Megnyitotta kapuit az ACADEMIA irodaház

Megnyitotta kapuit az ACADEMIA irodaház, a belváros, Budapest 5. kerületének új ékköve. A kiváló lokációval, dunai panorámával és homlokzattal rendelkező épület az Europa és a ConvergenCE közös fejlesztésének köszönhetően született újjá.

„Az épület Duna felőli szárnya 1861-62-ben épült Procopp János és Hild Károly által a DDSG, az első Dunai Gőzhajózási Társaság számára. Az Akadémia utcai szárny helyén korábban álló épület 1863-ban nyílt meg Sebastiniai Vilmos tulajdonában Wechselmann Ignác tervei alapján. A ma látható épületszárny 2000-ben valósult meg, immár a Raiffeisen Bank számára, a Finta és Társai Építész Stúdió tervei alapján, Guczogi György Ybl-díjas építész, felelős építész tervező vezetésével” – mondta Zeley Csaba, a ConvergenCE ügyvezető igazgatója.

Nem az első közös projekt az Europa és a ConvergenCE életében az ACADEMIA fejlesztése. 2010-ben adták át az Eiffel Tér Irodaházat, amely újjá varázsolta Budapest egyik legelhanyagoltabb részét. Öt évvel később felújításra került a Duna Office Center, amely névváltoztatáson is átesett, ma már CityZen-ként ismert. Ugyanebben az évben megújult Kálvin Square is megnyitotta kapuit. A közös munka tehát nem volt kérdés, az időzítés viszont annál inkább: 

„Nagyon régóta szemeztünk ezzel a projekttel, de csak 2020 tavaszán született meg az eladói akarat az értékesítésre. Tökéletes adottságokkal és lokációval rendelkezik az épület, de úgy éreztük, hogy ennél sokkal többet szeretnénk: egy minden szempontból kiemelkedő, A+ kategóriás irodaházat” – tette hozzá Zeley Csaba.

Már a vételi tárgyalások során elkezdődött a tervezés és a felújított irodaház arculatának kialakítása. Elsődleges szempont volt a tervezés során a fenntarthatósági irányelvek figyelembevétele és a két épületszárny összekötése. Megújult az épület teljes gépészete, hőszivattyú látja el a jövőben az épület hűtés-fűtését.

A WELL irányelvei alapján felújították a légkezelőket és az Akadémia utcai szárnyban csendesebb és nagyobb komfortérzetet nyújtó mennyezeti hűtő/fűtő panelrendszer került beépítésre. Nagy kihívást jelentett a korábban bankfiókként működő földszinti terek újratervezése is. Az ESG irányelvek mentén igyekeztek a lehető legkevesebb hulladékot termelni a felújítás során, sok értékes burkolati elem visszakerült a régi helyére. 

„Megújultak a közös területek, a liftek, a parkoló, de legfőképpen az irodaterek, amelyek minden bérlői igényt kielégítő formában, a bérlői igényeknek megfelelően kerültek kialakításra” – folytatta a ConvergenCE ügyvezetője. „A ház sikeres felújítása sok-sok ember sikeres együttműködésének, harmóniájának köszönhető.” 

Zajlanak a minősítések, hamarosan az ACADEMIA lesz az első, nem új építésű WELL Platinum ház Magyarországon. Zajlik a BREEAM minősítés is és nemsokára elérhetik a BB energia tanúsítványt, egy olyan szintet, amelyet Budapesten még az új irodaházak is csak ritkán értek el. A WELL kapcsán kortárs művészeket támogatnak, a lobbyban kiállított művek a Képzőművészeti Egyetemen végzett Dóra Emese és Plank Antal alkotásai.