Továbbra is telt házzal megy a Graphisoft Park

A novemberben közzétett várakozást csaknem 400 ezer euróval (csaknem 160 millió forint) haladta meg az éves nyereség, amelynek 90 százalékát fordíthatják osztalékfizetésre. A Graphisoft Park az előző üzleti évben 14,66 millió euró bevétellel és 4,84 millió euró nettó eredménnyel zárt.

A vállalat többek között a működési költségekben elért megtakarításokkal és egyszeri tételekből származó bevételekkel magyarázta eredményeit. A bérleti díjak szerződés szerinti indexálása a vártnál magasabb európai árindexek miatt szintén magasabb bevételt eredményezett, emellett az utolsó negyedévben jelentősen nőtt a pénzeszközökön realizált kamat is. 

Irodaparkjuk kihasználtsági aránya 2022 végén 97 százalékon állt, az energiahordozók drágulása eddig nem okozott jelentős üresedést. A társaság ingatlanállományának értéke 10 millió euróval, a fejlesztési területeik értéke összességében több mint 7 millió euróval csökkent, a nettó eszközérték ugyanakkor így is 7 millió euróval nagyobb, mint egy évvel korábban, vagyis 157,6 millió (több mint 60 milliárd forint).

A Graphisoft Park a módosított saját előrejelzés alapján idén 16,3 millió euró díjbevételre és 6,3 millió euró nettó eredményre számít. A jelentés szerint többek között azért számítanak a növekedési ütem lassulására, mert a magasabb energiaköltségek miatt csökkenhet a hasznosított terület. A bérlők többsége ugyanakkor képzett munkatársakat alkalmazó cég, vagyis a működésükben a személyi költségekhez képest csekély hányadot tesznek ki a közüzemi költségek.