Nagy gondban a Twitter! A cégközpont összement és már WC-papír sincs

Elon Musk az extravagáns milliárdos, aki többek között a Teslát is birtokolja, egyre népszerűtlenebb a Föld nevezetű bolygón. Régebben sokan szerették a nagyvonalú és váratlan döntéseit, de azóta sok olyan lépést tett, ami már kiverte a biztosítékot. Tavaly tavasszal a dogecoin nevezetű kriptóvalutát turbózta fel egy érdekes kijelentésével, majd a sárba rántotta az árfolyamot. Aztán belengette, hogy megveszi a Twittert, majd visszalépett. Mikor ráhúzták volna a vizes lepedőt, mégis megvásárolta tavaly októberben 44 milliárd dollárért.

Ahogy belépett a cég életébe, sorra dőlnek a bábuk. Először egy csomó embert kirúgott, majd rájött, hogy sokan közülük nélkülözhetetlenek. Aztán megszűntette a home office-t, mintha Batmanként egy kézzel meg tudná állítani a világtendenciát, majd a cég San Francisco-i székhelyén az volt a legfontosabb teendője, hogy sztornózta a dolgozók ingyenebédjét.

Azt viszont sokan várták, hogy az önkényesen befagyasztott személyes fiókokat ismét felszabadította, persze még itt is lesznek majd gondok és csontvázak. A Twitter fontosságát jól jelzi, hogy az oldalon tavaly decemberben egy Muskkal folytatott online beszélgetést több tízmillióan követtek. Később megszavaztatta, hogy közvetlenül irányítsa-e a közösségi oldalt, de a többség nem kért belőle. Azóta az is kiderült, hogy hatalmas mértékben csökkent a vagyona, persze így is jócskán maradt még.

Musk költségoptimalizációs tevékenysége a Twitter San Franciscó-i központját is utolérte, hiszen nem az ingyenebéd a közösségi portál legnagyobb gondja. Mérnökök és más alkalmazottak ezreinek elbocsátás mellett teljes részlegeket szüntetett meg, valamint kétharmadára csökkentette a Market Street 1355. szám alatti székhely méretét.

A négy irodaszint két szintre való összevonását extrém költségcsökkentő lépésnek tekintik a felesleges irodaterületek felszabadítása érdekében, sőt, a Twitter alkalmazottait arra utasították, hogy halasszák el a beszállítók kifizetéseit, hogy megpróbálják így is csökkenteni a kiadásokat.

Nem beszélve arról, hogy Musk a Twitter-központ takarító személyzetének létszámát is csökkentette, miközben kötelezte az alkalmazottakat az irodába való visszatérésre. Állítólag nem csak a koszos fürdőszoba és a tartós testszag vált megszokottá, az alkalmazottaknak saját WC-papírt is kell biztosítaniuk. Úgy tűnik egyelőre, hogy a konszolidáció még nem hozta meg a várt hatást.

Általánosságban is jellemző, hogy a nagy tech cégek optimalizálják az irodatereiket. Erre megint csak jó példa a Twitter, hiszen 2022 elején még minden rózsaszínnek tűnt, és akkor 8-10 ezer négyzetméterrel bővítette a globális központját, miután átvette a korábban a Thumbtack online piactér által bérelt területet. Most pedig éppen fordítva zajlanak a folyamatok.

Fotó: Google Map