Unalmas a home office? Dolgozz és inspirálódj a Balaton első közösségi irodájában

Két fiatal viszont meglátta a lehetőséget Balatonfüred történelmi városrészének egyik helyiségében, és inspiráló közösségi térré, irodává és dizájn bolttá alakították az éveken át üresen álló üzletet.

„Szerettünk volna saját irodát, végül csináltunk egyet másoknak is” – mesélik a füredi Nomád Coworking & Design Shop megálmodói, Varró Anna és Gyana Dániel. Ahogy a projekt tervezése haladt, úgy formálódott a koncepció is.

„A közösségi irodák jellemzően több száz vagy akár ezer négyzetméter alapterületűek, így könnyű sok különböző funkciót és teret kialakítani bennük, a tárgyalóktól a Skype-szobákon át egészen a kávézókig. Nekünk viszont 42 négyzetméterünk volt megvalósítani és összesűríteni mindazt, ami egy jó közösségi irodában elengedhetetlen.”

A feladat nem volt egyszerű, hiszen a digitális nomádok (a népes közösség, akiknek csak egy kényelmes székre, stabil internetkapcsolatra és számítógépre van szükségük, hogy dolgozzanak, és a KSH adatai alapján közel félmillióan, a járvány hatására pedig jelenleg akár egymillióan is vannak itthon) igényei egyre szerteágazóbbak.

Már rég nem elég egy asztal, néhány szék vagy egy puritán tárgyaló. Kell az inspiráló miliő, az összetartó közösség, a változatos programok és az extra szolgáltatások.

A füredi Nomádban egyszerre 10-12 fő tud kényelmesen dolgozni, négyen akár egy privát tárgyaló részen is összeülhetnek, ötletelhetnek, prezentálhatnak.

Külön munkaállomások, nagy terek és termek nincsenek, viszont minden otthonos, közvetlen, a tömör fa bútorok, a végletekig csiszolt részletek – mint például a mobiltöltő állomás, az asztal közepébe rejtett elosztó, vagy az inspiráló könyveket tartalmazó mini-könyvtár – és az aprócska dizájn bolt tovább erősíti a hely pozitív, inspiráló hangulatát.

A Nomád belső terét Indonézia közösségi irodái ihlették, ahol minden részletből a természetesség, a szabadság, a nyers energia sugárzik. Az enteriőrt a tulajdonosok maguk alakították ki, a bútorok a Wind & Beer Asztalosműhelyben készültek.

„Fontos volt, hogy egyedi teret hozzunk létre, és ne tömeggyártott bútorokkal pakoljuk tele az üzletet, pusztán a funkciókra hagyatkozva. Büszkék vagyunk rá, hogy a Nomádban minden az, aminek látszik: a fa az fa, a bőr az bőr, a fém az fém. Ugyanígy szeretnénk, hogy a hozzánk érkező nomádok is „valódiak” legyenek, és rövidesen már ne csak egy-egy betévedő IT-sról vagy marketingesről, hanem stabil közösségről beszélhessünk.”

A dizájn bolt fúziójának ötletét szintén külföldi minták és saját igények szülték, ahogy a tulajdonosok mesélik, „a környéken szinte lehetetlen kreatív és egyedi ajándékokat beszerezni”.

A szortiment szűk, de folyamatosan változik, és abban mindig biztosak lehetünk, hogy champagne-t, prémium minőségű, hazai pörkölésű kávét (Casino Mocca), teát (Zhao Zhou, Bazsalikomoskert), natúrkozmetikumot, illatgyertyát, izgalmas könyvet, és jónéhány, a fenntarthatóság jegyében készített terméket, játékot (Printa, Me and My Dog, ArtNatura és még sokan mások) mindig találunk. A tulajdonosok személyesen keresték fel az összes tervezőt, így szinte az egész országot bejárták, hogy megtalálják azt a néhány terméket, amik a polcokra kerültek.

Izgalmas fűszere még a helynek, hogy a falak otthont adnak pop-up kiállításoknak is. Az első, hét képből álló sorozat az absztrakt festészet egyik forradalmárának, Mark Rothkonak állít emléket, akinek leghíresebb képe, az “Orange, red, yellow” 89,6 millió dollárért kelt el egy aukción, néhány évvel ezelőtt.

A fotósorozat egyébként Radisics Milánhoz köthető, aki sikeres reklámügynöksége mellett évtizedek óta foglalkozik fotózással, a National Geographic magazin hazai kiadásában saját rovata van, és WATER.SHAPES.EARTH projektje, amiben az ember természetes vizekre gyakorolt, sokszor negatív hatását mutatja meg, a világ legtávolabbi pontjaira is eljutott.

A kiállítások mellett nem titkolt cél, hogy szűk körű meetupoknak, workshopoknak is helyet adjon a Nomád, vagy akár csak hűs, nyári menedékként szolgáljon azoknak, akik kiszakadnának a parti forgatagból.

A nyári menetrend elég izgalmasnak ígérkezik, hiszen a Nomád hamarosan egy picike terasszal bővül, így már a bolt előtti vadgesztenye fa árnyékában is dolgozhatunk, a szomszédból pedig a város legjobb pizzáját, isteni sushit vagy pazar street foodot is rendelhetünk, hogy legyen elég üzemanyag a munkához.

Nomád Coworking & Design Shop

8230 Balatonfüred, Kisfaludy utca 10.

Hétfő – Péntek: 9 –18

Szombat – Vasárnap: ZÁRVA

A túlfoglalás elkerülése, és a biztonságos munkavégzés miatt jelenleg bejelentkezés szükséges a Nomád Facebook-oldalán.