A Váci úti ingatlanpiac sok meglepetést tartogat, miközben átléptük a bűvös 4 milliót

A Váci út és a Dózsa György út kereszteződése mentén épült fel a Pillar Irodaház, amelynek ablakaiból jól látszik a Skanska fejlesztése, a gőzerővel épülő H2Offices. Vagyis a Váci út átalakulása az elmúlt évtizedekben is kiválóan megfigyelhető ebben a fontos csomópontban, hiszen a sarkon a Volga Szálló, később Ibis Hotel is már régen eltűnt, hogy átadja helyét a Futureal-csoport fejlesztésének, a Vision Towers komplexumnak. Ugyanitt a Fővárosi Vízművek központját is lebontották már, amelynek helyén épül az összesen 65 ezer m2-nyi területtel rendelkező H2Offices.

Még sokáig épülnek irodaházak

Felmerül a kérdés, hogy meddig bővülhet még az irodafolyosón a kereskedelmi ingatlanállomány, de úgy tűnik, hogy még jó pár évig tartanak az építkezések. Tóth József, a XIII. kerület polgármestere a Pillar átadásán elmondta, hogy még 15-20 évig zajlanak a fejlesztések a Váci úton, és ehhez kapcsolódóan a Róbert Károly körúton és a Dózsa György úton is jelentős potenciállal számolhatunk.

A kerület frissített fejlesztési koncepciója 2033-ig számol beruházásokkal, és továbbra is a lakáspiacra, illetve az irodaházakra összpontosít. Angyalföld nagyságrendileg 50 ezer m2-nyi iroda átadásával kalkulál az idei esztendőben, miközben több mint 200 ezer m2-nyi munkatér kialakítása van folyamatban. Plusz 150 ezer m2-nyi projekt rendelkezik már építési engedéllyel, további 33 ezer m2 engedélyeztetése pedig jelenleg is zajlik.

Tóth József a közeljövőben 320 ezer négyzetméternyi iroda átadásával számol, ha pedig a távolabbi jövőt is nézzük, akkor még potenciálisan 700 ezer m2-nyi munkatérrel bővülhet az irodafolyosó.

Idén beindul a piac

A Pillar átadásán P. Kovács Anikó, a CBRE irodaügynökségi igazgatója is áttekintette az irodapiacot: tavaly jóval kevesebb új területet adtak át a fővárosban, mint a megelőző években, hiszen mindössze 45 ezer négyzetméterrel bővült a budapesti állomány. Pedig a tavalyi év elején a szakértők még 180 ezer m2-nyi új állománnyal kalkuláltak, ez is mutatja, hogy a fejlesztők érthető okokból lassítottak, illetve halasztottak.

A kínálati oldalon tapasztalható hiány csak átmeneti, hiszen már 2022 első hónapjaiban akár kétszerannyi új irodaterület kerülhet piacra, mint tavaly. A hullámzás azonban folytatódhat, hiszen ha idén megérkezik a piacra az újabb nagyobb állomány, akkor jövőre megint visszaesés várható majd az átadásokra vonatkozóan, így a bérlők számára szűkülni fog a kínálat. Ráadásul a több mint 10 ezer m2-nyi területtel rendelkező új komplexumok fele székház-projekt, vagyis nem elérhető az irodakeresők számára.

Elértük a négymillió négyzetmétert

Mindemellett a budapesti irodapiac jelentős mérföldkőhöz érkezett 2022 első negyedévében, hiszen a modern állomány meghaladta a 4 millió négyzetmétert. A Váci úti irodafolyosó jelentőségét igazolja, hogy az irodaterületek több mint negyede ezen az alpiacon található, tette hozzá P. Kovács Anikó.

Nagyságrendileg fél millió négyzetméternyi terület épül jelenleg, és a CBRE előrejelzése szerint idén mintegy 330 ezer m2 irodaterületet adnak át. Az új állománynak csupán 40 százaléka lesz elérhető az új bérlők részére, mert a maradék 60%-ra már előbérleti szerződéseket írtak alá. Bár idén számos új projektet adnak majd át, a fejlesztők óvatosabbak az új projektekkel kapcsolatban: az építési költségek emelkedése miatt több tervezett beruházás is késik, ezért 2022 után a szakértők az új kínálat csökkenésére számítanak.

Visszatérve a Váci útra, itt a nagyságrend 2020-ban érte el az 1 millió négyzetmétert, és bár tavaly nem adtak át új ingatlant, idén ez a szám elérheti a 114 ezret. 2024-25 táján pedig további 180 ezer m2-vel kalkulálhatunk ideális esetben, vagyis mind a fejlesztők, mind a bérlők hiszen a lokációban, ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy az üresedés ezen az alpiacon mindössze 5,2%.

Fotó: Pillar Irodaház