Milyen a tökéletes iroda? Kell-e kutya? És egyáltalán hol akarunk dolgozni?

Az Év Irodája konferenciához és a díjátadó gálához kapcsolódva előzetesen a szervezők kérdőíves felmérést végeztek, ahol számos izgalmas kérdésre keresték a választ. Milyen a tökéletes iroda? Lehet-e kutyát behozni? Min volna érdemes változtatni, hogy valóban mindenki jól érezze magát? Melyik a kedvenc helyiségünk a munkahelyünkön?

A 14. alkalommal meghirdetett Az Év Irodája versenyre beérkezett 185 pályázat kiválóan reprezentálta az új trendeket, amelyek jelenleg hódítanak a munkahelyeken. A legfontosabb folyamatok továbbra is a fenntarthatóság és a közösségépítés, valamint megfigyelhető a hibrid modell intézményesülése. Utóbbi már professzionális szinten valósul meg a munkahelyeken, emellett a közösség a dolgozói jóllét megteremtésében kap kulcsszerepet, így végső soron a vállalatok versenyképességét biztosítja a folyamatosan változó világunkban.

Nem véletlenül a felmérésben is, amely természetesen nem tekinthető reprezentatívnak, inkább egyfajta hangulatjelentésnek, a dolgozói jóllétre és a közösségre fókuszáltak. Megközelítőleg száz fő töltötte ki a kérdőívet, akik részt vettek a konferencián és a verseny átadó ünnepségén is.

„Mi a kedvenc területed az irodátokban?” kérdésre adott válaszok alapján az étkező, a konyha és a kávézó/kávézósarok bizonyultak a legnépszerűbb helyszíneknek, emellett egyéb közösségi terek is szóba jöttek, mint például hobbi- vagy játékszoba, míg a saját íróasztal és iroda jóval kevesebb válaszadónál került az első helyre. Ez is mutatja, hogy a járványt követően a hibrid modell elterjedésével az irodákban az igényes és kényelmes közösségi terek dominálnak.

Az otthonos nappali hangulathoz jó illeszkedik az a kérdés is, hogy „Kutyabarát-e az irodátok?”. Itt nagyon kis különbséggel győztek az igenek, vagyis nagyjából fele-fele arányban lehet behozni vagy éppen nem házikedvencet a munkahelyre. Ez is hihetetlen változás, hiszen jó néhány éve még alig volt ilyen opció. Ma már egyre több helyszínen engedélyezik a házi kedvencek jelenlétét, ami mutatja, hogy a fiatalabb generációk egyre nagyobb arányt képviselnek a munkaszervezeteken belül.

Örökzöld kérdés: home office vagy iroda?

A „Hol szeretsz jobban dolgozni” kérdésre ellenben meglepő válaszok születtek, hiszen összesen csaknem kétszer annyi ember szeret a munkahelyén dolgozni, mint home office-ban. Ez egyébként szintén egybevág a trendekkel: a pandémiát követően hatalmas népszerűségnek örvendett a távmunka, de ahogy teltek az évek, a dolgozókban megerősödött a vágy, hogy egy közösség aktív tagjai lehessenek. Ugyanis a virtuális kapcsolódás nem helyettesítheti a személyes találkozások és interakciók varázsát, így a hét meghatározott hányadában bejárnak a dolgozók a munkahelyükre.

De apropó! „Heti hány napot dolgozhatsz otthonról?” kérdésre is kaptunk válaszokat. Itt azonban már hatalmas a szórás, hiszen a nullától az ötig számtalan variációt láthattunk, vagyis itt nemigen lehetséges meghatározó csapásirányról beszélni. Ellenben már az is tendencia, hogy egyáltalán felmerülhet ilyen kérdés, vagyis a home office már valóban elterjedt megoldás a magyar munkaerőpiacon is.

„Álláskeresésnél mennyire fontos számodra az irodai környezet?” kérdésre – egytől tízig lehetett számot mondani – a túlnyomó többség a 8-10-et válaszolta, vagyis úgy tűnik, hogy a cégválasztásnál a fizetés mellett meghatározó az irodai környezet színvonala és szolgáltatásai. Ezt egyébként már számos HR-szolgáltató reprezentatív felmérése is igazolta korábban.

„Mit változtatnál az irodátokban, ha lenne rá módod?” kérdésre természetesen számtalan válasz érkezett, de a fény, a zöld növények, illetve a több közösségi tér és open office kiemelkedtek az opciók közül. Ez szintén erősíti az aktuális folyamatokat, vagyis a fenntartható műszaki megoldások a zöld és egészséges környezettel párosulnak.

Végezetül a „Egészítsd ki a mondatot: „Számomra a tökéletes iroda…” kérdésre is diverzifikált válaszok érkeztek, de néhányat kiemelünk a teljesség igénye nélkül. Így sokan szeretnének otthonos, stresszmentes, világos, barátságos, harmonikus, minőségi és zöld munkahelyen dolgozni, vagyis mindenki úgy akarja érezni magát a munkahelyén, mintha otthon lenne. Az iroda és a lakás kettősége jelenik meg a dolgozók igénylistáján, ahol a wellbeing a lelki és fizikai egészségben összpontosul, hogy dinamikus, energikus és hatékony munkaerő erősítse az adott vállalat gazdasági pozícióit.

Fotók: Getty Images