Újratervezés. Megjelent a legújabb Ingatlan Évkönyv

 A 2020 ingatlanpiaci eseményeit, folyamatait és trendjeit bemutató legfrissebb Ingatlan Évkönyv nem véletlenül viseli az Újratervezés címet, hiszen tavaly száz éve nem látott járvány söpört végig a világban, amely jelentős hatást gyakorolt a civilizációnkra, ezen belül az ingatlanszektor valamennyi szegmensét befolyásolta. A piaci szereplők az alkalmazkodás mellett rögtön hozzáláttak az újratervezéshez, hogy ebben a pandémiás időszakban is működőképes állapotban tartsák a fejlesztési, a befektetési, a bérbeadási és az üzemeltetési piacot.

Az újratervezés meghatározta az irodapiacot, a logisztikát, a retail szektort, az építőipart, de a lakáspiacon is új szempontok merültek fel, többek között az okosotthon-megoldások még fontosabbá váltak a lakásépítések kapcsán. Az e-kereskedelem a járvány nagy nyertese, a szektor gőzerővel fejlődik, a logisztikai központok megteltek, újak épülnek, miközben a kiskereskedelem, a turizmus és a szállodaipar jelentős veszteségeket szenvedett el.

A bizonytalanság az egyetlen bizonyosság, ez a paradoxon foglalja össze röviden a piaci szakértők általános véleményét, hiszen példanélküli helyzet állt elő a mindennapokban. Sőt, még az idei évünket is meghatározza a koronavírus-járvány, ezért 2021 második felében várhatunk ismét fellendülést az ingatlanpiacon. Azonban a járvány esélyt is adott, hogy újszerű innovatív megoldásokat vezessünk be, amelyek később a szektor további fejlődését is ösztönözhetik, elég, ha csak a proptech iparág felpezsdülését említjük meg. Érintésmentes megoldások, appok, új menedzsment-módszerek – mind-mind egy izgalmas új világ alapjait jelentik, amelyek az elkövetkezendő években az iparág új impulzusai lesznek.

Az Ingatlan Évkönyv az irodapiacra fokozottan figyelmet fordított, hiszen az irodaházakban és az irodákban a biztonság és az egészséges környezet megteremtése érdekében felgyorsultak a változások, amelyek az elkövetkezendő évtized munkaerőpiacát is meghatározhatják. A hibrid iroda, a rugalmasság, a közösség és a home office szerepe még nagyobb lesz, és a nagybetűs irodatér is átalakul.

Különösen izgalmas a Járványnapló, amelyben ismert szakemberek osztották meg a tapasztalataikat a tavalyi évben bevezetett változásokról és annak hatásairól. Emellett a kiadvány Az Év Irodája verseny névadó és a közösségi tér kategóriáinak shortlistes pályázóit, valamint az év legfontosabb fejlesztéseit és projektjeit is bemutatja, hogy megismerhessük a szektor legújabb eredményeit, hiszen az ingatlanpiac minden nehézség ellenére is újabb értékekkel gazdagította Magyarországot.

A kötet itt olvasható digitális változatban is.