Rekord mennyiségű álpadló kiépítése a ProInterier Kft-nél

A hazai irodakivitelezés egyik meghatározó szereplője a ProInterier Kft. A magyarországi álpadlózások 80%-át a cég végzi, mellyel abszolút piacvezetők. A professzionalitás mellett, óriási mennyiségű, 4 év alatt megközelítőleg 300 000 nm álpadló kiépítése fűződik a cég nevéhez. A ProInterier Kft. 2009 óta foglalkozik álpadló építéssel, fitout kivitelezéssel, illetve kizárólagos forgalmazója az Interface modulszőnyegnek és a Nora gumi padlóburkolatoknak. Az álpadlós projektekkel kapcsolatban, Molnár József a ProInterier Kft. álpadló kivitelezésért felelős szakembere nyilatkozott.

Miért különleges időszak ez a cég életében?

A Prointerier Kft. életében a 2017 és 2018-as évek kiemelkedő fontosságúak, mivel ebben az időszakban 225 000 nm álpadlót raktunk le, mindezt úgy, hogy minden határidőt betartottunk és pontosan kiviteleztünk.

Mivel kezdődik az „álpadlózás”?

Az álpadlós projekt első lépése a részletes felmérés. Sokszor előfordulhat eltérés a tervrajz és a megadott lábmagasság között, néhány centis eltérés esetében szintezést kell végeznünk az épületben. Találtunk már 1 cm-es, de akár 18 cm-es szinteltérést a födémben. A pontos felmérés után tudjuk megrendelni a megfelelő lábakat. A tervrajzban szereplő lapok a megfelelő terhelhetőség függvényében vannak megadva. – mondta a szakember.

Hány féle álpadlóval foglalkozik a ProInterier Kft.?

Létezik bontható és nem bontható álpadló. Ezeken belül többféle típust különböztetünk meg terhelhetőség és éghetőség szempontjából. Anyagát tekintve kétféle álpadlóval dolgozunk, az egyik faforgács lapból készül, a másik a kálcium-szulfátos, amely magasabb tűzvédelmi besorolásba esik. A pontszerű terhelehetőséget kN – ban (kilonewton) határozzuk meg. Mindegyik álpadló típus többféle vastagságban készül, 15 mm-től 50 mm-ig. Az álpadlók mérete 60 x 60 centiméteres, kiválasztásuknál a terhelhetőséget és a rákerülő buroklatot veszik figyelembe tervezéskor.

Hogyan történik az álpadlózás?

Először a nyers betont felporszívózzuk, majd úgynevezett kelősítőfolyadékkal (pormentesítőfolyadékkal) kenjük be, ami a megmaradt port megköti. Ezután a betonra rákerül a ragasztó, amihez hozzáragasztjuk a fémlábakat, majd erre jön a fejlemez. Ez határozza meg a lapok helyét. A lábakon beállítjuk a megfelelő magasságot, majd menetrögzítő folyadékot öntünk a menetes részekre. Ez azért hasznos, mert, ha megbontják az álpadlót, akkor a lábak így nem tudnak elmozdulni. Ha nagyon rossz a beton minősége, akkor faékekkel állítjuk függőleges irányba a lábakat, az álpadló lapok közötti kisebb szinteltéréseket pedig alumínium hézagkiegyenlítő lemezekkel hozzuk egy síkba.

Mitől komplex feladat az álpadlózás?

A szerelést számtalan egyéb feladat előzi meg, mint például a szervezés. Mielőtt elkezdünk dolgozni, előtte be kell jutnunk kamionnal az építkezésre, ki kell derülnie, hogy lesz-e a helyszínen daru, külső geda vagy felvonó. A Hillside építkezés esetében, a kamionról targonca szedte le az álpadlót, amit betettek a külső felvonóba. Ez szállította fel az anyagot a szerelési szintekre, ahonnan raklapemelővel lettek behúzva a megfelelő helyekre. Sok esetben rámpákat is kell építeni, melyeknek olyan stabilnak kell lenniük, hogy több tonnát elbírjanak. De lényeges, hogy az épület zárt legyen, ne ázzon át az álpadló. Nagyon fontosak a részletek, amikre mindig figyelnünk kell.

Hányan dolgoznak egy 20 000 nm-es irodaház álpadlójának a lerakásán?

Például a Hillside építkezésen 3-4 profi szakmunkás, fél év alatt kényelmesen lerakta az álpadlót. De ez leginkább határidő és a négyzetméter függvénye. Jellemzően egy 10-15 ezer nm-es építkezésen, a mostani ütemezésekhez mérten, 8-12 szerelő dolgozik.

Változtak az ütemezések az elmúlt évekhez képest?

Nagy mértékben változtak. Néhány évvel ezelőtt 10 000 nm-t 3 hónap alatt kellett elvégezni, ugyanezt ma már 1 hónap alatt. A határidők betartása mellett az organizáció is hatalmas feladat, mint a szállítások, szétosztások és az emberek munkájának a felügyelete, ellenőrzése. A mi cégünk legnagyobb értékei, a határidők pontos betartása, a professzionális tervezés, szerelés és munkavégzés.

Az álpadlózás sikerének titka

A hatalmas mértékű irodaházépítési bumm egyik legnagyobb nyertese az álpadló. A számtalan elektronikai berendezés, számítógépes hálózat rengeteg kábelezéssel jár, amiket nem szeretnek kerülgetni a dolgozók. Az új bérleményekben pedig nagy a mozgás, a bérlők legtöbbször nagyobb irodákba költöznek, és ilyenkor sokszor van szükség újabb munkaállomások kiépítésére. Ahhoz, hogy ez minél kevesebb munkával, hangzavarral, hulladékkal járjon, a legjobb megoldás az álpadló használata. Mivel ezalatt kényelmesen futhatnak a vezetékek, kábelek, sőt még a különböző épületgépészeti csővezetékek, mint fűtéscsövek, szennyvízelfolyóvezetékek és a vizesblokkok csővezetékei is. Az álpadló legnagyobb előnye, hogy nem kell felbontani a burkolatot, mindössze a padlódobozt kell felnyitni és rejtetten át lehet kábelezni az irodát.

Még több információért látogasson el az oldalunkra és keresse kollégáinkat a megadott elérhetőségeken: www.prointerier.hu