Megépült a világ legnagyobb irodaháza

Átadták Indiában a világ legnagyobb irodaházát, a Surat Diamond Bourse központját. A 4500 irodás épület mostantól a gyémántkereskedelem egyik központja. A 6,7 millió négyzetméteres, 15 emeletes épületkomplexum a 80 éve csúcstartó amerikai Pentagont előzte meg.

4 év alatt épült fel a világ legnagyobb irodaháza, amely egyben a világ első számú gyémántipari központja is lett. A gigantikus komplexum az ország pénzügyi fővárosától Mumbaitól 250 kilométernyire a nyugat-indiai Suratban található. Az ingatlanegyüttes egy 6,7 millió négyzetméteres építési területen található. A 9 toronyból álló komplexum minden egyes szárnya össze van kötve, így technikailag egyetlen épületté válik.

A beruházás célja, hogy a gyémántfeldolgozás központjának számító Gudzsarát államban egy helyen összpontosuljon az iparág több területe. A tervek szerint ebben a 660 ezer négyzetméteres épületben vágják, csiszolják és adják el majd a világon forgalomba kerülő gyémántok csaknem 90 százalékát.

A projekt sikerességét jelzi, hogy a gyémántiparban tevékenykedő cégek már az építkezés megkezdését megelőzően megvették az összes irodának, műhelynek szánt helyiséget. A végső munkálatok lezárultával várhatóan idén novemberben adják át az épületet, ezután mintegy 65 ezren dolgozhatnak majd a komplexumban.

Ez az ingatlanegyüttes méreteit tekintve megelőzte a Pentagont is, amely 80 éven keresztül számított csúcstartónak. Az amerikai védelmi minisztérium székhelyét még 1941. szeptember 11-én kezdték el építeni. Csaknem 23000 katona és civil dolgozó és 3000 főnyi kisegítő személyzet munkahelye. A Pentagon 14 hektárnyi területével és 20000 négyzetméteres nagyságával már csak a világ 2. legnagyobb irodaháza.

Fotó: Surat Diamond Bourse Facebook-oldal