A Real Estate Awards versenyen Az Év Ingatlanpiaci Tranzakciójára is fény derül – interjú Gedai Borbála zsűrielnökkel

– Régóta dolgozol a magyar ingatlanpiacon, számos feladatkörben értél el jelentős sikereket, vagyis szinte minden aspektusból átlátod a hazai szektort. Az idei évben a Real Estate Awards verseny zsűrielnökeként is bemutatkozol. De valójában mit várhatunk az idei versenytől, mi lehet a fókusz?

– Izgalmas lesz a verseny. hiszen a járvány minden negatív aspektusa ellenére változásokat indított el. Ha pedig átalakul a környezetünk, akkor az emberek és a vállalatok is mindig nyitottabbak, kíváncsibbak lesznek, hiszen keresik a válaszokat arra, hogy milyen lesz a jövő. Remélem, hogy egyre több, különleges, rendhagyó és innovatív megoldással fogunk találkozni, ezért is nagyon várom már a versenyt és a pályázók gondolatait, termékeit, jövőképét.

– Az ingatlanpiac a járvány miatt is ellentmondásos képet mutatott. Milyen tendenciák bontakoztak ki, amelyek a versenyen is láthatóvá válhatnak?

– Az biztos, hogy a korábban – és sokak szerint még most is – stabil és kiszámítható ingatlanpiacon a járvány miatt egyfajta gazdasági/környezeti turbulencia alakult ki, és annak hatása értelemszerűen nehezen kiszámítható. Az ingatlanpiac egyik legértékesebb jellemzője a hosszútávú kiszámíthatóság, ezzel együtt a hosszútávú hozam biztonsága tűnt el.

Felmerül a kérdés, hogy ez mennyire érződik a piacon. Ez egyrészt függ a finanszírozóktól és a beruházóktól, hiszen mindkét szereplő érdeke a kiszámíthatóság és a stabilitás. Talán emiatt is a szakmai szereplők nyugodtnak próbálnak tűnni, hiszen a „nincs itt semmi látnivaló, minden rendben van” kommunikáció megnyugtatja a piacokat. Persze, nem biztos, hogy ez teljesen objektív.

Másrészt a járvány, mint egy intenzív, nagyon erős makrogazdasági hatás, egy idő után lecseng, és a piac stabilizálódik. Ez sem segíti az objektív jövőkép modellezését. Ezért arra keressük az adekvát válaszokat, hogy a pandémia közép és hosszú távon mit hagy maga után, hogyan hat a piacra. Természetesen erre még nincs pontos válaszunk.

– De mégis, mi lehet a következménye a járványnak, ami beépül majd az ingatlanpiaci folyamatokba, vagy például később a napi rutinba?

– Én úgy látom, hogy a járvány mutatott egy jövőképet, és ha ezt megpróbáljuk objektíven értelmezni, akkor a most előtérbe került felhasználói, főként hatékonysági szempontokat a vállalatok be tudják illeszteni a beruházási stratégiájukba és a termék/szolgáltatás fejlesztéseik közelebb kerülhetnek a jövő igényeihez. Az nyilvánvaló ugyanis, hogy az igények megváltoztak, és a változás – ha nem is ilyen ütemben, mint amit az elmúlt 1,5 évben tapasztaltunk – gyorsulni fog. Meg kell tanulnunk alkalmazkodni, illetve őszintén kell beszélgetni arról, hogy az ingatlanfejlesztések mire fókuszáljanak a jövőben. A verseny is ennek a közös gondolkodásnak kínál széleskörű platformot.

– Új kategóriaként megjelent Az Év Ingatlanpiaci Tranzakciója az idei Real Estate Awards versenyen. Ennek mi a jelentősége, és mit is jelent konkrétan?

– Az Év Tranzakciója az ingatlanértékesítéseket célozza meg, de az a különleges és egyedi ebben a kategóriában, hogy nem abszolút mértékben a volumen a döntő szempont, nem csupán a számok és statisztikák határozzák meg az értékelést. Itt csatolhatunk vissza a pandémiára is, hiszen a megváltozott körülmények sokszor egyedi megoldásokat, módszereket követelnek tőlünk, amelyek az ingatlanpiac és a piaci szereplők más aspektusait, tulajdonságait és erényeit is előtérbe helyezik. Ezért ebben a kategóriában a kreativitást, a hozzáadott értéket, a különleges körülményekhez való alkalmazkodást is figyelembe vesszük.

– A járvány miatt is egyre több szó esik a fenntarthatóságról, a zöld megoldásokról, és ez már nem csak szólam, hanem a valóság is. Mi látszik a zöld tendenciákból egyelőre a hazai ingatlanpiacon?

– Nem véletlenül hangsúlyos a fenntarthatóság, most már nagyon szembetűnő jelei vannak a környezetünk pusztulásának. Sajnos globálisan a „fejlődési igény” még sokkal erősebb, mint a „túlélési igény”. Szerencsére ez a szemléletmód – ha túl lassan is – kezd változni, aminek a hatását érezzük a piacokon, viszont még kevésbé vagyunk rá felkészülve. A fenntarthatóság jelenleg nagyrészt az energiáról szól, ami az elmúlt egy év alatt korábban elképzelhetetlen módon drágult. Piaci szemmel nézve: amennyiben 10-20 évre tervezünk ingatlant és kevés az épületekben az energiatudatos megoldás, akkor valószínű, hogy később az elvárt hozamot is nehéz lesz realizálni.

– A technológia szintén a zöld tendenciákkal és a koronavírus hatásaival párhuzamosan tovább erősödik. Mire számítasz, milyen megoldásokat láthatunk majd a pályázatokban?

– Egyelőre még nem tudom, hogy milyen megoldásokkal találkozunk az idén, de kíváncsian várom, ez egy nagyon izgalmas terület! A technológiákból leginkább az információs technológia, vagyis az IT hatását látjuk kiugrónak, amely már nemcsak érezhetően gyorsítja az egyes ágazatok, így az építőipar-ingatlanpiac technológiájának fejlődését, hanem – ami engem talán jobban érdekel – a felhasználói/bérlői igények változását/fejlődését is nem várt dinamikával gyorsítja. 

Hatása az ingatlanpiaci struktúrát is alakítja, így többek között a retail piac harcol az online shoppinggal, ezáltal a logisztikai ingatlanokkal, az iroda a home office-szal, a bérlők a rugalmas, rövidebb szerződéseket részesítik előnyben, valamint az ingatlanpiaci szolgáltatások fejlesztésénél is egyre fontosabb a „user experience” és még sorolhatnánk. Ezeket a fejlődési irányokat a járvány katalizálta, és remélem, hogy a figyelmünket is felhívta a változás dinamikájára. Észre kell venni, hogy eközben nagyon sok ingatlanpiaci megoldás, szokás jóval lassabb dinamikával fejlődik.

Véleményem szerint ez a változás is hatással lesz a középtávú hozamokra: sok termék lesz, amely az elvárt hozam alatt fog teljesíteni, és persze a megfelelő innovációval fejlesztett termékek hozama nagyobb lehet a tervezettnél. Remélem, hogy a verseny kapcsán a fenti témákról is lesz lehetőségünk sokat beszélgetni és egy kicsit vitatkozni.

Fotó: Getty Images

+++

Pályázni a versenyre itt lehet. A díjátadó gálára 2022. február 17-én kerül sor a Pesti Vigadóban, amelyre jegyek itt vásárolhatók.