TOP 10 ingatlanfejlesztő Magyarországon

1. Atenor Group

A brüsszeli Euronext tőzsdén jegyzett belga Atenor Group csaknem 30 éves tapasztalattal rendelkezik, Belgiumban, Luxemburgban, Romániában és Magyarországon eddig több mint 30 jelentős projektet valósított meg, illetve menedzsel jelenleg is. Többek között a brüsszeli Európa Negyedben is részt vesz egy beruházásban (REALEX). Az ingatlanjaikat olyan szervezetek vették bérbe, mint például az Európai Bizottság, a Belga Pénzügyminisztérium, vagy multinacionális vállalatok. Hazánkban egy hatalmas fejlesztési projekttel jelentek meg, hiszen ők építik a 2,5 hektáron elterülő Váci Greens irodaparkot a Váci úton. Eredetileg 100 ezer m2-es fejlesztésben gondolkodtak, majd megvásárolták a szomszédos területet is, így immár hét épületet terveznek mintegy 135 ezer m2-nyi teret kínálva. Az első épületet még 2013-ban adták át, majd 2015-ben és 2016-ban a második és harmadik irodaház is elkészült. Egyik fő bérlőjük a General Electrics, amely itt alakítja ki hazai munkahelyi kampuszát.

2. Biggeorge Holding

Nagygyörgy Tibor első vállalkozását 1991-ben Biggeorge’s Enterprises néven alapította. A lakóingatlanok értékesítése mellett 1996-ban indult el a cégcsoport ingatlanbefektetési tevékenysége. Az új évezredre egy új építésű lakások értékesítésére specializált részleget hoztak létre. 2000-ben Forgó Ferenccel elindították az Európa Ingatlanalapot. 2004-ben országos franchise hálózat kiépítésébe kezdtek Otthon Centrum néven, amely ma már országszerte több mint 115 irodát működtet. Még ugyanebben az évben értékesítették az ingatlanalapot. 2004-ben Biggeorge’s-NV Zrt. néven ingatlanfejlesztő céget alapítottak. Nevükhöz fűződik a Sasad Liget lakópark, a Parkway Irodaház és a Bécsi Corner is. 2009-ben kockázati alapkezelő céget hoztak létre, amelyet 2014-ben eladtak, még ugyanebben az évben az ingatlanfejlesztő cég tulajdonostársát kivásárolták. Portfoliójukban jelenleg mintegy 20 lakó-, irodaház és egyéb ingatlanfejlesztési projekt található, amelyek volumene mintegy 300.000 nm-t és 150 milliárd forintot tesz ki.

3. Graphisoft Park SE

A Graphisoft Parkot a szoftverfejlesztő Graphisoft eredetileg magának építette 1998-ban. Később az irodapark emberközpontú kialakítása és színvonalas szolgáltatásai számos csúcstechnológiai vállalatot vonzottak ide, egyfajta mini Szilícium völgy alakult ki, hiszen a technológiai cégek jelentős arányt képviselnek a bérlők között. Az ingatlanfejlesztési részleg 2006-ban kivált a szoftverfejlesztő vállalatból, és létrejött a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Graphisoft Park SE. A Microsoft és néhány kisebb cég mellett az európai szoftveróriás, az SAP is itt bérel irodát. Megjelentek az első biotechnológiai laboratóriumok (Comgenex, AMRI), majd 2007-ben a francia Servier gyógyszergyár kutatólaboratóriuma épült fel. Jelenleg a Graphisoft Parkban mintegy 40 vállalat működik több mint 2000 dolgozóval. 2015-ben újabb fejlesztések indultak, az SAP igényeihez illeszkedve 2016-18-tól összesen mintegy 8000 m2 új bérbeadható térrel bővülhet az irodapark.

4. GRT Group

A magyar tulajdonban levő GRT Grouphoz tartozó cégek, illetve jogelődjei 1989 óta vannak jelen az építőiparban, később lakó- és irodaprojektek fejlesztésére specializálódtak. Nevünkhöz már több mint 150.000 m2 ingatlanfejlesztés fűződik, ide sorolhatjuk többek között a Nádorliget lakóparkot vagy az Office Garden irodaparkot Újbudán, a Szerémi–Budafoki út által határolt tömbben, a Lágymányosi hídtól 5 percre. Az utóbbi közel 95.000 m2-es fejlesztés során 5 irodaházat terveznek a területre. Az Office Garden I irodaház 2008-ban készült el, míg az Office Garden II 2010-ben kerül átadásra. A harmadik fázis pedig a tervek szerint 2017 őszén készül el.

5. Futureal Csoport

A Futureal Csoport Közép-Európa egyik vezető ingatlanfejlesztő és befektető cégcsoportja, amelyet Európa 20 legnagyobb fejlesztője között tartanak számon. A családi tulajdonban lévő Futureal eddig összesen 900 millió euró értékben valósított meg projekteket, és további 1,6 milliárd euró értékű beruházása van folyamatban. Emblematikus projektjük, a Corvin Negyed 2014-ben elnyerte az ingatlanfejlesztés Oscar díjának is nevezett Urban Land Institute (ULI) Global Award for Excellence díját. Lakóingatlan fejlesztésre szakosodott leányvállalatuk a Cordia Zrt. Kiskereskedelmi projektjeik között említhetjük pl. a Corvin Plázát és a Gold Plazát, míg előkészítés alatt áll az Etele Szolgáltató Központ. Számos irodaházat is fejlesztettek, jelenleg kivitelezés/előkészítés alatt áll többek között a Corvin Tower, az Advance Tower vagy éppen a Budapest ONE Kelenföldön.

