyében. Bali Viktorral, a vállalat egyik igazgatójával beszélgettünk, hogy áttekintsük a cég eddigi útját, a kulcsfontosságú munkáit és a jövőbeli kilátásait. Viktor építészmérnökként egy olyan nyolcfős projektcsapatot irányít, amely speciális szaktudást igénylő tervezési és -kivitelezési projektekre és ezzel együtt komplex projektmenedzsment feladatokra fókuszál.

– Gratulálunk a FITOUT Zrt. megalakulásának 20. évfordulójához! Hogyan ünnepli a cég ezt a jelentős mérföldkövet?

– Köszönjük! Jubileumunk alkalmából az ügyfeleinkkel közösen is szerettünk volna ünnepelni. Így született meg egy saját építésű Piaggio robogó ötlete, amellyel „kitelepülünk”, ellátogatunk legfontosabb partnereink irodaházához, ahol megvendégeljük őket egy kávéra, ezzel emlékezünk a számtalan közös projektre.

– A FITOUT Zrt. számos szakterületen bizonyított és nagyszerű projekteket valósított meg a generálkivitelezéstől kezdve az irodakialakítási projektekig, miközben nagy hangsúlyt fektetett a minőségre és a precizitásra. Ennek jegyében Ön üzletágvezetőként irányít egy projektcsapatot, amely egyedi projekteket valósít meg. Említsünk meg néhány különleges munkát, amelyekre önök valóban büszkék!

 – Nagyon sok projekten dolgoztunk az elmúlt évtizedekben, években, amelyek mind-mind a szívünkhöz nőttek, hiszen mindegyiknél találunk különleges megoldásokat. Ha azonban mégis választanunk kell, akkor a Kálmán Imre utca 20. szám alatti irodaházat és az Pillar Irodaházat, vagy más néven ExxonMobil székházat említeném. A Kálmán Imre utcában az irodakiépítési munkákon felül műemléki homlokzatfelújítást végeztünk, ahol restaurátorral és a műemlékvédelmi hivatallal kellett szorosan együttműködnünk, ez pedig még magasabb színvonalú feladatot jelentett a számunkra.

Kálmán Imre utca 20. szám alatti irodaház homlokzata (2020)

Az ExxonMobil esetében pedig a nagy kihívást a projekt mérete és határideje jelentette, hiszen 25 ezer m2 bérleményi területet kevesebb mint 1 év alatt építettünk ki, miközben ezzel párhuzamosan folytak az alapépületi munkák. Mindkét projekt esetében a szoros átadási határidő miatt nem jutott idő az utolsó megrendelői változtatások tervszintű lekövetésére, így a munkánk egy részére csak költségkeret és megrendelői elképzelés, koncepció volt megadva, így a munka egy része ún. design&build konstrukcióban valósult meg.

Pillar Irodaház – ExxonMobil székház (2022)

– Hogyan lehet ezt megvalósítani, hiszen ez a fajta feladatkör sokkal átfogóbb, mint végrehajtani egy megadott és részletesen meghatározott kiviteli tervet?

– Valóban ez egy óriási kihívás, amely sokkal összetettebb, tervezésre is fókuszáló, rendszerszintű szemléletet igényel a részünkről is. Az ilyen Design&Build koncepcióban megvalósított projekt esetében a mi kezünkben összpontosul a tervezés, a, a kivitelezés és az egész projektmenedzsment. Nem csak a beruházási összeggel, hanem a tartalmi és időigénnyel is mi gazdálkodunk.

Ennek az egyik legfontosabb előnye, hogy gyorsabb, mivel a tervezés és a kivitelezés egy része párhuzamosan haladhat, miközben az egyablakos rendszer miatt a kommunikáció és a menedzsment egyszerűbb, hatékonyabb. Az adott költségvetési összegre történő tervezés egy folyamatos árkontroll alatt valósul meg, mivel kivitelezőként folyamatosan vizsgáljuk az általunk tervezett design és meghatározott anyagok végösszegre és határidőre gyakorolt hatását. Fix árral és határidővel dolgozunk, ami nagyon fontos, hiszen sokszor a tervezés mellett a kivitelezésre kevés időt szánnak, így a projekt sokszor elcsúszik, vagy éppen egyes speciális munkák hátrányt szenvednek.

– Izgalmas feladat lehet, amikor a tervezés és a kivitelezés egy kézben összpontosul. De hogyan lehet a két szakterületet összefésülni a projektek során?

