Pénteken szellemtanyává válnak az irodák. Ekkor jön a haver, a kutya és az ingyenkaja

A pandémia alatt meghonosodó home office a járvány lecsengés után is itt maradt velünk, sőt, a hibrid munkavégzési modell fontos részévé vált. Számtalan adat látott napvilágot, nagyjából 1-2 napra teszik a távmunka volumenét egy hétre vonatkozóan. Ezen belül nyilván a péntek az egyik legnépszerűbb home office-os nap, hiszen azzal máris egy hosszú hétvégét lehet kerekíteni.

A nagy tech cégek vezetői is számos alkalommal nyilatkoztak úgy, hogy ha valaki betérne hozzájuk pénteken, akkor egy szellemvárosba csöppenne, és máris lehetne forgatni egy low budget-os apokaliptikus filmet. Az Apple esetében is például heti három napot írtak elő a munkatársaknak, hogy legyenek benn, hiszen olyan termékeket fejlesztenek, amelyek nem csak a felhőben léteznek, hanem például okostelefon képében kézbe is vesszük azokat.

Nyilván a cégvezetők szeretik látni, ha a kollégák folyamatosan ügyködnek, és lehetőleg szem előtt az irodában. De ezen túl számos más járulékos hatása is van annak, ha az alkalmazottak távmunkában dolgoznak. Így például a belvárosi irodák az üzleti negyedekben egy csomó vállalkozást és szolgáltatást tartanak el. A kevesebb munkába érkező ember kevesebb tevékenységet jelent a környező kereskedőknek, parkolóházaknak, kávézóknak, éttermeknek stb.

A cégek már amúgy sem tudják visszakényszeríteni az alkalmazottakat az 5 napos munkahétre odabent az irodában, mert maximum azt érik el, hogy a dolgozók egy része felmond. De nem csak azért üres a pénteki iroda, mert mindenki készül a hétvégére, hanem pszichés okai is vannak. Már eleve tudja mindenki, hogy a hét uccsó munkanapján kevesebben lesznek, ezért inkább nem jönnek be, vagyis egyfajta láncreakcióról beszélhetünk.

Mit tehetnek a cégek? Ostor helyett ajánlott cukorkával visszacsábítani a munkatársakat. A vállalatok fitnesz utalványokkal, utazási költségtérítésekkel és egyéb szórakoztató rendezvényekkel csalogatják vissza a dolgozókat. De a nyerő a vendéglátóipar lett, hiszen ki ne szeretne ingyen finomat jó helyen enni? Egy cég például keddenként turmixot és bejglit kínál reggelire, ami állítólag a látogatottságot szinte teljesen kimaxolta. A sikerre való tekintettel ugyanez a cég kéthetente ingyenes ebédet biztosít a dolgozóknak, mit ad isten, éppen pénteken.

De mi jöhet még? Hát persze, hogy a technológia! A cégek kiterjesztett valóságtechnikával (AR) vagy éppen a dolgok internete (IoT) megoldásaival turbózzák fel az irodák kényelmi szintjét, és ugye a digitalizáció mindent visz. Sőt, a helyfoglalási appok is a vezetők segítségére sietnek, hiszen mindenki láthatja a telóján, hogy aznap hányan lesznek odabent, ezért ha a jó haverok bemennek, akkor bemegy más is. Ez a hógolyó-effektus pedig szépen láthatóvá válik a kihasználtsági adatokon is.

Ha nagyon akarnánk, akkor ezekből az infókból szociometriai elemzéseket is készíthetnénk, hiszen láthatnánk, hogy kik a legnépszerűbbek, akik kedvéért sokan bejönnek. Ők az igazi vállalati influenszerek, velük érdemes a cégvezetésnek bratyizni, ha éppen irodafelújításban, átalakításban, netán válságmenedzsmentben gondolkodnak.

De az sem kutya, ha van kutya. Az ebbarát munkahelyek is több embert vonzanak, hiszen családiasabb a légkör, illetve pszichésen jó hatást gyakorol ránk, ha valakit megsimogathatunk. Vagyis összességében egy péntek nem feltétlenül a szellemirodák napja, hanem a dolgozók örömünnepe is lehet odabent, miközben közösségi életet élnek. Minden péntek akár a munka ünnepe is lehetne? Ez talán túlzás, de lehet javítani.

Fotó: Getty Images