Mi legyen a csodafegyver a munkahelyeken?

Az egyik vezető regionális HR-portál felmérése szerint a munkavállalóknak csupán 26%-a szeretne teljes munkaidőben visszamenni az irodába és a kevesebb mint 15%-uk preferálja a folyamatos távmunkát. A válaszadók legnagyobb része, közel 60%, a hibrid megoldásokat részesíti előnyben.

A rugalmas vagy hibrid munkahelyi stratégiák már jóval a koronavírus-járvány kezdete előtt is egyre népszerűbbek voltak, de a lezárások tapasztalatai mindenképpen felerősítették ezt a strukturális változást. Mostanra egyre több vállalat biztosítja irodai dolgozóinak azt a lehetőséget, hogy megválaszthassák, hogy egy adott munkanapon honnan szeretnének dolgozni, legyen az a saját otthonuk, egy központi iroda, a cég egy másik irodája, egy co-working iroda vagy bármilyen más helyszín.

Az irodai munkavégzés egyik fő előnye a kollégákkal történő találkozás lehetősége. A munkahelyi társas érintkezés köztudottan fokozza a kreativitást és a produktivitást, ezért a vállalatok arra összpontosítanak, hogy a munkavállalóknak több helyet biztosítsanak a szocializációra és a csapatmunkára. Mivel a Covid utáni munkaszokások még mindig gyorsan változnak és a vállalati irodák átszervezése időt és pénzt igényel, a flex irodaszolgáltatók készen állnak arra, hogy egész cégeknek vagy azon belüli csapatoknak dedikált tárgyalókat vagy irodákat adjanak bérbe a különböző projektekhez, minden eddiginél rugalmasabb feltételekkel.

A lokáció fontosabb, mint valaha

A flex irodákat üzemeltető New Work nemrégiben végzett LinkedIn-felmérése szerint a lokáció továbbra is a legfontosabb tényező az irodaválasztás során, de nem úgy, ahogyan azt gondolnánk. Meglepő módon a válaszadók közel fele (47%) számára a jó tömegközlekedési kapcsolatok megléte a döntő tényező. A válaszadók 32%-a számára fontos, hogy az iroda közel legyen az otthonához és csak 16% szeretné, ha munkahelye mindenképp a városközpontban legyen.

A tömegközlekedéssel jól megközelíthető irodaházak már régóta népszerűek a bérlők körében és ha elhelyezkedésük magas fenntarthatósági és well-being mutatókkal párosul, sok esetben magas bérleti díjjal is kiadhatók. A munkavállalók fent említett változó preferenciái arra ösztönözhetik azokat a vállalatokat, amelyek központja nem ilyen irodaházban található, hogy áthelyezzék székhelyüket vagy fontolóra vegyék további helyiségek bérlését jobb közlekedési kapcsolatokkal rendelkező co-working irodákban.

A hibrid stratégia problémája

Van egy komoly probléma, amellyel azoknak a vállalatoknak kell szembenézniük, amelyek lehetővé teszik, hogy az alkalmazottak csak a hét néhány napján jöjjenek be az irodába: az általuk bérelt helyiségek sokszor félig vagy szinte teljesen üresen állnak. Ez nemcsak felesleges költségeket (kihasználatlan helyiségekért fizetett bérleti díj), hanem felesleges szén-dioxid-kibocsátást is eredményez (kihasználatlan helyiségek működtetéséhez szükséges energia). 

Az előttünk álló, kihívásokkal teli makrogazdasági környezet és az ESG egyre nagyobb szerepe a vállalati döntéshozatalban kettős nyomást helyez a bérlőkre, hogy meglévő irodaterületeiket hatékonyabban használják ki. Egyesek a bérelt terület méretének tartós csökkentése mellett döntenek, de ez hosszú távon ritkán életképes megoldás, különösen, ha a bérleti szerződés nem tartalmazza szükség esetén újbóli területnövelés lehetőségét.

Miután felismerte, hogy sok munkáltatónak ezzel a problémával kell szembenéznie, a New Work bevezette az „iroda a felhőben” szolgáltatást, amely lehetővé teszi a bérlők számára, hogy akár felére csökkentsék a bérelt terület méretére vonatkozó kötelezettségvállalásukat és a különösen kihasznált időszakokban alkalmi jelleggel növeljék irodaterületüket.

Fotó: Getty Images