Milyen trendek uralják a magyar ingatlanpiacot? Hamarosan megtudhatjuk a Real Estate Awards díjátadó gálán!

– Hogyan jellemezhetnénk röviden a jelenlegi ingatlanpiacot, hiszen 2022-ben számos gazdasági nehézség merült fel, kezdve az inflációtól a magas energiaár-robbanáson át a növekvő kivitelezési költségekig, és akkor még nem beszéltünk a szomszédos országban zajló háborúról?

– Röviden úgy fogalmazhatunk, hogy az ingatlanpiac behúzta a kéziféket, amit a globális gazdasági és geopolitikai bizonytalanság szült. A bérlők nagy része a gazdasági kiszámíthatatlanság miatt nem a további fejlődést vagy fejlesztéseket tervezi, vagyis nem egy növekedésre összpontosító jövőképet formál, hanem az optimalizálásra koncentrál. Ez a folyamat pedig kihat a piac egészére, minden egyes szereplőjét és eszköztípusát befolyásolja, legyen az bérlő vagy bérbeadó, legyen az üzemeltető, tulajdonos vagy ingatlankezelő.

– Hogyan alakulnak a beruházások, az ingatlanfejlesztések ezen a nehezen kiszámítható piacon?

– Kevesebb projekttel számolhatunk a tervezőasztalon, számos esetben halasztják a terveket, vagy a kivitelezési időt elnyújtják. Előtérbe kerültek a hatékonyságnövelő beruházások, egyre több ilyen típusú projekt kezdődött a már működő rendszerekben. Főleg az energetikára fókuszálnak, mivel a bérlők is stabilabb, kiszámíthatóbb költségeket és biztonságosabb jövőképet várnak az épülettulajdonosoktól és az üzemeltetőktől. Ez a tendencia várhatóan középtávon is velünk marad. Összességében kevesebb lesz az új iroda-, retail- es lakásigény, bár részben az online kereskedelem térnyerése és általában a globális ellátási láncok megerősítése miatt a logisztika tartja a növekedési fázisát.

– Az Év Irodája csapata minden évben megrendezi a nagysikerű Real Estate Awards versenyt és díjátadó gálát, ezért is érdekes lehet gondolatban egy évet visszalépni az időben. Mi változott meg egy év alatt?

– Egy évvel ezelőtt még nem volt háború, a Covid-válság lassan kezdett lecsengeni és optimista jelek mutatkoztak a világgazdaságban, ugyanakkor az energiaárak már megugrottak. A pandémia után elkezdődött a visszarendeződés folyamata, elég csak az irodapiacra gondolnunk, de az újabb globális gazdasági hatások, az ukrán háború és annak gazdasági következményei megállították ezt a reorganizációs folyamatot, és egy újabb, de másfajta rendszerszintű változást okozott a gazdaságban. Itt emelhetjük ki az energiaárak ingadozását, a gázellátási bizonytalanságot vagy éppen az inflációt, amelyek tovább növelték a kiszámíthatatlanságot és negatívan hatottak a fejlesztési kedvre.

– A jelenlegi makrogazdasági változások tükrében mit láthatunk az idei pályázatokban? Melyek lettek a hazai ingatlanszektor legfontosabb szempontjai?

– A pályázó projektek túlnyomó többsége nagy figyelmet fordított az energiaszükségletének optimalizálására. Az ESG is felértékelődött a jelenlegi helyzetben, hiszen az üzemeltetés és üzemeltetési költségek fókuszba kerülése még inkább kiemelték a fenntarthatóság szerepét, nem véletlenül az ingatlanbefektetésekben is egyre nagyobb hangsúlyt kap már az ESG. Az ingatlanpiaci fejlesztési projektek több éves periódust ölelnek fel, ezért a háború hatásait meg kevésbé láthatjuk a nevezésekben. Egyedül talán a befektetési piacon érzékelhető a külföldi tőke aktivitásának csökkenése. Sajnos vannak olyan vállalatok is, amelyek már korábban kiválasztották, hogy milyen ingatlant szeretnének vásárolni, de a háború kirobbanása miatt a kockázati tényező annyira megnőtt, hogy inkább visszaléptek.

– Hogyan alakultak a nevezések az idei versenyen? Mennyire befolyásolták a piaci teljesítményeket a tavalyi nehézségek?

– Idén is nagyon sokan jelentkeztek a verseny egyes kategóriáiban, ami pozitív értelemben nagy kihívás elé állította a zsűrielnököt és a szakmai zsűrit. Összesen 93 pályázatot értékeltünk, ami csaknem ugyanannyi, mint egy évvel korábban, vagyis a tavalyi világgazdasági és politikai nehézségek ellenére is aktív a magyar ingatlanpiac. Természetesen nagyon örülünk, hogy ilyen sok értéket teremtettek a hazai szereplők az elmúlt év borúlátóbb időszakában is. A céges kategóriák (AM, PM, FM, kivitelező, tanácsadó, fejlesztő) idén is annyira népszerűek voltak, mint korábban. Emellett 2022-ben több ingatlanfejlesztési nevezés érkezett be, mint 2021-ben.

Érdekességként említhetjük meg, hogy a megvalósított és tervezett kereskedelmi projekt száma 22, míg a megvalósított és tervezett lakóingatlan projektek száma 19. Előbbiek között hangsúlyos szerepet kaptak a nagy logisztikai projektek, ami jól jelzi, hogy az ipariingatlan-piac nagyot megy az elmúlt időszakban. A vagyon- és ingatlankezelők (AM, PM, FM) is nagy számban indultak a megmérettetésen, hiszen 19 vállalat eredményeit értékelhettük. Ez is nagyszerűen jelzi, hogy a nehezebb időkben felértékelődnek ezek a tevékenységek. A tavalyi év legjobb teljesítményeit a tizenhét kategóriában február 23-án a Pesti Vigadóban hirdetjük ki a díjátadó gála keretében.

***

A zsűri elnöke: Gedai Bori – Real Estate Concept, ügyvezető-tulajdonos; A zsűri tagjai: Pázmány Balázs – Erste Alapkezelő Zrt., igazgatóság elnöke; Balogh László – ingatlan.com, vezető gazdasági szakértő; Barta Zsombor – HUGBC, elnök; Botos Bálint – Forestay Group, managing partner; Bihari Virág – Horizon Development, partner; Szoboszlay Máté – Prologis, director, capital deployment