Mi elkezdtük, ti folytassátok! 10 éves Az Év Irodája – válaszol: Dobrosi Eszter

1. 10 éves Az Év Irodája. Mi történt az elmúlt 10 évben a te olvasatod és tapasztalatod szerint az irodapiacon és a munkahelyek világában? Hogyan zajlott a munkahelyek evolúciója és revolúciója?

– Én korábban a tervezők, a szolgáltatók és a végfelhasználók oldaláról figyeltem a folyamatokat. Tapasztalatom szerint 10 éve egészen máson volt a hangsúly, hiszen a munkáltatók a válság túlélésére játszottak. Sokan elvéreztek ebben az időszakban, a felszámolt cégek dolgozói pedig sorban álltak a munkáért.

Azóta viszont teljesen megfordult a piac. Már évekkel ezelőtt kialakult a munkavállalókért folyó verseny, ami jelenleg sem enyhül. Sőt, a munkaerőhiány napjainkban is égető kérdés, és ez egy olyan erős motor, ami az irodák fejlődését mozgatja.

A cégek egyre nagyobb figyelmet fordítanak a megfelelő munkakörülmények kialakítására, és egyre tudatosabban kapcsolják az irodájukat az employer brandinghez, tanulnak egymástól és megosztják a tapasztalataikat. Fel kell ismernünk, hogy ez lehet a fennmaradás egyik kulcsa, amihez Az Év Irodája verseny egyedülálló platformot biztosít.

2. Októberben tíznapos fesztivál keretében zajlik az Office Week, és ellátogathatsz többek között az OfficeXPO interior dizájn kiállításra is. Mire lehet jó egy irodatér kiállítás? 

– Az OfficeXPO gyakorlatilag megtestesíti azt az élményt, amit Az Év Irodáján évről évre látunk, viszont az XPO-ra bárki eljöhet, és élőben is megnézheti, amit egyébként csak képeken vagy a Pinteresten szokott látni. Emiatt sokkal izgalmasabb az egész. 

Az Office Week szintén egy üde színfolt az irodapiac életében, ahol 10 napon át ütős programok várják a látogatókat a rooftop jógától a kertmozin át a közös faültetésig. Mindkét rendezvény nagyon erős a munkavállalóknak szóló programokban (is), ami egy egészen új megközelítése a piacot célzó eseményeknek. 

Úgy gondoljuk, hogy reflektálnunk kell arra a tényre, miszerint a dolgozók egyre inkább beleszólnak a vállalatok működésébe. Szeretnénk őket is bevonni a programokba, hogy hidat képezzünk a szakma és a végfelhasználók között, mert ha elindul köztük egy kommunikáció, az mindkét oldal számára gyümölcsöző lehet.

3. Ha kiállítóként lennél jelen a vásáron, te mit mutatnál meg, mit tartasz fontosnak, ami megváltoztatta az irodádat, jobbá tette a munkahelyi hangulatot és a közösséget, és hatékonyabbá vált a céges működés?

– Nálam van egy hármas egység, ami nagyon fontos. Szerintem egy tér a megfelelő textilek, fények és növények összhangjától éled fel – mert a térnek a benne dolgozókkal együtt kell élnie. Emellett nagyon fontosak még a megfelelő színek, hiszen az első benyomásnál hangsúlyos szerepet kapnak, és rengeteget elárulnak a cégről, még a szavak előtt.

Persze nem mehetek el a részletek mellett sem. Én a kiegészítőket az irodatér fűszerének látom. Nem kell belőlük sok, de az biztos, hogy meghatározzák az iroda karakterét. Itthon is egyre nagyobb szerepet kap az office branding, ezért ha kiállító lennék, nem hagynám ki a lehetőséget, és biztosan tennék például 1-2 különlegesebb művészeti alkotást a térbe, legyen az egy festmény vagy például szobor.

Ha elszakadunk a mainstream vonaltól, nagyon izgalmas művekkel találkozhatunk, amire a fiatalok is felkapják a fejüket, és szerencsére a hazai művészek kezei közül is nagyon jó darabok kerülnek ki. Nem véletlen, hogy például Emannuel Macron íróasztala felett is egy magyar festő képe lóg.

4. Mit szeretsz és mit utálsz az irodádban? Mi a kedvenc tárgyad, bútorod, tered a munkahelyeden

– Holtversenyben a hűtő és a kávéfőző a kedvenc. Érdekes, de az asztalnál nagyon keveset ülök, szinte mindig egy hatalmas sárga kanapén dolgozom – nagyon hívogató a színe és kényelmes is, plusz vannak mellette növények. Ráadásul egy üvegfal mellett található, ahonnan egész nap árad be a fény, vagyis nekem tökéletes:) Olyan érzés, mintha egy saját szigetem lenne – bár ahhoz még kéne legalább egy felfújható medence:)

+1 Ha tehetnéd, hol dolgoznál 20 év múlva? Egy űrhajóban a Föld körül, a Mátrixban vagy egy önellátó felhőkarcolóban egy trópusi szigeten az óceán közepén?

– Egy kicsit mindegyikben, sokat egyikben sem:) Nekem nagyon tetszik a változatosság, szerintem ez tényleg jellemző az Y és Z generációra, szeretek új helyeket kipróbálni attól függően, hogy éppen min dolgozom. Mindenhol tanulok valamit a környezetről és magamról is, és ez építő jelleggel hat. 20 év hosszú idő, ezért konkrétumot nem merek mondani, viszont úgy érzem, hogy a rugalmasság és a változatosság akkor is nagyon fontos lesz. 

Csatlakozz az Office Week és az OfficeXPO Facebook-oldalához, hogy ne maradj le semmiről!