– Építészként a tervezés közel áll hozzám, szeretem a tervezőkkel közösen gondolkodva megtalálni a legjobb, leghatékonyabb műszaki megoldást. Ahhoz, hogy megértsük az egyes projektek árnyalatait és ügyfeleink egyedi igényeit, mélyre kell ásni a tervezési folyamat során, de közben sok éves kivitelezői tapasztalatunkat felhasználva már ebben a fázisban kontrolálni kell a költségeket.

A hagyományos felállásban sokszor előfordul, hogy elkészülnek a nagyívű tervek, majd a kivitelezői tender lezárulta után szembesülnek a költségekkel. Ilyenkor aztán jönnek az újratervezések, amivel elcsúszik a költözési határidő. Persze a tervezési fázis nálunk sincs kispórolva, csak az igények megismerése után azonnal költségvisszacsatolást tudunk adni, majd a meghatározott műszaki paraméterek és belsőépítészeti igényszintek alapján kezdődik a tervezés. Fontos kiemelni, hogy a további időt spórolunk meg, hiszen a tervek készültségét és sorrendjét mindig a kivitelezési fázishoz igazítjuk.

– Milyen tapasztalatokról számolhatunk be a Design&Build koncepcióval kapcsolatban, hiszen már elég sok projektjük így valósult meg?

– A Design&Build vállalás ékes példái a Green Court Offices Irodaház bérleményei. Az első bérlemény (Diageo) kiépítése után a további munkahelyi kialakításokat (Danfoss, Keyence, Business Lease, NXP) is ebben a felállásban valósítottuk meg. Ismerve a ház standard műszaki megoldásait és ezek pénzügyi vonzatait, már az első spaceplanek alapján jól meg tudtuk határozni a költségeket. A tervezési program összeállítása után sztenderd – és bérlői extra tartalomra leosztva adtuk meg a költségeket, így a Bérlő már a szerződéskötés pillanatában el tudta dönteni, hogy egy adott belsőépítészeti kialakításra mennyit kíván költeni, vagy esetleg megelégszik egy standard kialakítással.

A Mester Udvarházban a KÉSZ-Metaltech, a H2O irodaházban az Orbico bérlemény kiépítése is Design&Build konstrukcióban jöttek létre. A Megrendelő megelégedésére az irodák költség- és időkereten belül készültek el. Az eredmény minket igazolt, mert mindegyik sikersztori lett. De a saját beruházásainknál is előszeretettel alkalmazzuk ezt a módszertant, így a már átadott FERRUM Irodaházunk után a most épülő RHODIUM fejlesztése is így valósul meg.

FERRUM Irodaház belső kertje (2019)

– Ha már szóba került a RHODIUM Irodaház, akkor mutassuk be az új projektet!

– A WORKUP üzletágunkkal szoros együttműködésben végezzük a RHODIUM Irodaház kivitelezési munkáit. A FITOUT legújabb, saját beruházásban megvalósuló fejlesztése a Fáy és Lomb utca sarkán található, ahol a szerkezetépítési munkák az év végére befejeződnek, az épület átadása 2024 utolsó negyedévére várható. A RHODIUM esetében a műszaki tartalom a FERRUM Irodaházzal szinte megegyező (mint például VRV- és napelem-rendszerek), a BREEAM minősítés tekintetében pedig az Excellent kategória elérésére törekszünk. Az új épület 250-800 m2-es bérleményekkel, összesen közel 3.000 m2-nyi kiadható területtel várja a bérlőit, ahol a fenntarthatóság érdekében a legenergiatakarékosabb, csúcstechnológiás megoldásokkal üzemeltetjük majd az irodaházat.

A RHODIUM Irodaház látványterve (2024)

– Számos iparágban dolgoznak már, ezek között kiemelkedő az irodapiaci aktivitás, de mely szakterületek felé kacsingatnak még, ahol szeretnének jelentős projekteket megvalósítani?

– Egyre több egészségügyi projektünk van, amelyek nem kategorizálhatók a sztenderd feladatok közé. Az építőipari tudásunk mellett bele kellett ásni magunkat a kórháztechnológia sajátosságaiba, meg kellett értenünk az egészségügy támasztotta speciális igényeket, hogy megfeleljünk a magánklinikák magas higiéniai és esztétikai minőségének. A Medicover magánklinika számos osztályát alakíthattuk ki, így például egy modern felszereltségű 4 blokkos műtőt, intenzív osztályt, laboratóriumot és egy általános betegvizsgáló szintet. Ezen felül szemészeti klinikát is építettünk már, ahol a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a meglévő rendelő mellett csak korlátozott méretű terület állt rendelkezésre, így minimális helyre kellett maximális műszaki tartalmat beépíteni. Itt a tervezőkkel közösen művészi szintre kellett fejleszteni a helykihasználást, amit egy svájci órához hasonlítanék.

MEDICOVER – Vision Tower (2018)