Lássuk, hogy milyen irodaházak épülnek most Budapesten! Minden egy helyen!

Az előrejelzések szerint idén 100-110 ezer négyzetméternyi új irodafejlesztés kerül a piacra, ami visszaesés a tavalyihoz képest, 2020-ban azonban jelentős bővülés várható, hiszen több mint 200 ezer m2-vel kalkulálnak a szakértők. Ráadásul akkor még nem említettük, hogy a következő 2-3 évben újabb több százezer m2-nyi vadonatúj iroda érkezhet a hazai piacra, amelyeket nagy valószínűséggel gyorsan „elkapkodnak” a befektetők.

Jelenleg Budapesten alig 200 ezer m2-nyi iroda áll üresen, az üresedési ráta 6% alá is benézett, vagyis nagy biztonsággal kijelenthető, hogy az új állományt felszívja a kereslet. A Budapest Research Forum harmadik negyedéves adatai alapján a teljes budapesti modern irodaállomány 3.668.735 m2-t tesz ki.

Most a teljesség igénye nélkül nézzük meg, hogy mi épül jelenleg. Emellett természetesen számos projekt is indításra vár, az ütemezés azonban sok esetben a tulajdonosoknak nehézséget okoz, hiszen a szűk keresztmetszetű építőipar mindenki előtt közismert tényező. Ráadásul bár nagy a kereslet az irodapiacon, nem árt az óvatosság, hiszen a tranzakciók 63%-a a jelenlegi bérleti szerződések megújítása volt a 3. negyedévben.

Váci út

A Váci úton a Váci Greens irodapark a finisébe érkezik, hiszen a 130 ezer m2-nyi bérbeadható területre tervezett megaprojekt utolsó irodaházait építi az Atenor. A közel 80 ezer m2-t magában foglaló első négy épület 100%-os kihasználtsággal működik, míg a kivitelezés alatt álló további 50 ezer m2-t kínáló E és F épület 2020 második és harmadik negyedévében kerül átadásra. A legújabb hír szerint 5.200 négyzetméter irodaterületet vesz bérbe az Intrum Justitia Zrt. az F épületben.

Az irodafolyosó másik nagy gigafejlesztése a HB Reavis 130 ezer négyzetméternyi irodateret és kiskereskedelmi egységeket kínáló Agora Budapest projektje az Árpád híd lábánál. Az első két épület, az Agora Tower és az Agora Hub már javában épül, az átadások 2020-tól várhatók. A fejlesztő több nagy dealt is bejelentett már. A Raiffeisen Bank közel 20 ezer m2-nyi irodaterületet bérel az Agora Towerben, míg a BP új, 22 ezer m2-es hazai központjának az Agora Hub épülete ad otthont.

A GTC Pillar irodaházának fejlesztését egy nagyszabású BTS-megállapodás viszi sikerre már a projekt elején, hiszen az ExxonMobil Global Business Center új otthona lesz a 27.500 négyzetméteres ingatlan. Jó ajánlólevélnek bizonyult a vállalat korábbi projektje a GTC White House, ahol az amerikai Black Rock az egyik legjelentősebb bérlő. A fejlesztő projektje még a Center Point új fázisa is 35 ezer m2-nyi bérbeadható területtel.

Más irodakomplexumok kivitelezése is a finisben tart, így a CPI 16 ezer m2-es Balance Hall irodaháza már kész, így a Balance Office Park összesen 35 ezer m2-nyi bérbeadható teret kínál. Míg a Skanska Nordic Light ingatlanegyüttesének harmadik, 14 ezer négyzetméteres fázisa (Nordic Light Trio) 2020-ban kerül átadásra.

Dél-Budai fejlesztések

A Rákóczi híd budai oldalán számos jelentős volumenű fejlesztés zajlik, köztük több irodaház is épül. A Wing az ún. Magyar Nobel-díjasok Kutatás-Fejlesztési Park második fázisaként az Ericsson Ház mellett újabb székház-projektet valósít meg. A Siemens tulajdonában álló, szoftverfejlesztéssel és kutatás-fejlesztéssel foglalkozó evosoft a tervek szerint 2021-ben veszi birtokba a 22 ezer m2-es ingatlant.

