Permakultúra, színek pszichológiája és mesterséges intelligencia. Mi ez? Hát az év irodakonferenciája!

Április 4-én hirdetik ki a Várkert Bazárban Az Év Irodája verseny díjazottjait a nagyszabású gálán, amelyhez kapcsolódva a szokásoknak megfelelően megrendezik Az Év Irodája konferenciát is, ahol nemzetközi és hazai vállalatok vezetői és szakértői elemzik átfogóan a szektort. Lássunk néhány érdekes témát a hazai előadóktól!

Az irodapiacon egymást váltják a trendek, folyamatos az innováció, tovább zajlik a technológia forradalma. A mesterséges intelligencia (MI) lett az új sláger, miközben a zöld és fenntartható megoldások a munkahelyek világát is meghatározzák. Rengeteg a felfedezésre váró terület, így a konferencián a külföldi előadók mellett a hazai szakemberek is új szempontok alapján elemzik a változások mozgatórugóit és eredményeit.

Márkuly István az Életfa Permakultúra menedzsere Permakultúra az irodában c. előadása bemutatja: hogyan tudunk olyan zöld megoldásokat alkalmazni az irodában, amelyek elősegítik a dolgozók hatékonyságát is. Az Írországban élő szakember számos országban különböző klimatikus viszonyok között segít a közösségek szervezésében és az önellátó gazdálkodás tervezésében, kiépítésében.

A permakultúra valójában az emberi élőhelyek és mezőgazdasági rendszerek olyan tervezése, majd kialakítása, amely a természetben zajló ökológiai folyamatokat utánozza. A rendszer minden egyes elemét annak szükségletei és az általa nyújtott hasznok összehangoltan illesztik az egészbe. A részek közötti szinergia a hulladék, az energia-, valamint az emberi munkaerő-szükséglet minimalizálásával valósul meg.

Prof. Dr. Dúll Andrea, az ELTE PPK Ember-Környezet Tranzakció Intézet igazgatója „A színek pszichológiája” előadásában a környezetpszichológia szerepét elemzi. Nem mindegy többek között, hogy milyen színeket hordunk. Nem csak az otthonunkban, hanem az irodában is fontos, hogy az egyes helyiségek milyen színt kapnak, hiszen ez a hangulatunkat, a kreativitásunkat és a hatékonyságunkat is meghatározhatja. Nem véletlenül a közösségi terek egyre sokszínűbb világa támogatja a dolgozói jóllétet, amely végső soron a vállalatok eredményességére is kihat.

Kiss Gergely, az Attrecto Next Tech Digital Solutions társalapítója „A generatív MI használata az ingatlanpiacon” című előadásában vázolja fel a digitalizáció növekvő szerepét a szektorban, miközben bemutatja az új kihívásokat is. A vállalat IT szoftverfejlesztőként az új és feltörekvő mobil-, web- és digitális technológiák ötletes és hatékony fejlesztésében vesz részt.

Tóth Gábor, Parkl COO-ja a „Digitális mobilitás az irodaházakban” előadásában bemutatja a vállalat megoldásait, amelyek során okos parkolással és elektromos töltő üzemeltetéssel hatékonyan kezelik az irodaházak mobilitási kihívásait és segítik az ESG célok elérését.

„Az új generáció: Gen Z és Alpha hatása a munkaerőpiacra, irodaéletre” c. kerekasztal-beszélgetés pedig a munkaerőpiacra érkező új generációk viselkedéskultúráját és igényeit tárja fel Zwecker Bence (Munch), Zsoldos Móni (Wolt), Kenyeres Adrienn (OMG Meetup szervező) és Zemlényi Tamás (Deloitte) részvételével. Minden generáció rendelkezik olyan jellemzőkkel, amelyek kifejezetten egyedivé teszi őket, ezért nagyon izgalmas bemutatni, hogy a vállalatok és a vezetők hogyan viszonyuljanak és kezeljenek olyan munkatársakat, akik például a Z generációba tartoznak. Az Alpha pedig a jövő, akik már beleszülettek a digitalizációba, így egészen új színfoltot jelentenek majd később a munkaerőpiacon.

Az Év Irodája Konferencia teljes programja és az előadók megtalálhatóak Az Év Irodája honlapján.