Már más szemmel építik az irodaházakat – emberek és épületek szimbiózisa

A Futureal-csoport deklaráltan a WELL minősítésre is törekszik a BREEAM mellett az új irodaházai esetében, amely a falak között dolgozó emberek kényemére és egészségére fókuszál. A vállalat három WELL Platina előminősítéssel rendelkezik, amely az Advance Tower irodaházat a Váci úton, a Budapest ONE irodaparkot az új kelenföldi városközpontban, illetve a Corvin Technology Parkot a Corvin Sétányon érinti.

Radványi Gábor is hangsúlyozta, hogy az emberközpontú irodák és irodaházak világában a WELL térhódításával az „emberektől az embereknek” szemlélet honosodik meg, vagyis a fejlesztők a tervezés és a kivitelezés során az épületek belső tereire is fókuszálnak. Az ingatlanok életciklusa mellett előtérbe kerül az emberek életciklusa, hiszen a falak között valójában az épületek és az emberek egyfajta szimbiózisba kerülnek.

Ha egy adott személy átlagosan 40 évet dolgozik az életében, akkor az nagyjából 10 ezer nap, ami körülbelül 100 ezer óra. Vagyis egy irodai dolgozó cirka 18 évet tölt el egy irodaházban, ezért sem mindegy, hogy milyen körülmények között tevékenykedik.

A WELL rendszer valójában egy sorvezető, amely végigelemzi az emberi életet, a legfontosabb életfunkciókra fókuszál, mondja Radványi Gábor. A WELL hét fontos szempontot vesz górcső alá, amelyekre a fejlesztők is koncentrálnak. Elsőként említsük meg a friss levegőt, amely kihathat a fizikai és lelki egészségünkre, a hangulatunkra, a hatékonyságunkra és a teljesítőképességünkre is. Ennek biztosítására nem elég kinyitni az ablakot, hiszen ugye például a Váci út nem a Margitsziget, tehát a szellőztetéssel nem valószínű, hogy igazi ózon jut a belső terekbe. Vagyis komoly műszaki berendezésekkel és vezérléssel kell biztosítani a levegő megfelelő mennyiségét és minőségét.

A víz esetében többek között lényeges a víztisztítás, illetve az egészséges ivóvíz fogyasztása. A táplálkozást meghatározhatja, hogy az irodaházat üzemeltető milyen vendéglátóipari szolgáltatókkal szerződik le, az étterem vagy kávézó képes-e olyan kínálati szortimentet összeállítani, amely az egészséges táplálkozás követelményeinek megfelel. Negyedik szempontként beszéljünk a fényről, ahol elsődleges törekvés, hogy minél több dolgozó ülhessen természetes fény mellett, valamint itt jöhet szóba a LED-világítás, amelyet jól lehet szabályozni a minél optimálisabb fényviszonyok kialakítása érdekében.

Ne feledkezzünk meg a fitneszről sem, amely szorosan kapcsolódik a mozgáshoz. Itt a fejlesztő a kerékpáros infrastruktúra kialakításával ösztönözheti a bérlőket a mozgásra, a biciklivel való munkahelyre járásra. De itt nem csak a tárolókról kell beszélni, hanem a zuhanyzókról, az öltözőkről, vagy akár egy futópályáról is. Az egyéb relaxációs helyiségek, masszőr satöbbi már a bérlők kompetenciájába tartoznak.

A komfort is kiemelt szempont, amely nem csupán egy otthonos társalgót vagy egy kényelmes szófát jelent. Fejlesztői szempontból körültekintően kell eljárni a beruházásnál, hiszen fontos az akadálymentesség, amely megteremti az esélyegyenlőséget. De itt merülnek fel az akusztikai védelem vagy éppen a hőmérsékletszabályozás kérdései is, vagyis a komfort esetében számos tényező jön számításba.

Végezetül, de nem utolsósorban a „lélek harmóniája” is fontos eleme az emberközpontú irodaházaknak. Ide sorolhatjuk a biofília elvét, hogy minél több zöld vegyen körbe minket az irodában vagy az irodaház közös területein, kertjében, tetőteraszán stb. De meghatározó a stresszkezelés eszköztára is, amelyért a fejlesztő is tehet, hiszen például egy harmonikus belső kert új impulzusokat adhat az alkalmazottaknak, vagy egy kültéri tárgyaló kreatív ötleteket szülhet.

A WELL irodák kialakítása a fejlesztő és a bérlő közös felelőssége, hiszen a beruházó feladata alapvetően a szerkezetépítés (shell and core), illetve a közös területek kialakítása, míg a fitout már a bérlő kompetenciája. Ezért az irodakialakításban a WELL szempontjainak érvényesítése alapvetően a bérlő felelőssége, illetve a bérlésben, tervezésben és kiépítésben résztvevőké, ide sorolhatjuk az ingatlanügynökséget, a bérlőket, valamint a tervező, belsőépítész és kivitelező szakembereket. Vagyis a fejlesztő számára fontos a bérlői partnerség, hiszen csak együtt teremthetik meg azokat a követelményeket, amelyeket a WELL-iroda igényel, hogy egy emberközpontú klímában egészséges és kreatív munkatársak dolgozzanak.