Újjászületik a Haller Gardens – beszélgetés Nagy Viktorral, az Immofinanz hazai vezetőjével

– A járvány ellenére alig lassít a hazai irodaház-fejlesztési piac. Sorra épülnek az új házak, egyre kimagaslóbb és fenntarthatóbb műszaki tartalommal és rugalmas terekkel. Adódik az alapvető kérdés, mi lehet az irodapiac jövője?

– Igen, mi is azt látjuk, hogy nem állt meg az ingatlanpiac mozgása, amelyet továbbra is egy folyamatos fejlődés jellemez. Annak ellenére, hogy nő az igény a rugalmas és az otthoni munkavégzés iránt, biztosak vagyunk abban, hogy ez nem fogja átvenni teljesen az irodai munkavégzést. Meggyőződésünk, hogy a vállalatok és dolgozóik számára a társadalmi kapcsolatok és a személyes interakció különösen fontosak az innováció, a személyes motiváció és a termelékenység szempontjából. Ezért továbbra is fennáll a kereslet a hozzáadott értéket képviselő kiváló minőségű irodák iránt.

Azonban az eddig megszokott irodai bérleti konstrukciók helyett olyan szerződési formákon vagy együttműködési megoldásokon gondolkodunk, amely mindenképpen számba veszik az elmúlt időszak változásait és bérlőink megváltozott igényeit! Eddig is fontosnak tartottunk a bérlői igényekre összpontosítani: a rugalmasság és a közösség központi szerepet játszik ezen a téren. Elég hamar felismertük, mire van szüksége a cégeknek, így rögtön reagáltunk a piaci változásokra: magas színvonalú közösségi irodaterek és a modern irodaközpontok testre szabható kombinációját kínáljuk a bérlőinknek, tágas helyekkel, széles szolgáltatás-portfólióval és kiváló infrastruktúrával – és ami a legfontosabb, akár rövidebb futamidőre. 

– Hogyan lehet a régebben épült ingatlanokkal versenyre kelni? Ez a kérdés azért is aktuális az Immofinanz számára, mert nagy energiákat fektet a myhive Haller Gardens irodaház megújításába. Hogyan áll ez a projekt jelenleg?

– A myhive Haller Gardens esetében nem egy egyszerű átalakításáról van szó, hanem kifejezetten nagy volumenű felújításról beszélünk. Az épület egészét újjávarázsoljuk! A felújítás jól halad és hamarosan megnyitjuk a második emeleten található show room-ot, amely bemutatja az általunk kínált lehetőségeket, az új myhive termékeinket:  a már említett rugalmasan alakítható, bútorozott, rövidtávon is bérelhető, modern irodatereket!

Az épület jó adottságának köszönhetően ez az irodaházunk eddig is népszerű volt a bérlők körében, de a további kényelmi funkciók és extra szolgáltatások bevezetésével még magasabb szintre szeretnénk emelni a színvonalat. Kialakítottunk egy konferenciatermet és rugalmas parkolórendszert vezettünk be. Nagy ütemben folynak a munkálatok, így jövő év elejére elkészülnek a felújított recepciók, közösségi terek, a kert, az étterem és a kávézó, folyamatosan újítjuk fel a mosdókat és liftelőtereket! A megújuló homlokzat mellett jelentős energia- és műszaki fejlesztések is várhatóak. A Duna panorámáját kihasználva a 7. emeletre exkluzív irodatereket és számos funkcióval ellátott tetőteraszt tervezünk. Izgatottan várjuk, hogy a valóságban is láthassuk a terveken szereplő fejlesztéseket.

– A járvány nagy valószínűséggel új pályára állítja az irodapiacot, illetve már láthatók is a változások. Egyrészt az épületek műszaki tartalma változik, előtérbe kerülnek az érintésmentesség, az új közlekedési protokollok, az egészségvédelmi megoldások, UV-szűrők, légkezelés stb. A myhive Haller Gardens-nél és általában az Önök irodaházaiban hogyan reagálnak az új helyzetre?

