Mit tehet a belsőépítészet az ESG támogatása érdekében?

A fenntarthatóság és a munkavállalók komfortérzete ma már nem csupán vállalati felelősség, hanem stratégiai előny is – hangsúlyozza Göbölyös Kristóf, az Art Front Hungary belsőépítész műterem vezető tervezője. Egyre több vállalat ismeri fel, hogy standardok érvényesítése nem csupán az épített környezet minőségét javítja, hanem hozzájárul a vállalatok ESG minősítésének optimalizálásához is.

Közös halmaz

A kortárs középületekkel és irodákkal szemben támasztott elvárások fontos része az a szempontrendszer, ami az épített környezet hatásait vizsgálja az emberi “jóllétre” és egészségre – figyelembe véve az üzemeltetés mellett a tervezést is. Ezen követelmények teljesítése hozzájárul a vállalatok ESG teljesítményének javításához, elősegíti a fenntartható és felelős üzleti gyakorlatokat. Így a belsőépítészetnek számos eszköze van arra, hogy támogassa az ESG megfeleléseket.

KÖKI FOODPORT – ArtFrontHungary 2023

Mozgás, mentális egészség és közösségi élet

Az aktív életmódot például olyan tervezési megoldások segítik, amik helyváltoztatásra ösztönzik a dolgozókat. Az Art Front megvalósult projektjeiben rendszerint újragondolja a közlekedési útvonalakat, és alternatív, munkavégzésre alkalmas területeket hoz létre, amik lehetővé teszik, hogy az irodai munkavégzés ne kizárólag az asztalnál ülve történjen. Ugyanakkor az ilyen megoldások hozzájárulnak a mentális egészség megőrzéséhez, és közösségteremtő szerepük sem elhanyagolható. Mindemellett a mentális és fizikai egészség megőrzéséhez hozzájárul a munkakörnyezetbe telepített élő növényzet, valamint az irodaterekben megjelenő képzőművészeti alkotások is fontos szerepet játszanak a vizuális kultúra és harmónia fenntartásában. Reprezentálják a vállalat erejét és társadalmi felelősségvállalását is, illetve edukációs hatásuk sem elhanyagolható.

FOODPANDA IRODAK-ArtFrontHungary 2022

A zajszint csökkentése és a megfelelő fényviszonyok

Minimalizált zajterheléssel csendes munkakörnyezetet lehet teremteni, ami csökkenti a stresszt, és növeli a koncentrációt. Ennek magas szintű megvalósításának érdekében az Art Front külön akusztikai tervezőket foglalkoztat. Az újonnan kialakított térszervezésnek köszönhetően az akusztikai komfort mellett megfelelő, korszerű, szabályozható és a szabványnak megfelelő energiatakarékos 

fényviszonyokat lehet kialakítani. Így a világítás illeszkedik az adott területhez, illetve a munkavégéshez egyaránt. A természetes fény maximális kihasználása és a mesterséges világítási rendszerek intelligens tervezése prioritást élvez az Art Front szempontrendszerében.

Anyaghasználat

Az Art Front mindig szem előtt tartja, hogy az újonnan alkalmazott építőanyagok környezetbarátok legyenek, illetve átalakítások esetén designanalitika alapján ítélik meg a tér egyes elemeit. Ha lehet megtartják,  újrahasznosítják, felújítják  – más esetekben a műemléki előírásoknak is megfelelve – újragondolják a burkolatokat, beépített bútorokat, figyelve az ilyen elemek életciklusának meghosszabbítására, ezáltal ügyelve a fenntarthatóságra.

A levegő minősége és a hőkomfort biztosítása

Az elvárásokhoz illeszkedve az új épületekben kiváló belső levegőminőséget biztosítanak a szellőzési rendszerek, míg meglévő rendszerek esetén ez korszerűsítéssel érhető el. Ugyanakkor a belső hőmérséklet-szabályozási rendszerek rugalmasan kezelhetők, így lehetővé teszik, hogy a dolgozók érvényesítsék saját igényeiket.

MAXCITY FELÚJÍTÁS-ArtFrontHungary 2022

Nem luxus?

Nem luxus a dolgozók jó közérzetének biztosítása és a wellbeing sztenderdek kialakítása – inkább alapfeltétel minden cég számára. Általuk javítható a dolgozók életminősége és az ESG teljesítmény, ami elősegíti a fenntartható üzleti gyakorlatokat és a társadalmi felelősségvállalást. Az ESG-szabályozásnak való megfelelés pedig mind beruházói, mind bérlői oldalról megtérülő befektetés.

Borítókép: KÖKI FOODPORT – ArtFrontHungary 2023