Továbbra is tarolnak a szolgáltató központok Magyarországon

Az üzleti szolgáltató központok (SSC- és/vagy BSC-szektor) meghatározó bérlői a budapesti irodapiacnak, de a vidéki egyetemvárosainkban is fontos szerepet töltenek be. Egyes nagyvárosainkban sok esetben akkor tud megkezdődni egy-egy irodaház-fejlesztés vagy épületfelújítás, ha érkezik egy szolgáltató központ. Budapesten ezt túlzás lenne kijelenteni, de itt is egy több ezer négyzetméterre pályázó bérlőjelölt hosszabb távra igazi főnyeremény az épülettulajdonosok számára, de akár BTS keretében az egész házra is igényt tarthat.

Az irodafejlesztők számára biztonságot adnak a nagy alapterületre szerződő központok, illetve a finanszírozó bankok is biztosítékot látnak a globális centerek jelenlétében, hiszen jelentős előbérleti hányadot képviselnek. Elég csak megemlíteni az ExxonMobil Global Business Centert, amely a GTC fejlesztését, a Pillar irodaházat szinte teljes egészében igénybe veszi. De a Futureal-csoport is jól jár az SSC-kel, hiszen a Budapest ONE-ba az ALDI költözött be, de a BT is ide, az újabb fázisba költözteti 2022-ben mintegy kétezer munkatársát. A bp pedig már korábban kibérelt 20 ezer négyzetmétert az Agora Budapest területén, amely a HB Reavis beruházása. És akkor a többiekről még nem is beszéltünk.

Az előnyök közé évek óta ugyanazok a szempontok tartoznak: nyelveket beszélő, viszonylag olcsó, kvalifikált munkaerő, akik kiváló lokációjú helyszíneken szívesen dolgoznak egy-egy SSC-ben vagy akár egy kicsit összetettebb tevékenységi kört folytató BSC-ben. Régi dilemma, hogy meddig kell nekünk erőltetnünk ezt a fajta tevékenységi kört, hiszen, ha annyira menő, akkor miért jönnek ide a nagy cégek a háttértevékenységükkel Nyugatról, de az ingatlanpiac szempontjából ez másodlagos. Ráadásul a magyarországi központok súlypontja fokozatosan tolódik a tranzakciós vagy rutinszolgáltatásoktól az értéknövelőbb tevékenységek irányába.

Majdnem minden esetben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelenti be a nagy dealeket, akinek általános tájékoztatása és persze a HIPA adatai szerint jelenleg 156 üzleti szolgáltatóközpont működik Magyarországon, amelyek több mint 70 ezer embernek adnak munkát, nagyjából 14 ezernek Budapesten kívül. A szektorban dolgozók 83 százaléka felsőfokú végzettséggel rendelkezik, átlagéletkoruk 33 év, 15 százalékuk külföldi állampolgár.

Az mindenképpen pozitív, hogy az iparágban dolgozó munkaerő 20%-a vidéken dolgozik, hiszen egyrészt népességmegtartó erővel bír, magas szintű munkakultúrát terjeszt, és hozzájárul a középpolgári rétegek megerősítéséhez. Továbbá az átlagnál jobb vásárlóereje támogatja a helyi ipart és gazdaságot, illetve aktívan ösztönzi a lokális ingatlanpiac fejlődését, fejlesztési tevékenységét, és azok minőségi ugrását.


Budapest ONE

Ráadásul mivel sok a monoton elem az ilyen típusú munkában, ezért ezeknek az irodáknak bele kell húzniuk, hogy attraktív, látványos és emberközpontú közösségi tereket hozzanak létre, ahol az újabb generáció tagjai jól érzik magukat. Még tegyük hozzá, hogy a járvány próbára tette az SSC-ket is, hiszen korábban többnyire benti munkát folytattak a dolgozók, most azonban a home office itt is megjelent annak minden technológiai és szervezési követelményével együtt. Utolsó szempontként jegyezzük meg, hogy a sok külföldi aktív szerepet játszik a kultúraközvetítésben, a multikulturális kapcsolatok erősítésében, és ezen keresztül hazánk integrálásában a nemzetközi vérkeringésbe.

A Colliers korábbi jelentése szerint nem csak hazánkban, hanem a régió számos országában az üzleti szolgáltató szektor lett a közvetlen külföldi befektetések egyik legmeghatározóbb forrása és az egyik legnagyobb foglalkoztatási szektora, amely a jelenlegi a becslések szerint több mint 1 millió embert foglalkoztat. Ez azért már jelentős munkaerőpiaci potenciál, még ha a növekedési ráta a korábbi időszakhoz képest lassult is.

 Mi érkezik vagy érkezett, illetve bővült?

Az EY, azaz az Ernst & Young multinacionális könyvvizsgáló és üzleti tanácsadó vállalat globális szolgáltatóközpontot hoz létre Budapesten, ahova 2024 végéig ötszáz munkavállaló felvételét tervezik. Az új budapesti központ megnyitásával az EY GDS három országban és öt városban lesz jelen Európában: a hazai központ a kezdetekben a cég hazai székhelyén kap helyet. Ez a második központjuk a régióban, hiszen a lengyelországi már tíz éve működik.

A Nordic Trio irodaház és a Roche is jól egymásra talált, hiszen a win-win szituáció újabb állomásaként 250 új munkahellyel bővül a Roche budapesti szolgáltatóközpontja a komplexumban. A 2006-ban más helyszínen létrejött budapesti center majdnem 1500 munkavállalója 60 országot szolgál ki. Az épület a legújabb generációs irodaházak egyike zöld minősítéssel, a wellbeing kritériumaival, illetve olyan térszerkezettel, amelyet megkövetel a 21. század

Nordic Light

A Ford már három éve, 2018-ban alakította ki HR-szolgáltatóközpontját a Váci Greens irodapark D épületében, most pedig itt jön létre a vállalat üzleti megoldásokat kínáló nemzetközi hálózatának új tagja, a Ford Business Solutions Europe (FBS Europe). Ennek feladata lesz a vállalat jövőbeli üzleti megoldásainak stratégiai irányítása Európában az értékteremtés, a digitális átalakítás, valamint a végpontok közti (E2E) intelligens folyamattervezés következetes alkalmazása révén.

A Tata Consultancy Services (TCS) a következő két évben Budapesten 300 új, jellemzően magas hozzáadott értékű munkahelyet hoz létre pénzügyi elemzés, piackutatás és IT területeken. A TCS első globális szolgáltató-központját 2004-ben alakította ki Budapesten, 2020-ban pedig Digitális Kompetencia Központot nyitottak a digitális transzformációt és a komplex technológiai megoldásokat középpontba állítva. 

Borítókép: Nordic Light