Mi a különbség A, B illetve C kategóriás irodaház között?

Az irodapiaci kategóriák az irodaházak minőségi és műszaki jellemzőinek együttes megítélését teszik lehetővé. A kategorizálás gyakorlatilag az irodaházak piaci pozícionálásának egy eszköze, ami segít kialakítani egy képet arról, hogy milyen minőséget és pénzügyi kondíciókat várhatunk el az adott ingatlantól. Bár a piaci szereplők által használt definíciók az egyes kategóriák leírásánál részben eltérnek, az általános besorolást azonban lehetővé teszik.

A modern (jellemzően 1990 után épült) irodaházak esetén zömében A és B kategóriás besorolást alkalmazunk; az ennél régebbi, vagy hiányos műszaki tartalmú ingatlanoknál merül fel a C kategóriás meghatározás.

Az A kategóriás bérirodaházak jellemzően minőségi felszereltséget és szolgáltatáscsomagot nyújtó, a legmagasabb igényeket kielégítő, első osztályú ingatlanok. Az A kategóriás épületeket a következők jellemzik:reprezentatív homlokzat, színvonalas szolgáltatás (étterem, biztonsági szolgálat), központi recepció, őrzött mélygarázs (vendégek részére is), rugalmas belső térkialakítás, álpadló és/vagy álmennyezet, kiépített számítógép-hálózat, korszerű légkezelés (pl. 4-csöves hűtő-fűtő rendszer vagy hűtőgerendás légkondicionálás),tűzjelző rendszer…

A B kategóriás irodák jó minőségű új építésű vagy felújított, de a luxus irodáknál olcsóbb kivitelezésű, alacsonyabb szintű szolgáltatást nyújtó épületekben találhatók. A műszaki tartalom és a szolgáltatási csomag itt is magába foglalja a kiépített számítógépes- és telefonhálózatot, az irodaterek légkondicionálását, a mélygarázst és a biztonsági szolgálatot.

A C kategóriás épületek jellemzően elavult (de megfelelően karbantartott) ingatlanok, ahol nem jellemző a központi szolgáltatások vagy korszerű gépi berendezések (pl. gépi légcsere illetve légkondicionálás) megléte.