Így néz ki Budapest birodalmi lépegetője! A MOL Campus szinte már kész

Magyarország egyik regionális multijának számító MOL új székház-projektje a finisébe érkezett, hiszen miután nyáron megtörtént a bokréta ünnepség, az építkezés az év második felében is feszes tempóban zajlott. Többek között folytatódott a napelemek telepítése, illetve a 29-32. emeletek növényfal tartószerkezete és a növényfal mögötti homlokzati hőszigetelési rendszer kivitelezése. Emellett további belső lifteket üzemeltek be, valamint megkezdődtek a korona acélszerkezet üvegezési munkái, írja a Market Építő Zrt. Facebook bejegyzésében.

De nem csak a toronyban zajlottak a kivitelezések, hiszen mellette az ún. pódium épületrészen az elemes homlokzat szerelése folytadódott a 4-5. emeleten, illetve a nyaktag befejezési munkálatai is elindultak. Továbbá az épület körül a kertépítéshez tartozó kis támfalrendszer kivitelezése is megkezdődött, illetve ami különösen érdekes, a kilátó terasz feletti gépészeti szintek 29-32. szakipari munkái folytatódtak.

A kivitelezési munkálatok gyorsaságát jelzi, hogy már nyáron sor került a komplexum bokrétaünnepségére, ahol a Realista interjút készített Scheer Sándorral, a Market Építő Zrt. vezérigazgatójával a projekt különlegességéről és egyedi megoldásairól. Scheer Sándor elmondta, hogy hazánkban történelmi léptékben is egyedülálló ingatlanfejlesztés zajlik a Kopaszi-gátnál, hiszen Magyarországon eddig nem alkalmazott műszaki megoldásokat választottak az épület kivitelezése során, ami hatalmas kihívást jelentett.

A szerkezetépítést tartották a legkomolyabb kihívásnak, míg a másik, különösen nehéz részfeladat az üveghomlokzat elkészítése, hiszen többek között a hajlított üvegek speciális szaktudást igényelnek, amelynek megvalósítására jelenleg nincs magyar referencia, ezért külföldi szakemberekkel dolgoztak együtt. A kivitelezés során harmadik nagy kihívása az épület intelligens megoldásainak, az épületautomatizálás, illetve a vezérlési funkciók telepítése volt. A negyedik legfontosabb fókuszpont pedig maga a logisztika, hiszen anyagot, munkaerőt kellett feljuttatni a székház legmagasabb pontjára, tehát még a 28. emeletre is, ami ekkora volumenben páratlan a hazai építőipar történetében.

A MOL nagyon magasra tette a mércét, hiszen az új székház az egyik legmodernebb, ha nem a legmodernebb irodaépület lesz Európában. Olyan belsőépítészeti megoldásokat alkalmaznak a belső terekben, amelyek nem jellemzőek hazánkban, a részletgazdag enteriőr és a prémium minőség szintén egyedülálló. Amellett, hogy az ingatlan a vállalat új székhelye és cégközpontja lesz, stílusváltást is eredményez, vagyis új munkakultúra fog megvalósulni a toronyban.

Még 2017-ben jelentették be, hogy az új székház egy 120 méteres, 28 emeletes toronyépületből és egy hozzá csatlakozó 30 méteres pódiumépületből fog állni, ahol mintegy 2500 munkatárs kap majd helyet. A kampusz tetején egy kilátóteraszt alakítanak ki, ahol kiváló perspektívában szemlélhetjük majd Budapestet. 2018 őszén az alapkőletételen Hernádi Zsolt a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a Mol Campus egy olyan építészeti mestermű lesz, amilyet Magyarországon még láttunk. 

Nagy hangsúlyt fektetnek a munkatársak számára inspiráló és élhető munkakörnyezet kialakítására, emiatt például hatalmas üvegfelületeket építenek, hogy az irodák 90 százaléka természetes fényt kaphasson. Az egyedi megoldásoknak köszönhetően speciális irodaterek jönnek majd létre, ahol új értelmet nyer a co-working. Ami az épület tagolását illeti, a toronyrészben hármas egységeket, úgynevezett tripleteket alakítanak ki. Az egyes szervezeti egységek méretüktől függően vagy önállóan elfoglalnak egy egész tripletet, vagy más szervezetekkel osztoznak.

Az irodaház építése során arra törekszenek, hogy a székhely mind a LEED, mind a BREEAM minősítést megszerezze, ezzel is bizonyítva az energiahatékony, környezettudatos és fenntartható elveket. A kampusz terveit a londoni Foster + Partners készítette, amelynek hazai partnere a FintaStudio. A belsőépítészeti tervek kivitelezésére pedig a berlini KINZO-t kérték fel, amely a helyi Minusplus-szal működik együtt.

Fotók: Market Építő Zrt. Facebook-oldal – Molnár Péter – további képek ugyanott