A Property Market újabb ikonikus ingatlanokat fejleszt

Schrancz Mihály szerint 2021-ben elsősorban a lakáspiac pörgött, itt szép eredményeket ért el a cég, az irodapiac viszont belassult. Ugyan általában a turizmus visszaesésével a hotel fejlesztések is lassultak, de a Property Market 3 hotelfejlesztésben is aktív. „A megváltozott gazdasági és társadalmi környezet ellenére is sikeres üzleti tevekénységet folytattunk, a járvány hatásai ugyan látványosan enyhültek, de a háború miatt megváltozott gazdasági környezet számtalan új kihívás elé állítja a piac szereplőit. Most komoly innovációra van szükség ahhoz, hogy az alapjaiban megváltozott környezetben továbbra is lendületben maradjunk” – mondta.

A Property Market ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a 2021-es esztendő mérföldkő volt a cég életében, a vállalat első projektje a BudaPart, meghatározó városrész fejlesztési projektté vált. Az átadott területeken XXI. századi városnegyed kelt életre a Lágymányosi-öböl partján. A fejlesztés végére a BudaPart majdnem fele, 26 hektár zöldfelület marad, melynek része Budapest egyik legnagyobb közparkja, a Kopaszi-gát is. A beruházási zóna azonban ennél nagyobb, mivel ahhoz kapcsolódóan számos közmű és közlekedési infrastruktúrafejlesztés valósul meg, ami a városnegyedet körülvevő közterületekre esik. Budapest modernkori történetének legnagyobb ingatlanfejlesztése továbbra is a terveknek megfelelően halad.


BEM Center

Dübörög a BudaPart városrész fejlesztése

A fejlesztés alatt álló projektjeik közül a BudaPart gigaprojekt – megközelítőleg tíz éves, maximum hat fázisban megvalósuló beruházás – 54 hektáron épül, itt 15 lakóépületben 3.000 lakás, 12 irodaházban 250.000 négyzetméter irodaterület és 15.000 négyzetméter kereskedelmi terület jön létre, ahol mintegy 25-30.000 városlakó élhet és dolgozhat a közeljövőben. A 2015-ben megkezdett városrészfejlesztés első két ütemét már lezárták, 1.100 lakást értékesítettek is. A városnegyed léptékű területet csupán hét éve vásárolta a cég, az első két irodaépületet és az első öt lakóházat már birtokba vették a lakók és a bérlők.

A projekt hatodik fázisában most a nyolc emeletes, BudaPart Otthonok ’G’ elnevezésű épületének kivitelezése kezdődik meg, összesen 180 lakás várja majd az új tulajdonosait, amelyekre egyúttal az előregisztráció is megkezdődött. Eddig hét épület (öt lakó- és két iroda) készült el, kivitelezés alatt áll a BRF és a BRL jelű lakóépület, valamint szintén elindult a DOWTOWN irodaház építése, mely a Radisson szállodalánc business hoteljének is otthont ad majd. Az eredmények közé sorolta Schrancz Mihály azt is, hogy a covid dacára 2021-ben 100%-ig feltöltötték bérlővel a BudaPart GATE irodaházat, amelyet sikeresen értékesítettek egy nemzetközi befektetőnek, az S-Immo osztrák ingatlanalapnak. A BudaPart CITY irodaházba pedig 2021 nyarán érkezett meg az első bérlő, a Bayer Hungária.

Újabb fővárosi landmark projekt, valamint ikonikus fejlesztés a Városliget mellett

A BudaPart mellett a Property Market megkezdte a BEM Center értékesítését. A beruházás során a Bem József téren álló Radetzky-laktanya szálloda és irodakomplexumként újul meg. A BEM Center, Buda elsőszámú irodaépülete, amely a Duna-part közelében, egy szálloda-irodaház szinergiára épülő elegáns és innovatív épületegyüttes. Az épület a Bem térrel együtt újul meg a híres belsőépítész, Marcel Wanders tervei alapján. A 20.000 négyzetméter „A” kategóriás iroda és kereskedelmi egységek mellett 5 csillagos boutique hotel is épül.

Újabb izgalmas és ikonikus fejlesztés lesz a Dürer Park újgenerációs épületegyüttese a Városliget mellett. A beruházás egy erősen leromlott állapotú épületegyüttes helyén jön létre, egy kortárs formatervezésről híres nemzetközi designer iroda közreműködésével. A fejlesztés során az eredeti építészeti értékek megőrzése mellett felújítják az egykori Szent Szív Zárda épületét, valamint kiemelt szerepet kapnak a fenntartható megoldások, a zöldfelületek megőrzése, megújítása. A 3,7 hektáron zajló fejlesztésben megépül 3 lakóépületben 208 lakás és 2 irodaházban létrejön 42.000 négyzetméter irodaterület.

Dürer Park

Átrendeződhet a piac

Schrancz Mihály rámutatott, hogy az idei kilátásokat a covid már kevésbé árnyékolja be, de a szektornak újabb, és egyelőre nem enyhülő problémákkal kell szembenéznie. Az Ukrajna elleni háború, az infláció és az ellátási láncok akadozása mind óriás kockázatot jelentenek az egész piacnak. Hangsúlyozta: az építőanyag-piac nem lokális, hanem globális, a nemzetközi építőanyag trendek határozzák meg itthon is az árakat, annál is inkább, mivel a legtöbb építőanyagot importból szerezzük be, nagy az ellátásbeli és árbeli kitettségünk is. A gyorsuló infláció kiszámíthatatlanná, tervezhetetlenné teszi a fejlesztéseket, az emelkedő kamatkörnyezet pedig tovább drágítja a finanszírozást, így a kisebb cégek eltűnhetnek a piacról – mondta.

A jelenlegi gazdasági környezet átrendezi az ingatlanfejlesztői piacot. „Ilyen helyzetben a tőkeerős, jó termékkel és lokációval rendelkező szereplők jutnak még nagyobb szerephez. A kiszámíthatatlanság miatt radikálisan vissza fog esni a kereslet, de lesz fejlesztő, amelyik továbbra is tartja pozícióját”. Megerősítette: a magas minőség és a jó lokáció, a zöld felületek, a közösségi terek és a jól kiépített közlekedési infrastruktúra tudja eladni a projekteket.

A kilátásokat illetően Schrancz Mihály arra emlékeztetett, hogy felrobbantak az irodai fitout költségek és a bérleti díjak, hatalmasak az energiaszámlák, átrendeződtek a bérlői szokások, így nehéz előre látni a piacot, de lassú javulásra számít. A hotelfejlesztésekre is nagyobb igény van, mint egy éve, a leggyorsabban és legjobban fejlődő terület azonban továbbra a logisztika, mert a covid alatt hatalmas teret nyert az e-kereskedelem. A lakóingatlanok piaca pedig a második legdinamikusabb, mert még mindig jelentős a kereslet.