Turbósebességbe kapcsolt a Váci út. Sorra nyílnak az új irodaházak

A koronavírus miatt tavasszal visszaszorult az aktivitás az irodaházakban is, előtérbe került a távmunka, kiürültek az épületek. Nyáron enyhült a szorítás, visszatértek az ingatlanokba a bérlők, de sajnos a pandémia második hulláma már elért minket. Ezért is nagy a lendület és a mozgás szeptemberben, hiszen az elkészült kereskedelmi épületeket a fejlesztők szeretnék hivatalosan is átadni. Bár a második negyedévben jelentősen visszaesett a tranzakciók száma a járvány miatt, a megkötött szerződések negyede így is a Váci úthoz kapcsolódik.

Az irodafolyosón a tavaly decemberben – a tudatos épület koncepció alapján – elkészült 16 ezer m2-es Balance Hall hivatalos átadására is most került sor. Ráadásul nem csak egy vadonatúj épülettel bővítette a piacot a CPI, hanem befejezte az elmúlt évek nagy beruházói vállalását, amelynek keretében megújította a 35 ezer m2-es Balance Office Parkot. A százéves ipari múlttal rendelkező irodaparkban először egy régi irodaházat modernizált, amely megteremtette az épület versenyképességét, majd egy régi üzemet frissített fel Balance Loft néven, most pedig az új épület megnyitásával a vállalat feltette az i-re a pontot. A komplexum szívében egy új parkot alakítottak ki, amely további szolgáltatásokat nyújt a bérlőknek.

A Váci úti irodafolyosón ismerjük a további beruházásokat is, hiszen a Skanska már évek óta fejleszti a Nordic Light-ot, ahol most a harmadik fázis elkészültével teljesen kiépült az irodakomplexum. A 40 ezer m2-nyi bérleményt kínáló ingatlanegyüttes középpontjában egy köztéri park található, ahol nem csak az irodisták, hanem a városlakók is kikapcsolódhatnak. A svéd vállalat elkötelezett a WELL minősítés mellett, amely tetten érhető a legújabb irodaházban is, miközben az ismert skandináv stílus is megjelenik a letisztult és elegáns formavilágban.

De a HB Reavis Agora Budapest városközpont-beruházása is felpörgött az utóbbi időszakban az Árpád híd pesti hídfője mentén, az összesen mintegy 130 ezer m2-nyi irodateret kínáló megaprojekt keretében elkészült az Agora Tower, ahol a Raiffeisen hazai központja is található. Illetve most átadták az Agora Hub irodaházat is, ahol a szlovák fejlesztő okos technológiai megoldásai is megtalálhatók, és jelentősen növelik a felhasználói élményt.

Ezek a megnyitott épületek, de úgy tűnik, hogy a Váci úton sosincs megállás vagy egy perc pihenő, hiszen mindenhol zajlanak a további fejlesztések. A Váci Greens irodapark az Atenor beruházásában már szinte kész, az épületek között a parkosított környezetben szinte felüdülés sétálgatni, de az utolsó épület is nemsokára birtokba vehető. Kicsit arrébb gőzerővel épül az OTP új irodaháza a Madarász Viktor utcában, amelynek a szerkezetét szintén villámgyorsan felhúzták.

Kicsit beljebb a Frangepán utcánál pedig éppen bontás zajlik, a Masped régi székháza lassan a földdel lesz egyenlő, hogy a hazai kézbe került GTC itt építhesse fel a Center Point harmadik fázisát. De akkor még nem beszéltünk a Skanska új projektjéről, amely a Vízművek régi székháza helyén épül a Dózsa György út-Váci út kereszteződésében. A bontás itt is gyorsan lezajlott, és már ismertek az új H2Offices komplexum paraméterei.

Ha pedig kinézünk a Duna-partra a Duna Plaza mentén, láthatjuk, hogy a Marina sétány környékén a lakásfejlesztők is roppant aktívak, elég csak megemlíteni a Cordia beruházásait. Sorra épülnek a lakóházak, hiszen Angyalföld egyik nagy ingatlanpiaci dobása a szinergia, vagyis a kereskedelmi és lakóépület egészséges kombója. Végezetül említsük meg, hogy itt a közelben egyelőre még csak felkészül a Reno Udvar néven ismert terület, ahová újabb gigaprojektet terveztek, kíváncsian várjuk, hogy mikor ébred fel Csipkerózsika-álmából.