Sokan még nem értik, de ez határozza meg az ingatlanfejlesztések jövőjét

Mi az az ESG?

 Az ESG, vagyis a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontok egyre inkább meghatározzák az ingatlanfejlesztéseket is. Egy olyan keretrendszert jelöl, amelynek célja, hogy a pénz- és tőkepiaci szereplők a fenntarthatóság szempontjából objektíven ítélhessék meg a gazdálkodó szervezetek tevékenységét.

Három fő területe a környezeti hatások vizsgálata, a társadalmi kérdések kezelése és a vezetői döntéshozatal folyamata. Az ESG-stratégiát követő pénzügyi szakemberek már a fenntarthatósági szempontok alapján rangsorolják a cégeket, és ez alapján hozzák meg befektetési döntéseiket. Bár az ESG-t egyelőre nehéz konkrétan meghatározni, az ingatlanfejlesztések szinte minden aspektusát és fázisát érinti.

Gedai Borbála moderátor, a Real Estate Concept ügyvezetö-tulajdonosa bevezetőjében elmondta, hogy ez egy meglehetősen sokrétű és komplex kérdéskör, de mindenképpen el kell kezdeni a párbeszédet az ESG-ről, hiszen hosszú távon egyre fontosabb szerepet fog játszani az ingatlanszektorban is.


Berényi Zsolt, dr. Schrancz Mihály 

Kinek mire lesz jó?

 Ez lehetőséget jelent a fejlesztők számára, hiszen nem csak exitig gondolkodunk, hanem tágabb városfejlesztési-társadalmi keretek közé helyezzük az adott beruházást. Bár az is igaz, hogy Magyarországon még nagyon kevés cégnek van ESG-stratégiája és ehhez kapcsolódó tényleges tevékenysége, de a jövőben ez egyre inkább fontos tényező lesz – mondta Berényi Zsolt, a HB Reavis fejlesztési igazgatója.

Az ESG eddig úgy tűnt, hogy csupán egy új trend, de most már kezd letisztulni a szerepe, ráadásul egyre több pénz áramlik a befektetési alapokba, ahol egyre inkább figyelnek arra, hogy az invesztíciók ESG-stratégiával rendelkező vállalatok felé irányuljanak. Érdekes lesz, hogy az ingatlanpiaci szereplők különböző időtávokban mikor kezdenek el megfelelni e szempontoknak, és a zöld irodaházak hogyan különböznek majd a kevésbé fenntartható épületektől például hozamok tekintetében, tette hozzá dr. Schrancz Mihály, a Property Market ügyvezető igazgatója.

Az ESG egyelőre nagyon homályos a többség számára, ezért talán érdemes leegyszerűsíteni, vagyis az ESG egyenlő számomra a fenntarthatósággal, magyarázta Erdei Bálint, a Redwood Real Estate Holding alapító ügyvezetője. Majd hozzátette, hogy nagyon sokrétű az ESG, szinte minden területre kiterjed.

A befektetési alapok az ESG-vel ráteszik a terhet a fejlesztőkre, így a saját társadalmi felelősségvállalásukat úgy szeretnék alátámasztani, hogy más cégek által elért eredményeket mutatnak be, hangsúlyozta Czár Balázs, a Horizon Development ügyvezető partnere. Egyelőre az ESG meglehetősen szubjektív, hiába lép majd életbe az uniós szabályozás, még nem lehet tisztán látni annak hatékonyságát. A nagy cégek számára lesz jó az ESG, mert ez olyan előrelátást, professzionalizmust igényel, ami megrostálja majd a piacot.

Az ESG azon vállalatok számára kedvező, akik hosszú távon és felelősen gondolkodnak, mert a társadalmi felelősségvállalás és a fenntarthatóság eddig meglehetősen szűk kört ért el, most pedig egyre inkább előtérbe kerül. Leegyszerűsítve a beruházók nem „csak” bevételt, hanem értéket is akarnak teremteni, tette hozzá Berényi Zsolt.


Erdei Bálint, Czár Balázs

Felkészül a WELL

 Az ESG egy roppant átfogó szempontrendszer, amelynek egyik eleme a fenntarthatóság, talán ezért is sokan az ESG-t a zöld minősítő rendszerekkel – mint például BREEAM vagy LEED – azonosítják. De valóban ezek a minősítések már fontos kritériumok, amelyek beépültek a beruházások követelményrendszerébe, ellenben érdemes megvizsgálni a WELL szempontjait, amelyek még csak nemrég jelentek meg hazánkban.

A WELL nem a környezettudatos építkezést, hanem alapvetően a társadalmi és közösségi kapcsolatokat célozza meg, de még messze nem érte el azt az elfogadottságot és volument, mint a többi zöld minősítés. 5-6 projekt kapta meg az előminősítést, a többi projekt egyelőre regisztrációs fázisban van. A fejlesztők részben üzleti és részben szociális szempontok alapján foglalkoznak ezzel a témával, míg a bérlői piacon egyelőre a nemzetközi nagyvállalatok igénylik az irodai jóllétet szolgáló kritériumok bevezetését, mondta Czár Balázs.


Czár Balázs, Gedai Borbála

Mi öt évvel ezelőtt határoztuk el, hogy a BudaPart megszerzi az egész városnegyedre a WEEL-minősítést, de egyelőre az átadott három irodaépületünk zöld minősítésén dolgoztunk, így az új minősítésre való felkészülés még javában tart, tette hozzá dr. Schrancz Mihály.

A BREEAM és a LEED már alapnak számít az ingatlanpiaci beruházásoknál, emellett azonban a WELL is egyre fontosabb lesz. Ráadásul ide kapcsolódik az ESG, hiszen a zöld minősítés által megszerzett tudást összekapcsolhatjuk a szociális vonatkozással, az irodai jólléttel, a közösségi szemlélettel, azaz a WELL szempontjaival, így itt körbeér a történet. Az Agorában például nagy hangsúlyt kap a zöld közlekedés, elektromos roller, kerékpárút, vagyis a zöld és a társadalmi felelősségvállalás összekapcsolódik, de a zéró karbonkibocsátásra való törekvés is az ESG célokat szolgálja, foglalja össze Berényi Zsolt.


dr. Schrancz Mihály, Erdei Bálint

+++

Real Estate Beach Conference – résztvevők: Gedai Borbála, MRICS, a Real Estate Concept, ügyvezetö-tulajdonosa, Czár Balázs, a Horizon Development ügyvezető partnere, dr. Schrancz Mihály, a Property Market ügyvezető igazgatója, Erdei Bálint, a Redwood Real Estate Holding alapító ügyvezetője, Berényi Zsolt, a HB Reavis fejlesztési igazgatója.