Mit csinál a belsőépítész?

A belsőépítész feladata, hogy kialakítsa a belső tereket. Ez így elég egyszerűen hangzik, de a munkájuk jóval komplexebb, mint gondolnánk. De gyorsan tisztázzunk egy dolgot már az elején: a belsőépítész nem egyelő a lakberendezővel! A belsőépítész és lakberendező szakmát sokszor összekeverik, mivel mind a kettő esztétikailag újítja meg a tereket, ám a belsőépítész nem “csak” berendez, hanem sokkal nagyobb a felelőssége és a hatásköre, például komplexebb gépészeti és statikai tudást birtokol, mint egy lakberendező. A belsőépítészek ráadásul egyedi bútortervezést is vállalnak, valamint tisztában vannak a különféle szabályokkal és a műszaki előírásokkal. A belsőépítész a terek funkcióit felcserélheti, falakat helyezhet át, ő gondoskodik a megfelelő megvilágításról, ő felel a felhasznált anyagokért és az iroda arculatáért is. A belsőépítész szerteágazó ismeretekkel kell, hogy rendelkezzen, hiszen az iroda minden szegletéhez magabiztosan kell értenie. Nagyon fontos, hogy építészeti tudással is bírjon, mivel sokszor az épület szerkezetéhez is hozzá kell nyúlnia. Nem véletlen, hogy a legtöbb belsőépítész egyetemet végzett szakember, ugyanis ott mélyrehatóbban foglalkoznak gépészettel, villamossággal, szerkezeti ismeretekkel.

A naprakész irodatrendekben való jártasságon kívül szükség van arra, hogy különféle szakmák tevékenységébe is érintőlegesen beletanuljon, például ismerje az ergonomikus bútorokat, a megfelelő zajtompító megoldásokat, a legjobb irodai burkolóanyagokat, értsen ahhoz, hogy milyen élettani hatásokat befolyásoló tényezőkkel kell számolni egy irodatér kialakítása során. Fontos, hogy a kialakításhoz kapcsolódó, egyes szakterületeket képviselő cégeket ismerje és jó viszonyt ápoljon velük, hiszen egy projekt során a kivitelező csapattól kezdve az irodai növénydekorosig mindent a belsőépítész fog egybe. Azért is érdemes belsőépítészt felfogadni, mert ő jobban átlátja a szolgáltatókat, így már “bejáratott”, kipróbált szakemberekkel vezényli le az átalakításokat. Akkor is érdemes belsőépítészhez fordulni, ha szeretnénk, hogy egy meghatározott anyagi kereten belül maradjanak a munkálatok, ugyanis ha egy kezdő, az építészetben nem túl jártas személy próbálja meg levezényelni a munkafolyamatokat, akkor előfordulhat, hogy a szakértelem hiánya miatt az iroda plusz költségekbe veri magát. A https://iroda.hu/szolgaltatok/lista/belsoepiteszet oldalon számos szakember közül lehet válogatni, velük biztosan nem fogunk mellé!

„Az Archimon Belsőépítészeti Stúdió a belsőépítészeti tervezésen belül kifejezetten irodaházak, irodaterületek, közösségi terek alaprajzi kialakítására, ültetési tervek és iroda audit tanácsadásra specializálódott. A belsőépítészeti tervezés során igyekszünk a leghatékonyabban ötvözni az épület adottságait a korszerű, ergonomikus, környezettudatos megoldásokkal. Mit is jelent ez a valóságban? Figyelünk a természetes fény és a mesterséges fény arányára, zajterhelésre, akusztikára, a pszichés komfort megtartására. Tanácsokkal, ültetési tervekkel segítjük a vállalatokat, hogyan „lakják be” legmegfelelőbben az irodatereket, hogyan alakítsák ki a munkaállomásokat. Igény esetén segítünk a megfelelő irodabútorok kiválasztásában is. Belsőépítészeti kialakításoknál a különleges térélmény mellett a mai kor igényeinek megfelelő technológiai újításokkal, illetve egyedi design elemek alkalmazásával illeszkedünk a cég arculatához.” — mondta Apró Tamás építész, az Archimon Építészeti és Belsőépítészeti Kft. ügyvezetője. 

Ha valaki többet szeretne megtudni a Stúdió munkásságáról, a https://iroda.hu/szolgaltato/adatlap/archimon-kft/14373 oldalon megtekintheti a referenciákat és közvetlen kapcsolatba kerülhet a szakemberekkel.