Szilícium-völgy épül Európában is

A Fuse Valley névre hallgató projekt Portótól hét kilométerre épül fel a hegyekben a fejlesztő Castri Group és a FARFETCH divatáru e-kereskedelmi vállalat együttműködésében. Az új kampusz 24 épületből áll, amelyek a Farfetch mellett különböző technológiai cégeknek, induló vállalkozásoknak és szolgáltatásoknak is otthont adnak.

A tervezés során elsőszámú cél volt a közösségi érzés megteremtése, ennek érdekében az épületek lazán kapcsolódnak egymáshoz zöld környezetben. A területen dominálnak a szabadtéri helyszínek, terek, parkok, udvarok, teraszok és a parkosított tetők. Utóbbiak egy része különböző ösvényeken érhetők majd el a földszintről is, vagyis az épületek a táj kontúrjaihoz idomulnak.

A kampusz különlegessége, hogy a megrendelők nem egy zsúfolt, nagyvárosi irodakomplexumban képzelik el a munkát, hanem a természet kellős közepén integrálva annak minden előnyét. Ebben az innovatív környezetben a kampusz, akár egy igazi falu organikusan fejlődhet és bővülhet a jövőben az igényeknek megfelelően.

Az új székhely központi eleme a fedett sétány, amely kettéválasztja a kampuszt, és összeköttetést biztosít a komplexum mellett kanyargó folyóval. A sétányon különböző közösségi funkciók kapnak helyet, mint például auditórium és különböző kereskedelmi egységek.

Paulo Castro, a fejlesztő Castro csoport vezérigazgatója elmondta, hogy Fuse Valley a helyszín, az innováció, a fenntarthatóság és a technológia egységében épül, és ezzel a projekttel jelen esetben egy intelligens völgyet fejlesztenek, ami az okos városok egyfajta különleges változata.

A belső terek esetében a biofil környezet kerül előtérbe támogatva a termelékenységet és a munkahelyi jóllétet, mindemellett változatos térbeli élményeket kínálnak majd, hogy ösztönözzék az innovációt és a folyamatos kooperációt a kollégák között. Bár az egyes épületek nagy, összefüggő munkakörnyezetet teremtenek, a terek változatosak lesznek, így emberléptékű élményt tudnak biztosítani az alkalmazottak számára 2025-től kezdődően.

FotóK. BIG Facebook-oldal itt és itt.