Mi elkezdtük, ti folytassátok! 10 éves Az Év Irodája – válaszol: Fodor Dániel

1. 10 éves Az Év Irodája. Mi történt az elmúlt 10 évben a te olvasatod és tapasztalatod szerint az irodapiacon és a munkahelyek világában? Hogyan zajlott a munkahelyek evolúciója és revolúciója?

– Bár csak 4 éve szálltam be Az Év Irodája építkezésébe, és 10 évvel ezelőtt még csak a gimis bulik érdekeltek, de azt magam is látom, hogy egyre okosabbak és egyre nyitottabbak az újdonságok iránt a bérlő cégek. Egyre jobban tűnik el az autokratikus vezetés és kultúra a cégeknél, egyre jobban a mindennapi ember és a munkavállalók szabják meg az irányokat. A vállalatok megkérdezik a kollégáikat, és hallgatnak rájuk. A fiatalok egyre tudatosabbak, bátrabbak, és nem félnek pár hónap után ott hagyni a munkájukat, ha nem érzik jól magukat. Ez a szervezeti változás serkenti az irodapiacot is, és más megvilágításba kerül a munkahely, a munkakörnyezet, mint ami 10 éve volt.

2. Októberben tíznapos fesztivál keretében zajlik az Office Week, és ellátogathatsz többek között az OfficeXPO enteriőr dizájn kiállításra is. Mire lehet jó egy irodatér kiállítás? 

– Évek óta hallgatom konferenciákon, személyes beszélgetéseken az irodapiaci cégektől, hogy hogyan kell jó irodát, munkakörnyezetet, irodaházat építeni. Itt a lehetőség. Mutassák meg élőben:) Csak olyan cégek lesznek ott, akik valóban meg tudják mutatni és nincs bullshit. Valódi irodákat lehet megnézni, valódi irodai funkciókat lehet kipróbálni és a legújabb trendeket lehet megtapasztalni. A kiállítók számára ez egy hatalmas kihívás, mert világszínvonalú kiállítást várunk tőlük. 

A látogatók számára pedig azért lesz különösen nagy élmény, mert engem mint munkavállalót biztosan érdekelne, hogy milyen lehet egy menő irodákban dolgozni, vagy egyáltalán milyen irodánk lehetne. Emellett a tervezők megnézhetik a legújabb bútorokat, trendeket, és ötleteket meríthetnek a munkájukhoz. Ki nem szereti végigjárni az IKEA berendezett mini lakásait? Ez valójában ugyanaz lesz, csak éppen irodákat fogunk meglátogatni. Én biztosan elmennék a munkatársaimmal, hogy lőjek egy szelfit a menő lounge parkban a kiállítás közepén, ahol 3 napon keresztül tudnék dolgozni. Igazi közösségi élmény lenne ez a három nap. 

3. Ha kiállítóként lennél jelen a vásáron, te mit mutatnál meg, mit tartasz fontosnak, ami megváltoztatta az irodádat, jobbá tette a munkahelyi hangulatot és a közösséget, és hatékonyabbá vált a céges működés?

– Egy menő közösségi teret hoznék létre. A kiállítás mellett nagyon figyelnék a standomon lévő aktivitásokra. Biztos, hogy digitális megoldásokat is beépítenék a kiállításba, amik segítenek interaktívabbá tenni a munkahelyi élményt. A szép bútorok és megjelenés mellett megmutatnám a látogatóknak, hogy vonják be a munkatársakat az irodakialakításba. 

4. Mit szeretsz és mit utálsz az irodádban? Mi a kedvenc tárgyad, bútorod, tered a munkahelyeden?

– Az irodánkban található emlékfalat imádom, ami az Ingatlan Regatta faládáiból van építve, és tele van a rendezvényeink emlékeivel, fotóival, palackpostáival. Nagyon kedvelem még a legófalat a negyedik emeleten és a földszinti közösségi kávézónkat. Szeretem, hogy van saját asztalom, de azt is szeretem, hogy bármikor és bárhonnan tudok dolgozni. Dolgoztam már egy spanyol szigetről, egy vitorlásról, sőt, az olasz hegyekből is. Ez az, amiről sohasem mondanék le. 

+1 Ha tehetnéd, hol dolgoznál 20 év múlva? Egy űrhajóban a Föld körül, a Mátrixban vagy egy önellátó felhőkarcolóban egy trópusi szigeten az óceán közepén?

– Egy olyan irodában dolgoznék, aminek az egyik fala az elmúlt 20 év Díjátadó Gáláiról, Ingatlan Regattáiról, bérlői rendezvényeiről és startup versenyeiről készült csapatfotókkal van tele:)

Csatlakozz az Office Week és az OfficeXPO Facebook-oldalához, hogy ne maradj le semmiről!

Válaszolnál, elmondanád a véleményed? Küldd el nekünk a kérdésekre a választ, és akár te is megjelenhetsz az interjú-sorozatban.