Magyarország továbbra is a szolgáltató központok paradicsoma

A HIPA (Hungarian Investment Promotion Agency) ötödik alkalommal rendezte meg az ágazati konferenciát a HOA (Hungarian Service and Outsourcing Association) közreműködésével. A bevezetőben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy jelenleg 120 üzleti szolgáltató központ működik Magyarországon több mint 55 ezer embert foglalkoztatva. Az elmúlt három évben 34 befektetés valósult meg az ágazatban, amelyekkel 4667 munkahely jött létre. Most is hét céggel tárgyalnak, tette hozzá a miniszter.

Ésik Róbert, a HIPA elnöke közölte, hogy a központok egyre magasabb hozzáadott értéket képviselnek, és nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a jól képzett, nyelveket beszélő fiatalok Magyarországon maradjanak. A konferencián bemutatták az üzleti szolgáltató központok (business services centers – BSC) körében készített idei felmérés eredményeit, amelyben 64 vállalatot kérdeztek meg, amelyek 42 ezer munkavállalóval rendelkeznek. (Itt jegyezhetjük meg, hogy az SSC és BSC fogalmak jelentős átfedésben vannak egymással, a korábban gyakran használt SSC-k helyett előtérbe került a BSC elnevezés, amely nagyobb presztízzsel bír, miközben komplexebb tevékenységeket is takar.)

A 2019-es felmérés alapján jól látszik, hogy a hazai üzleti szolgáltató ágazat evolúciós folyamaton megy keresztül, az iparági szereplők egyre átfogóbb, magas hozzáadott értékű tevékenységeket telepítenek Magyarországra. Ezzel párhuzamosan a hagyományos captive- és BPO-modellek mellett egyre gyakoribbak az úgynevezett hibrid központok. Emellett az is megfigyelhető, hogy Budapest mellett a vidéki egyetemvárosok szerepe növekszik a helyi humánerőforrás-bázisra alapozva. Az alkalmazottak 78%-a rendelkezik egyetemi végzettséggel, az átlagéletkor pedig 32 év.

Az ágazat egyik legnagyobb kihívása a munkaerő-igény kielégítése, valamint a már meglévő állomány megtartása a versenytársakkal szemben. Ezekre a kihívásokra leginkább a munkáltatói márka építésében (employer branding), illetve a toborzási folyamatok automatizálásában keresik a megoldást, ugyanakkor éppen az automatizálás miatt számos feladatkör változik, amit át- és továbbképzésekkel kezelnek a vállalatok.

A legkeresettebb pozíciók a szoftverfejlesztői, adat- és pénzügyi elemzői munkakörök. Az innováció, a digitalizáció és az automatizáció segítségével az iparági szereplők folyamatosan fejlesztenek saját belső folyamataikon és hatékonyságukon. A technológiai fejlődés révén az egyszerűbb folyamatokról a komplexebb, magasabb hozzáadott értéket előállító munkafolyamatokra irányul a figyelem.

Összességében a hazai üzleti szolgáltató szektor továbbra is rendelkezik azokkal a versenyelőnyökkel, amelynek köszönhetően a régió legfejlettebb BSC piaca a hazai: a képzett munkaerő, a magas szintű irodai és telekommunikációs infrastruktúra, a stabil gazdasági és politikai környezet, valamint az életminőség együttesen kiváló alapot biztosítanak a további bővüléshez.

A rendezvényen átadott kiválósági díjakat az idei évben az MSCI, az IT Services Hungary, valamint Szakács Emese, az AGCO magyarországi vezetője vehették át.