Elkészült az Agora Office irodakomplexum. Debrecen a szolgáltatóközpontok kedvenc célpontja

Az Agora Office irodakomplexum első üteme még négy évvel ezelőtt indult el, majd a teljes bérbadottság után már a második ütem is elkészült. Az ismert gazdasági nehézségek és a pandémia miatt is nagy eredmény, hogy már az első fejlesztés kiváló kihazsnáltsági mutatókkal rendelkezett. Bár egy évvel elhalasztották a beruházás második ütemét, de most már birtokba vehetik a bérlők, ahol az első „fecske” az OTP lesz.

A modern és flexibilis épületegyüttes a belvárosban, a Nagyállomás forgalmas közlekedési csomópontjának közelében helyezkedik el, kedvező infrastruktúrát biztosítva ezáltal a betelepülő cégeknek. Az épület energiahatékony, A kategóriás minősítéssel rendelkezik, a belső térelosztás ügyféligény szerint rugalmasan alakítható nagyobb egybefüggő terekké vagy kisebb, több irodából álló együttessé.

Bana László, a fejlesztő Dryvit Profi ügyvezetője elmondta, a beruházás mintegy 4 és fél évvel ezelőtt indult, és számtalan megoldandó feladat után most végre elkészült. Olyan irodaházat szerettek volna építeni, amelyik rendkívül kedvező árérték-aránnyal bír, energiatakarékos, sallangmentes, ugyanakkor a bérlők minden igényét ki tudja elégíteni. A második ütemben elkészült irodaterekre a már fix OTP bérleménye mellett eddig kétszeres a túljelentkezés.

Kovács Ádám, az önkormányzat kabinetvezetője hozzátette, hogy az innovatív, sikeres vállalkozások teszik Debrecent régióközponttá, ehhez pedig színvonalas irodai infrastruktúrára van szükség. Debrecen irodaállománya az új átadással elérte a 125 ezer négyzetmétert, aminek célközönségét hangsúlyosan az üzleti szolgáltató szektor jelenti: jelenleg 17 SSC van jelen Debrecenben 4700 munkahelyet teremtve, akik elsősorban a pénzügyi, informatikai, és telekommunikációs területeken tevékenykednek.

A fejlesztő Dryvit Profi még több projektet is menedzsel, így a Galamb utcában az egykori Magyar Telekom székház átépítésének első fázisában már irodákat alakítottak ki. Emellett tervezik az egykori Magyar Gördülőcsapágy Művek (MGM) régi üzemcsarnokainak modern irodakomplexummá alakítását, amelynek első tagja a D-Loft lesz, amit egyelőre halasztanak.

Fejlődő irodapiac

Bár az irodapiac abszolút Budapest-központú, köszönhetően annak, hogy a másodlagos városaink lakosságszáma meglehetősen korlátozott, figyelemre méltó, hogy a szolgáltatóközpontok nyitottak a hazai egyetemvárosok irányába, így Debrecen is jelentős SSC-központtá nőtte ki magát. A jelentős irodaállomány mellett a városban 35-40 ezer egyetemista tanul, akik az SSC-k és K+F központok leendő munkavállalói bázisát is jelenthetik.

Említsük még meg, hogy a fővárosi léptékkel is mérhető volumenű, 22 ezer négyzetméteres Forest Offices irodakomplexum már korábban elkészült, úgyszintén a Richter is már használja a 3500 m2-es irodaházát a biotechnológiai üzem mellett a Határ úti Debreceni Regionális és Innovációs Tudományos Technológiai Parkban. Emellett még több nemzetközi nagyágyú is jelen van a civis városban, itt említhetjük meg a National Instruments (NI) vagy éppen az FAG ingatlanjait.

Fotó: agorairodahaz.hu