A híd másik oldalán pedig a BudaPart városnegyed épül gőzerővel, több lakóházat már átadtak, de az első irodaház, a BudaPart Gate is jól látható, amelyet a tervek szerint a jövő év első felében adnak át. Mellette pedig a Mol Campus kivitelezési munkálatai zajlanak. A BudaPart teljes megvalósulása után összesen 13 irodaházat láthatunk majd a területen a tervek szerint.

Még mindig Dél-Budán maradunk, hiszen nem messze innen épül az Office Garden irodapark negyedik, 20 ezer m2-es fázisa is a GRT Group fejlesztésében, amelyet várhatóan 2021-ben adnak át. Az 5 ütemre tervezett irodapark a Szerémi út és a Hengermalom út által határolt tömbben helyezkedik el. A Kelenföldi pályaudvar vonzáskörzetében a Bartók Udvar is bővül, hiszen átadták nemrég a Bartók Udvar II. első épületét. Az Infogroup a közeljövőben további szárnyakkal bővíti az összesen 26 ezer négyzetméter bruttó irodaterületű komplexumot.

A kelenföldi intermodális központnál pedig a Futureal-csoport nagy vállalkozásai lassan beérnek, hiszen a Dél-Buda Városközpont Fejlesztés keretében kész a Budapest ONE irodapark első üteme 25 ezer m2-vel. A végső formájában 65 ezer négyzetméteres komplexum hullámzó sziluettje fogadja majd a nyugati irányból Budapestre érkezőket.

Hungária körgyűrű

Az Atenor megtalálta a számítását a magyar piacon, mert még be sem fejeződött a Váci úti gigafejlesztés, máris újabb irodaparkot építenek. A helyszín most a Hungária Körgyűrű, amely a budapesti irodapiac talán nem is annyira titkos favoritja. Mivel egy hosszú körútról beszélünk, ezért az irodaházak elszórva töltik meg, mindenesetre egyre több épül kezdve a Groupama Arénától egészen a Bosch-központig (Wing-fejlesztés – Gizella Loft). A Stadionoktól nem messze a 72 ezer m2-es Aréna Business Campus két irodaháza már gőzerővel épül: a 20 ezer m2-es „A” épületet 2020 második negyedévében adják át.

Haladjunk tovább a Hungária Körgyűrűn, ahol a Telekom székház mellett a Wing fejlesztésében elkezdődött a 42 ezer m2-es Liberty Irodaház építése is. Az ingatlan építészeti jellegét a homlokzaton elhelyezett színes „bagettek” és az egyedi formájú teraszok határozzák meg. A legfelső szinten sétánnyal kialakított növényház, valamint panorámás skybar gondoskodik a bérlőkről. Az átadást 2021 második felére tervezik.

Mielőtt elérnénk a Rákóczi hidat, érdemes jobbra tekintetünk, ahol a Millennium Városközpont húsz éves TriGranit koncepciója lassan teljesen megvalósul. Még a tervek szerint épül majd itt egy hatalmas konferenciaközpont, azonban az irodaházak közül már kivitelezés alatt áll a városközpont utolsó ilyen funkciójú épülete. Ez pedig a TriGranit Millennium Gardens irodakomplexuma, amely 37 ezer m2-nyi területen várja majd a bérlőket a 2021-es átadást követően.

Más alpiacokon is nagy az aktivitás

A felsoroltak mellett más fejlesztésekről is beszámolhatunk. A Codic által fejlesztett Green Court Offices 21 ezer m2-nyi teret kínál majd a Dózsa György úton, a Váci út közelében, amely egy nagy szabású vegyes funkciójú ingatlanberuházás része. A Horizon Development fejlesztésében megvalósuló, vegyes funkciójú Szervita Square Building irodatereit a SPACES veszi majd birtokba a 2020-as átadás után.

A régi Tőzsdepalota, korábbi MTV-székház a Szabadság téren Exchange Palace néven újul meg, ahol jelentős lesz az irodafunkció is. A Tippin Corporation fejlesztésében a komplexum több ütemben kerül átadásra. A Corvin Sétányon a Futureal-csoport pedig az utolsó irodaházát fejleszti két ütemben Corvin7 néven, amely 32 ezer négyzetméter bérelhető irodaterületet biztosít majd.

Még említhetünk néhány projektet a teljesség igénye nélkül, amelyekről a következő időszakban valószínűleg szintén többet hallhatunk: K27 Kerepesi Business Center, New Age, Bécsi Greens, Schiller-projekt, Nyugati pu.-Smart City.