Öt különleges irodaház a nagyvilágban

Az egyes országok, földrészek vagy kultúrák gazdasági felemelkedését és megerősödését kiválóan reprezentálják az ingatlanfejlesztések. Nem véletlenül csodálják Amerika nagy üzletközpontjaiban a felhőkarcolókat, majd jöttek a kínaiak, a koreaiak vagy éppen az arabok. Most random jelleggel bemutatunk öt izgalmas irodaépületet.

Aldar székház – Abu Dhabi

Az Abu Dhabiban magasodó ikonikus épületet 2010-ben adták át az MZ Architects tervei alapján, ahol az Aldar Properties székel. A helyszín az Al Raha Beach, ahol egy évtized óta 11 kilométeres tengerparti résszel közel 6 millió négyzetméteren zajlanak az ingatlanfejlesztések. Az Aldart még 2000-ben alapították, hogy a város hiperszonikus fejlesztési stratégiáját lezongorázza, és közel 50 millió négyzetméternyi telekkel rendelkezik szerte az emirátusokban.

Az irodaház innovatív külső megjelenését két hatalmas, kör alakú épülettömb biztosítja, amelyek úgy tűnnek, mintha két óriási dísztárcsa magasodna az ég felé. Olyan ikonikus épületet akartak megépíteni, amely egyszerűségével a klasszikus építészet szépségideálját jeleníti meg, miközben expresszivitásával felhívja magára a figyelmet. Az épület 23 emeletes, a teljes beépített terület pedig az alagsorral együtt 123 ezer m2.

Táncoló Ház – Prága

Egy régi neoreneszánsz épület a második világháború végén pusztult el, amikor Prágát az amerikaiak tévedésből bombázni kezdték, mert azt hitték, hogy ez már Drezda. Sokáig nem történt semmi a folyóparti telken, majd a rendszerváltás után felgyorsultak dolgok. Az új épület végül 1994-1996 között készült el az ING megbízásából Frank Gehry tervei alapján. A kilencemeletes épület már a digitális kor terméke, a dekonstruktivista építészet egyik remekműve.

A Táncoló ház nevet a két, egymással ölelkező üveg és beton toronyról kapta (Ginger és Fred). Egyeseknek összetört kólásdoboz jut eszükbe a behorpadt üvegtoronyról, mások a modern kor értelmetlenségét vélik felfedezni. A legérdekesebb mégis talán az az ötlet, miszerint a ház a bombatámadásokban megsérült épületek megcsúszását és csavarodását idézi meg – ezzel állítva emléket a háborús pusztításnak.

CCTV székház – Peking

A CCTV Központot vagyis Kína Központi Televíziójának épületét már 2008-ban átadták, azóta át is építették.Rem Koolhaas és Ole Scheeren tervezte ezt a 234 méter magas és 51 emeletes kínai felhőkarcolót. Az angol Arup cég biztosította a komplex mérnöki munka tervét. Utóbbi többek között a Sydney-i Operaházról és a londoni Millennium-hídról híres.

A főépület nem hagyományos torony, a 6 vízszintes és függőleges részletnek van egy összefüggő hurka. 381 000 négyzetméteren terül el, szabálytalan rácsot képez az épület homlokzata, üres központi résszel. Az építkezésnél figyelembe vették azt a strukturális kihívást, hogy a felhőkarcoló földrengés-veszélyes zónában épült. Beceneve a „nagy alsónadrág”.

Porta Fira Towers – Barcelona

Barcelona elővárosában bukkantunk erre a kétpetéjű ikerpárra. A Porta Fira Towers névre hallgató illusztris toronyházak vörösben pompáznak, és míg az egyik alszik, a másik dolgozik. A L’Hospitalet de Llobregat-ban járunk a Plaza de Europa téren, az összesen 80 ezer négyzetméteres vegyes funkciójú komplexumban 35 ezer m2 a hotelfunkció, míg 45 ezer négyzetméteren irodákat alakítottak ki. Ennek az építészeti projektnek az volt a kulcsprioritása, hogy kapuként funkcionáljon Barcelona számára, ha valaki a repülőtérről érkezik a metropoliszba.

A tervek Toyo Ito és a b720 Arquitectos építészirodák tervei alapján 2006-2009 között valósultak meg. A 25 emeletes vörös hotel organikus formát jelenít meg, mintha állandó mozgásban lenne, így ha valaki körbejárja, akkor újabb és újabb arcát ismeri meg a szállodának. A 22 emeletes irodaház szimplán függőleges tengellyel rendelkezik, így kapcsolódik össze a Gran Via másik oldalán található épületekkel. Emellett a két tornyot a közös átrium is összekapcsolja.

Roche székház – Bázel

Az agglomerációval együtt 700 ezres Bázelben, Svájc harmadik legnagyobb városában az egyik legismertebb vállalat a Roche, amely a gyógyszeriparban a világ legjelentősebb cégei közé tartozik. A város egyébként a vegyipar és a gyógyszeripar egyik fellegváraként híresült el, de az egyetemét is a 15. században alapították. A Roche már több mint száz éve foglalkozik új készítmények és eszközök feltalálásával, kifejlesztésével, gyártásával és forgalmazásával.

A vállalat elhatározta, hogy vadonatúj irodaházat épít, hogy a különféle tevékenységi köreit egy helyre integrálja. A helyi Herzog & de Meuron által tervezett, 178 méter magas épület az ég felé törve egy hófehér kúpformát képez. Az egyszerű formavilág és a fehér szín dominanciája a bázeli városkép egyik ikonikus ékköve, amelyet 2012-ben kezdtek el építeni.

Fotók: Getty Images – címlapkép: Barcelona