6. HB Reavis

A HB Reavis csoportot 1993-ban alapították Pozsonyban. Tevékenységi köre az Egyesült Királyságra, Lengyelországra, Csehországra, Szlovákiára, Magyarországra és Törökországra terjed ki. Jelenleg Európa harmadik legnagyobb ingatlanfejlesztője a PropertyEU brit szaklap éves listája szerint. A vállalat által eddig felépített irodaépületek, bevásárló- és szórakoztató központok, valamint logisztikai létesítmények összesített alapterülete több mint 900 ezer négyzetmétert tesz ki, emellett több mint 1 millió négyzetméternyi fejlesztés már a tervezési, engedélyezési vagy építési fázisban van. Magyarországon elsőként a Váci Corner Offices irodaházat építették meg 2014-ben, most pedig az Árpád híd pesti hídfője mentén fejlesztenek egy hatalmas iroda- és üzletközpontot 136 ezer m2-nyi hasznos térrel, amely Angyalföld új városközpontja lehet. Az első épületeket a tervek szerint 2018-ban adják át.

7. Horizon Development

A magyar tulajdonban lévő Horizon Development 2006 óta nyújt integrált szolgáltatásokat a fejlesztéstől az üzemeltetésen keresztül a bérbeadás és marketing területéig. Fennállásának első évtizedében a hazai ingatlanfejlesztési és befektetési piac meghatározó szereplőjévé vált több mint félmillió négyzetméter saját beruházással (bevásárló- és logisztikai központok, ipari parkok, bemutatótermek, sportközpontok, luxuslakások). A cég referenciái közé tartozik az Eiffel Square és a többszörösen díjazott Eiffel Palace irodaház. A nemrégiben átadott Váci 1 épület a klasszikus zászlóshajó üzlet nagyvonalú kialakítását elegánsan egyesíti modern irodaterekkel és divatos éttermekkel. A Promenade Gardens irodaház építése jelenleg is zajlik a Váci úton. Idén a European Property Awards rendezvényén a Váci 1 és az Eiffel Palace épületeket is díjazták.

8. Skanska

A Skanska a világ egyik vezető ingatlanfejlesztő és kivitelező vállalata. A beruházási projektek minden szakaszát a szakértői irányítják, az alapötlettől a kész kereskedelmi vagy lakóingatlanok átadásáig. A vállalatcsoport három kontinensen, 10.000 projekten dolgozik, 10 európai országban és az USA-ban összesen 58 ezer alkalmazottat foglalkoztat. A társaság központja Svédországban, Stockholmban található. A Skanska AB részvényeit a stockholmi NASDAQ tőzsdén jegyzik. A cégcsoport első közép-európai irodaház fejlesztése az 1991-ben elkészült East West Business Center volt az Astoriánál, további emblematikus épületeik Budapesten többek között a Science Park vagy éppen a Népliget Center. A cégcsoport idén fejezte be a Nordic Light irodaházat, előtte a számos nemzetközi díjjal kitüntetett Green House irodaházat építette fel 2012-re.

9. TriGranit

A TriGranit az egyik legnagyobb közép-európai integrált ingatlanplatform, amely elsősorban stratégiai elhelyezkedésű, első osztályú kereskedelmi egységekre és irodaépületekre fókuszál. Tevékenységei az ingatlanokkal kapcsolatos szolgáltatások teljes skáláját lefedik a beruházástól és felvásárlástól a fejlesztésen és építésen át az ingatlan- és eszközkezelésig. Két évtizedes működése alatt a TriGranit 2,5 milliárd euró értékben mintegy 50 projektet valósított meg közép- és kelet-európai országokban, ezzel összesen egymillió négyzetméter bérbe adható területet hozott létre, és több mint negyven tekintélyes nemzetközi díjat nyert el. 2015 végén új időszámítás kezdődött, hiszen a TPG Real Estate megvásárolta a TriGranit ingatlanplatformot: elsősorban lengyel irodapiaci és kereskedelmi, illetve további más kulcsfontosságú közép-európai országbeli vagyonelemeket vett meg.

10. Wing

A magyar tulajdonban lévő Wing jelentős projektprtfólióval, befektetési tevékenységgel és ingatlanszolgáltatásra specializálódott leányvállalatokkal rendelkezik. A cég irodákat, ipari, kereskedelmi célú és speciális ingatlanokat fejleszt. A vállalat tizenöt éves fennállása alatt több mint 400.000 négyzetméter ingatlant fejlesztett és több mint 300.000 négyzetméter saját tulajdonú ingatlanportfóliót birtokol, amelynek értéke meghaladja a 150 milliárd forintot. Fejlesztett portfóliójába tartozik például az Átrium Park, a Máriássy Ház, a Dél-pesti Üzleti Park, az Agria Park vagy a Hegyvidék Bevásárlóközpont. Több emblematikus beruházása során a történelmi értékkel bíró épületeket egyesítette a modern ingatlanpiaci törekvésekkel, így például a Borjúvásárcsarnokot loft irodaházzá alakította. Nemrég adta át legújabb fejlesztését a V17 irodaházat, miközben építi az Ericsson és a Magyar Telekom új székházait is.

Megjelent az Ingatlan Évkönyv 2016 kiadványban. Az ingatlanevkonyv.hu oldalon ingyenesen megrendelhető.

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.