A Nagy Testvér figyel téged! Az irodaházak ma már a dolgozók veséjébe látnak

A mérőszám, amelyet a legtöbben használnak, amikor az épület kihasználtságáról beszélnek, az csupán azon emberek százalékos aránya, akik egy adott napon belépnek az irodaházba. Ahhoz azonban, hogy az épületekben megkezdődhessen a terek újratervezése az új igények figyelembevételével, több információra van szükségünk. Ha valaki csak egy ebédre ugrik be az irodaházba, akkor őt ugyanúgy egy főnek számítjuk, mint azt, aki egész nap bent tartózkodik a munkahelyén.

Ha csak azt nézzük, hogy átlagosan hány ember jön be egy irodába, akkor azokon a munkahelyeken, ahol jelentős a távmunka és a hibrid modell szerepe, azt tapasztalhatjuk, hogy a legtöbb bejárás a munkahét közepére esik. A kedd-csütörtök közötti időszakban tapasztalható intenzitás mellett meglehetősen szembetűnő, hogy péntekenként szinte üresek az irodák.

De hol vannak ezek az emberek?

A kihasználtságot azonban érdemes ennél jóval szofisztikáltabban és sokrétűbben mérni, hogy az üzemeltetők és a tulajdonosok még hatékonyabban és versenyképesebben tudják kezelni az irodaházakat. Többek között át kell látniuk, hogy mely napokon mely napszakokban mekkora helyre van szükség, mikor és hol van csúcsforgalom és mikor kevésbé zsúfolt az épület.

Annak érdekében, hogy az üzemeltetők és irodavezetők jobban megértsék a folyamatokat, a foglaltságot nap mint nap meg kell vizsgálni. Az is fontos, hogy lássuk: hol tartózkodnak az alkalmazottak, az iroda mely helyiségei különösen népszerűek. E tekintetben a hőtérképek és a mozgásminták segíthetnek az irodák újratervezésében, hogy megfeleljenek az új típusú munkakultúrának.

Azok az információk, amelyek az egy adott helyiségben eltöltött időt mutatják, tájékoztatást adnak arról a cégvezetőségnek, hogy az emberek valójában mit csinálnak odabent. Nyilvánvalóan sok időt töltenek el a munkatársak a konyhában és az étkezőben, de arról is megbizonyosodhatunk, hogy egy vállalat életében mekkora súllyal esik latba az együttműködés, a projektmunka, az ötletelés, vagyis mennyi idő szánnak a dolgozók a közös tevékenységre és mennyi időt töltenek el fókuszmunkával.

Sőt, az is izgalmas aspektus, ha az előterek zsúfoltságát veszik górcső alá, hiszen például láthatják, hogy a lifteknél mekkora tömeg tornyosul fel, mennyi ideig tart, míg beszállhatnak a munkatársak a felvonókba. Így az üzemeltetők is felmérhetik, hogy mennyire hatékonyak a liftek, ami azért érdekes, hiszen sok helyen hétvégén nem működik a felvonó, hogy energiát takarítsanak meg.

Wifi és bluetooth

A részletesebb kihasználtsági adatokat az üzemeltetők felhasználhatják a HVAC (heating, ventilation, air conditioning – fűtés, szellőzés és légkondicionálás), valamint a világítás optimális szabályozásához, amelyek finomhangolása jelentős mértékben hozzájárulhat az épület, illetve az irodák karbonlábnyomának csökkentéséhez. Mindemellett a térhasználati szokások részletesebb feltérképezését is megkönnyíti, így az új munkamódszereket rugalmasabban honosíthatják meg. De az adatok gyűjtésében segíthetnek a Wi-Fi-t használó érzékelők vagy éppen a Bluetooth jeladók is.

A kihasználtság jobb megértése nem csak egy elemző eszköz, hanem segíthet abban is, hogy az iroda felhasználóbarát módon működhessen. A hibrid munkavállalók gyakran szeretnének helyet foglalni, mielőtt az irodába mennének. A bent tartózkodók pontos, valós idejű számlálása nemcsak a helyfoglalást könnyíti meg, hanem az egy adott projektben dolgozó csapattagokat is egy helyiségbe terelheti, hogy az együttműködésük zavartalan legyen. Illetve ha egy adott munkatárs látja a rendszerben, hogy olyan helyre foglalhat magának munkaállomást mondjuk csütörtökre, ahol szimpatikus kollégák veszik majd körbe, akkor szívesebben bejön az irodába.

Többet is érnek

A kihasználtság minden intelligens épület egyik legfontosabb információs bázisa, amelynek segítségével hatékonyabbá és értékesebbé tehetik az irodaházakat. A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy az intelligens épületek bérleti díja magasabb, mint a kevesebb technológiát tartalmazó versenytársaké, ugyanígy a frissen piacra kerülő okos épületeket drágábban is adják el. Emellett a nagy bérlők fokozott figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra, ezért az energiahatékonysági szabályozások még értékesebbé teszik az új technológiákat alkalmazó ingatlanokat.

Fotó: Getty Images