Már épül a Richter új debreceni irodaháza

A kereskedelmi ingatlanpiac fókuszpontja kétségtelenül Budapest, amely ugyan a diverzifikáció áldásos tevékenysége szempontjából nem előnyös, de mit lehet tenni, ez a jelenlegi Magyarország földrajzi adottsága. Ettől függetlenül a rendszerváltás óta Budapesten megfigyelhető nagy volumenű ingatlanberuházások az elmúlt években már vidéken is a valóság részévé váltak.

A plázaberuházások, gyárfejlesztések és a hozzájuk kapcsolódó infrastruktúra- és logisztikai építkezések mellett az irodapiac is megjelent a vidéki egyetemi városokban. Kiemelkedik e tekintetben Debrecen, Szeged és Pécs, nem véletlenül Az Év Irodája versenyen már egy szegedi munkahely nyert díjat. Debrecenben különösen erőteljesen növekszik a szolgáltatóközponti iparág (SSC), amely azért szép teljesítmény, hiszen a konkurens Lengyelországban olyan másodlagos városokban jelennek meg az SSC-k, mint Krakkó, Poznan vagy éppen Lodz, amelyek 500 ezer-1 milliós nagyságrendben rendelkeznek állandó lakossággal.

A civis város ráadásul a közösségi infrastruktúrafejlesztés tekintetében is fontos projekteket dolgozott ki, elég csak a repülőtérre vagy új üzleti negyedekre gondolnunk, de a 20 ezres multifunkcionális stadiont se hagyjuk ki. Ha pedig az irodapiacot szemléljük, nemrég megnyílt a Forest Offices Debrecen irodaház, amely a maga 22 ezer négyzetméterével már budapesti léptékben is jelentős tényező, és a már emlegetett Az Év Irodája versenyen is szép helyezést ért el.

Hazánk második legnagyobb városában hatalmas lendülettel zajlanak a fejlesztések, hiszen a repülőtértől délre már az ún. Déli Ipari Park infrastruktúrájának kiépítése zajlik, a Krones és a Continental gyára is  itt épül, de itt fog elkészülni az ITK Holding Zrt. buszgyára is. Valamint a kialakítás fázisában tart az Észak-nyugati Gazdasági Övezet, ahol pedig a BMW építi fel a helyi gyárát.

Ebbe a sorba illeszkedik a Richter projektje, amelynek során új irodaházzal bővül a vállalat debreceni központja. Még tavaly ősszel tették le az új épület alapkövét a biotechnológiai üzem mellett a Határ úti Debreceni Regionális és Innovációs Tudományos Technológiai Parkban, ahol az irodafunkció mellett jelentős lesz a közösségi terek szerepe is. A területen a Richter Gedeon Gyógyszergyár épületeiben gyógyszeripari és biotechnológiai tevékenység zajlik.

A lassan szerkezetkész ingatlan mintegy 3600 négyzetméternyi területet foglal magában, és a jövőben az igények szerint bővíthető is lesz. A tervek szerint a beruházás az év végére készül el a Dryvit Profi kivitelezésében. Az irodaépületet az Artonic Design Építészeti Kft. munkatársai tervezték, akik egy 2017-ben kiírt meghívásos pályázaton nyerték el a megbízást.

Az ingatlanfejlesztésnek is helyet adó ipari park 1997-ben nyílt meg, azóta a helyszínen számos vezető ipari cég jelent meg, később folyamatosan bővült és a szolgáltatások is igényesebbek lettek. Ennek köszönhetően 2009-ben megkapták Az év befektetőbarát ipari parkja címet, majd 2016-ban elnyerték a tudományos és technológiai park címet. Debrecen legnagyobb ipari parkjában talált otthonra többek között a National Instruments, vagy éppen az FAG, illetve természetesen a Richter is.

Fotók: dryvitprofi.hu, artonic.hu