A leginnovatívabb világítástechnika a magyar ingatlanpiacon – beszélgetés a Pontlight ügyvezetőjével

– A Pontlight meghatározó vállalat a magyar irodapiacon is, hosszú évek óta jelen van a hazai ingatlanszektorban. De hogyan jutott el odáig a Pontlight, hogy szinte egybeforrt a cég neve a „nagybetűs” világítással a kereskedelmi ingatlanpiacon?

– 2003 óta foglalkozom világítástechnikával, majd 2011-ben alapítottam meg a cégemet, 2014-ben pedig a vállalat felvette a Pontlight nevet, és ekkor kezdtük el a professzionális brandépítést. Azóta több nemzetközi kiállításon vettünk részt, ahol több ügyfelet szereztünk, jelenleg közel tizenöt országban értékesítik a termékeinket, vagyis magyar brandként erőteljesen jelen vagyunk a globális piacon is. Három évvel ezelőtt pedig megalapítottuk a saját üzemünket Törökországban, mert a szabályozói feltételek ott kínáltak számunkra optimális üzleti környezetet, így azóta már gyártjuk is a saját termékeinket.


GOBUDA Mall

– Melyek a legnépszerűbb termékek, amelyek most hódítanak a kereskedelmi ingatlanpiacon?

 – A sztenderd termékek mellett az egyedi világítástechnika az irodapiacon a legfejlődőbb szegmens, ráadásul meglehetősen kevés cég található Európában, amelyek specifikusan gyártanak termékeket az irodapiac számára jó minőségben és árban. Mi ebben a piaci résben találtuk meg a számításainkat, hiszen nem csak a lámpatestek formai megoldásaiban, hanem a technikai szegmensben is egyediek vagyunk. Az ügyfelek igényeire szabva sokféle terméket gyártunk, ennek is köszönhetően számos kiváló referenciával rendelkezünk. A legutóbbi partnereink között említhetjük a Foodpandát, illetve a tavaly Az Év Irodája Kisvállalati Díját elnyerő IncepTech SpaceGardenre is büszkék vagyunk. De olyan nagy projektekben is közreműködtünk, mint a Puskás Aréna és a Pick Aréna világítása a közös helyiségekben, illetve Olaszországban a Lamborghini bemutatóterem vagy éppen a zürichi repülőtéren egy ötcsillagos szálloda világítástechnikai megoldásait is mi valósítottuk meg.


Lakógép iroda

– Ma már a technológia és az irodakultúra fejlődése miatt egy-egy világítási projekt is összetett munka eredménye. Hogyan zajlik egy ilyen típusú projekt például az irodapiacon?

 – A mai irodakialakítási munkák világítási rendszere szinte külön projektet jelent. Első lépésben a tervezők megmutatják az elképzeléseiket, hogy az alaprajzi elrendezésben hol találhatók a kiválasztott lámpatestek, hol vannak a munkaállomások, tárgyalók, közösségi terek, stb.. Megvizsgáljuk, hogy a tervezők által kiválasztott elrendezésben a megvilágítási értékek elegendők-e az adott területen, mint például a folyosón, a közös területeken, tárgyalókban vagy éppen a munkaállomásoknál. Más szempontokat kell figyelembe venni egy iskola, egy szálloda, egy stadion, egy iroda vagy éppen egy üzlet esetében.


Libri Nyugati

– A mai világítástechnika már beépül az épület okos rendszereibe. Ez hogyan valósul meg a Pontlight esetében?

 – Manapság a lámpatestek dimmelhetők, vagyis egy okostelefon applikációval a fényerőt szabályozni lehet a tárgyalóban vagy éppen a munkaállomáson. Sőt, automatizálni is lehet a folyamatot, saját magunknak beállíthatjuk, hogy melyik napszakban milyen fényerőre van szükségünk, szabályozni lehet a fényerőt, a lámpatesteket be lehet tanítani, hogy mikor és mennyi ideig milyen fényerővel világítsanak. Emellett összehangolhatjuk a külső és belső fényviszonyokat, így másként világít például a beltéri lámpa, ha odakinn süt a nap. Ha több fény jön be az irodába a szabadból, akkor a lámpatest automatikusan csökkenti a fényerejét, akár a minimum értékre is. De a fényhőmérsékletet is tudjuk változtatni, hiszen az emberek hangulatát befolyásolja a fény a különböző napszakokban. Az elektronikát és az alapanyagokat piacvezető cégektől vásároljuk, akik már több évtizedes múltra tekintenek vissza, ez pedig garancia az ügyfeleink számára, hogy magas színvonalon kapják meg a termékeinket.


Foodpanda

– A modern lámpatestekkel és technológiával mekkora megtakarítást érhetünk el, hiszen mint mindenhol, itt is elsődleges szempont az energiahatékonyság?

 – A LED lámpák előnye, hogy nincs szükség karbantartásra, mert egy 50 ezer órás élettartamú lámpa minimum öt évig működik hiba nélkül, de ritkább használat esetén akár 10 év zökkenőmentes működésről is beszélhetünk. Mi 3-5 év garanciát adunk a termékeinkre, ami a karbantartás miatt fontos, hiszen addig ez utóbbi költség nem jelentkezik. LED-es lámpatestek között is van különbség fogyasztásban, fényhasznosításban. A rossz minőségű LED lámpatestek többet is fogyaszthatnak, ráadásul sűrűbben is szorulnak karbantartásra. Tehát ha az összes költséget összeadjuk, akkor 5 év alatt a rosszabb minőségű LED-es lámpatest akár háromszor annyiba is kerülhet, mint egy jó minőségű.

Elements Bar