A Walt Disney-ben véget ért a mesedélután. Irány az iroda!

Bob Iger, a Walt Disney vezérigazgatója a minap elérkezettnek látta az időt, hogy véget vessen a huzavonának és radikálisan csökkentse a távmunka idejét. Korábban a pandémia annyira felkavarta a állóvizet a munkaerőpiacon, hogy a járvány lecsengése után is jó ideig tartotta magát a home office. Mostanában azonban egyre több nagyvállalat nyeregben érzi magát, és berendeli az alkalmazottakat az irodába.

Kérdés, hogy ezt mennyien vállalják és mennyien lépnek le a fedélzetről. Az adatok azt igazolják, hogy a nagy globális tech cégeknél jelentős a fluktuáció, hiszen sokan már nagyon nem szeretnének otthonról elmenni. Másik szempont, hogy a világgazdasági válságban ki érzi magát nyerő pozícióban: a szakértő munkavállaló, akinek a tudására szükség van, vagy a cégek, akik talán amúgy is visszafogják a beruházásaikat és emberektől szabadulnak meg.

Visszatérve a Disney vezérére, bejelentette, hogy március 1-től heti négy napot kell az irodákban tölteni és marad a péntek a home office-ra. Bob Iger a már jól ismert érvrendszert hangsúlyozta, és ebben igaza is van alapvetően: a személyes együttműködés fontosságára hívta fel a figyelmet. A kooperáció és a közös ötletelés a kreatív gondolatok igazi „keltetőgépe”. Egy innovatív cég számára pedig a közös alkotómunka a siker letéteményese, amelynél a személyes jelenlét meghatározó tényező.

A Disney esetében sem elhanyagolható, hogy a változó fogyasztói szokások milyen hatással vannak a megszokott céges ügymenetre. Iger nemrég tért vissza a vezérigazgatói pozícióba, és azt tervezi, hogy átszervezi a cég Media & Entertainment Distribution részlegét, mindemellett továbbra sem vesznek fel új embert. Kell is a változás, hiszen a vállalati részvények mintegy 40%-ot zuhantak az elmúlt évben.

A Walt Disney székhelye egyébként Hollywoodtól nem messze található Burbankban Los Angelestől pár kilométerre. A média fővárosaként is emlegetik a települést, ami nem is csoda, hiszen itt a Disney mellett jelen van a Warner Bros, Nickelodeon, az NBC vagy éppen a Cartoon Network.

De a Disney példájától függetlenül a hibrid modell itt marad velünk, bár némi hangsúlyeltolódás tapasztalható a benti munka és a home office között az előbbi javára. Három napot nagyjából biztosan mindenhol benn kell tölteni, míg a távmunkára a vállalatok változóan egy vagy két napot biztosítanak.

Ennek igazolására nincsenek globális egzakt adatok, csupán céges gyakorlatokra és nyilatkozatokra tudunk hagyatkozni, bár nyilván a nemzetközi piacvezető cégek influensz hatása jelentős a vállalati szféra többi tagját tekintve. Majd pár év múlva összegezhetjük a statisztikákat és meghatározhatjuk a trendeket, addig marad az átmeneti állapot.

Fotó: pixabay – Walt Disney World