Ökoházak épülhetnek szupervályogból

Három magánszemély alapította meg a Szupervályog Magyarország Munkacsoportot, amelynek tagjai 2011 óta dolgoznak azért, hogy a hazai vályogépítészet hagyományainak és a modern technológiának az ötvözésével egy olyan építési alternatívát nyújtsanak, amely közelebb viszi az embereket az otthonuk megteremtéséhez, írja a 24.hu.

Fontos mérföldkő a szupervályog „hazai életében”, hogy 2015. július 2-án megkapták a Búbosházak – nádtetős kupolás présház, illetve élőtetős dombház – hatósági építési engedélyét. Ez az első olyan hivatalos építési terv és engedély Magyarországon, amely a szupervályog-technológia minden előnyét kihasználó, különleges formavilágú, kupolás-boltozatos szerkezetű szupervályog falazatú dombházra, illetve egy nádtetős présházra készült.

Mindkét házat lakóháznak tervezték, alkalmazkodva a hazai éghajlati viszonyokhoz és igényekhez. A körültekintő tervezésnek – például a házak kompakt formája, a helyiségek ideális beosztása – és a természetes nádpalló hőszigetelésnek, a nádtetőnek – a dombháznál a földtakarásnak – köszönhetően mindkét ház energiatakarékos „A” energetikai besorolást kapott.