Új városközpont épül Zuglóban?

A Népszava információi szerint a templom mögötti területen a beruházó 6-8000 négyzetméteres főteret alakít ki, és az onnan induló gyalogossétányra felfűzve épül meg az új városháza, a korszerű piac, alatta pedig egy mélygarázs. A Csömöri út mellett irodaházakat húznának fel, de épülne egy 30-40 ezer négyzetméteres bevásárlóközpont is.

Jó néhány évvel ezelőtt hatalmas plázát építettek volna a zuglói Bosnyák tér mögötti Csömöri út-Bosnyák utca-Rákospatak utca által határolt területre, de azóta is csak a gaz veri fel az egykori sportpályát. Tavaly decemberben azonban új lendületet kapott a projekt: a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánította, ami kissé meglepő, hiszen Zugló élére ősszel ellenzéki főpolgármester került Horváth Csaba személyében, írja a Népszava. 

A lap információi szerint gőzerővel készülnek a módosított tervek, a beruházáshoz kapcsolódó előterjesztések márciusban egyszerre kerülhetnek a kerületi és a fővárosi képviselők asztalára. Az első ütem kivitelezése jelen állás szerint már jövőre megkezdődhet, az utolsóként megépülő lakóépületeket 2024-ben adnák át. De az elmúlt másfél évtizedben már számos dátum és terv hangzott el a terület beépítésével kapcsolatban.

Az Echo Investment 2006-ban, Rátonyi Gábor polgármestersége idején vásárolta meg a Bosnyák tér mögötti 6,8 hektáros területet a zuglói önkormányzattól 4 milliárd forintért. A cég 2010-re 170 ezer négyzetméteres bevásárlóközpont felépítését tervezte Mundo Center néven, azt remélve, hogy addig a négyes metró is kiér a Bosnyák térig. Az időközben amerikai tulajdonba került lengyel ECHO sokévi huzavona után 2018-ban eladta a projektet a német hátterű Bayer Construct Építőipari és Szolgáltató Zrt.-nek, amely azóta egy másik vállalkozáson keresztül Zugló-Városközpont Kft. néven projektcéget is létrehozott. Az üzlethez a kerület hozzájárulását is meg kellett szerezniük. De egyelőre még minden képlékeny. Több szerződés is aláírásra vár.

Kép forrása: Echo Investment, az eredeti Mundo Center-projekt