Mikor épül Budapesten ötmillió négyzetméternyi irodaház?

A teljes budapesti modern irodaállomány tavaly év végén meghaladta a 4,25 millió m2-t, és a szakmai előrejelzések szerint az elkövetkezendő 2-3 évben még 3-400 ezer négyzetméternyi új terület érkezhet a fővárosi piacra. A világgazdasági folyamatokat persze nem tudjuk kiszámítani előre, sőt, azt is csak sejthetjük, hogy a FED mikor csökkent kamatot, de azért eljátszhatunk a gondolattal, hogy 2027-2028 környékén Budapest elérheti az 5 millió négyzetméternyi minőségi irodaállomány volumenét.

Minden a kereslet-kínálattól függ, az pedig már világgazdasági tényezők játéka, hiszen a mi potenciálunkkal csupán vitorláshajóként navigálhatunk az óceánon. Az üresedési ráta persze mindig mérvadó a jövőbeni terveket tekintve. Ez pedig tavaly év végén 11% fölé nőtt, valamivel emelkedett a tavalyihoz képest. De azért még nem kell a kardunkba dőlni, láttunk már ezen a tájon sokkal nagyon kihasználatlanságot is, és abból is felállt a piac.

Az ExxonMobil új helyre költözött

De most vegyük számba a tavalyi termést! A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) adatai szerint 78 ezer m2-vel bővült az irodaállomány 2022 első negyedében, miközben a fővárosi volumen meghaladta a bűvös négymillió négyzetmétert. Az üresedési ráta pedig csaknem elérte a 10%-ot.

Az első negyedév egyik kiemelkedő átadása a 29 ezer m2-es Pillar irodaház megnyitása volt a GTC fejlesztésében, amely az ExxonMobil új hazai székházaként és szolgáltató központjaként funkcionál a Dózsa György úton a Váci útnál. A LEED Gold minősítést szerzett komplexum zöld parkjaival és nyitott tereivel illeszkedik a környező városszövetbe, miközben tovább bővült Budapest number one irodafolyosója, a Váci út.

Emellett felépült a dél-budai Office Garden irodapark negyedik üteme is 20 ezer m2-n, ahol az energiahatékony megoldások mellett a dolgozói jóllétre fókuszáló WELL minősítési rendszer követelményeit is szem előtt tartották a tervezők. Mindkét projekt igazolja, hogy jelenleg a legkeresettebb lokációk Dél-Buda és a Váci út.

Megérkezett az OTP és a Mol is a piacra

A második negyedévben 30 ezer m2-nyi új fejlesztést adtak át. Elkészült végre az OTP M12 névre hallgató, Madarász utcai irodaháza, amely több mint háromezer fő számára biztosít közösségi és irodateret. Emellett átadtak egy kisebb épületet is, hiszen megnyílt a Paulay52 is (2750 m2).

2022 harmadik negyedévében megint belehúztak a fejlesztők és a szalagok átvágása nagyobb sebességbe kapcsolt. Négy új irodaházzal, összesen 82.420 m2-rel bővült a főváros, hiszen átadásra került a Millennium Gardens első fázisa (20.060 m2), a Budapest One II. és III. fázisa (37.950 m2), Major Udvar (7.270 m2), valamint a saját tulajdonban lévő Bosch Campus II. (17.130 m2).

Meglehetősen diverzifikált negyedévről beszélhetünk, hogy ilyen magyartalanul fogalmazzunk. A Futureal fejlesztése már régóta zajlott Újbudán, ahol Kelenföldön az Etele Plazával együtt egy új városközpont születik. A TriGranit pedig lassan befejezi a Millennium Városközpont építését az új fejlesztéssel a Pest központi alpiacon, bár még a második fázis hátravan. Így is csaknem két évtizedet ölel fel a Nemzeti Színház környezetének teljes megújítása.

2022 negyedik negyedévében újabb nagyágyúk jelentkeztek a piacon, 76 ezer m2-rel bővítve az állományt. A Skanska folytatta évtizedeken átnyúló aktív fejlesztői tevékenységét, hiszen a régi Vízművek székház helyén épülő gigaprojektének első fázisa elkészült, azaz átadták a H2O első fázisát 26 ezer m2-rel.

Illetve természetesen meg kell említenünk, hogy a saját tulajdonban lévő MOL Campus (50.000 m2 ) is megnyitotta a kapuit. Ez persze nem spekulatív fejlesztés, és nemigen lesznek más bérlők, ellenben mérföldkő az ország történetében, hogy a legjelentősebb, nemzetközi viszonylatban is számon tartott hazai gyökerű vállalat egy gigantikus épületbe költözött.

Fotók sorrendben: Budapest ONE, Pillar, OTP (forrás: OTP), MOL Campus