– Ez az előre nem tervezett időszak mindenkit váratlanul ért. Ismét beigazolódott milyen komoly értéke van az ügyfelekkel kiépített, jól működő kapcsolatnak, és a rugalmas hozzáállásnak. A vírussal összefüggésben voltak kötelező teendőink (gyakoribb takarítás, új higiéniás szabályok, lift használati előírások, plexiüveg a recepcióknál, kézfertőtlenítők kihelyezése, maszk osztás a bérlők részére). Természetesen szüneteltettük a myhive rendezvényeket, sok esemény online platformon folytatódott. Ami biztosan megváltozott: a bérlők nagyobb rugalmasságot keresnek!  A jelenlegi myhive applikáció is tovább fejlesztésre került, célunk, hogy ezen keresztül az irodaház összes szolgáltatását igénybe lehessen venni! Az aktuális hírek mellett az ételrendelést, parkolást, iroda-, tárgyaló vagy konferenciaterem foglalást – akár otthonról is!

A Hallernél pl. rögtön felismertük az épületszárnyak közötti kert fontosságát és igyekeztünk ezt úgy kialakítani, hogy az az irodakomplexum szerves részévé váljon: amennyit lehet legyünk kint a szabadban! Lesz fedett társalgó és számos olyan kis szeparált „sziget” a kertben, amely arra szolgál, hogy a pihenés mellett összejöveteleket és megbeszéléseket is lehessen a friss levegőn tartani.  De az konferenciatermünket is úgy alakítottuk ki, hogy igény esetén kisebb tárgyalószobákká vagy akár irodákká tudjuk alakítani. 

– A járvány másik hozadéka már nem csak az egész épületet érinti, hanem az irodatereket is. Ön is említette, hogy rugalmasabb irodákat igényelnek a bérlők, a közösség és az agilis munka szerepe erősödik, a távmunka beépül a mindennapokba. Hogyan segítik ez ügyben a bérlőket?

– A jelenlegi gazdasági helyzet, a jelentős arányú otthoni munkavégzéssel együtt egy teljesen új, rugalmasan alakítható munkahelyek iránti igényt generál. Az imént már említett  új myhive szolgáltatás még nagyobb mozgásteret kínál majd a bérlők számára: modern, vonzó, bármilyen méretű és rugalmasan változtatható munkaterületeket. Ez segíti bérlőinket, hogy alkalmazottaik számára a legmegfelelőbb munkakörnyezetet biztosíthassák: legyen ez akár egy fix myhive irodában található munkaállomás vagy egy távolabbi myhive lokáció bekapcsolása. A myhive tagoknak rövid távra is lehetőségük lesz asztalt, tárgyalót, saját irodahelységet, de akár egyénre szabott saját irodaegységet bérelni!

– A járvány ellenére továbbra is sláger a munkahelyi élmény megteremtése. Önök számos helyen bevezették a myhive koncepciót. Az elmúlt éveket tekintve hogyan foglalhatjuk össze az új irodamárka eredményeit?

– A myhive iroda szolgáltatás a kezdetektől fogva nagyon népszerű bérlőink körében, amit igyekeztünk az elmúlt évek alatt tovább csiszolni és az igények szerint alakítani. Itt reagálnék is az első kérdésére: a piacon mindig versenyben lehet maradni, hiszen számtalan eszközünk van bérlőink magas szintű kiszolgálására. Pont a myhive irodakoncepció által tudunk olyan egyedülálló szolgáltatást nyújtani ügyfeleinknek, amely nemcsak különleges, de – három év elteltével azt mondhatjuk – meglehetősen sikeres is a piacon.

Próbálunk megteremteni minden olyan lehetőséget az irodaház dolgozóinak, hogy ne csak jól érezzék magukat a munkahelyükön, hanem könnyebbé tegyük mindennapjaikat: elintézzük a levelek postára adását, a virág- vagy színházjegy rendelést, de „házhoz visszük” a termelői piacot és megszervezzük helyben a jóga órát, vagy irodai masszázst!  A munkaidő utáni közösségépítő összejöveteleket tovább gondolva, tavaly a szakmai programokra koncentráltunk, business reggeliket szerveztünk a cégek vezetőinek, vagy Job expót a lobby-ba. Egyik irodaházunkban igény volt gyermekmegőrzőre, így megnyitottuk a myhive Playground-ot, de a szépségszalonunk – a myhive Beauty – is igen népszerű!

A vírus alatt a myhive események nagyrésze online platformra tevődött át, most ezt csiszolgatjuk, és azon dolgozunk, hogyan tudjuk az irodabérleti területen is megjobban kiszolgálni bérlőinket: hiszen a myhive lényege éppen az, hogy a partnereink azt vegyék igénybe, amire valóban szükségünk van és olyan szolgáltatásokat nyújtsunk az egyes házainkban, amelyre az ott lévő bérlőknek ténylegesen szükségük van.