A WORKUP kivitelezi az RTL új stúdió épületét. Megvannak az első képek!

Az irodabérleti piac egyik szenzációja, hogy a WING tulajdonában lévő Liget Centerben és a hozzá tartozó Auditóriumban alakítja ki az RTL az új székházát. A beruházás keretében mindkét épület felújításra kerül, és új funkciót kap a műemléki védettséget élvező Auditórium. Az Auditorium generálkivitelezői munkákat a Fitout Zrt. cégcsoporthoz tartozó WORKUP nyerte el. Budaházy Marcellel, a vállalat generálkivitelezési üzletág igazgatójával beszélgettünk arról, hogyan kell egy 21. századi piacvezető médium székhelyét úgy kialakítani, hogy megfeleljen a műemléki előírásoknak, miközben előremutató, innovatív irodamegoldásokat alkalmaznak.

 – Az RTL új stúdió épülete egy komplex felújítási és építési munka eredménye lesz, amelyet a Fitout Zrt. cégcsoport WORKUP generálkivitelezési üzletága végez el. De mi is ez az épület, ahol zajlanak a munkálatok?

 – A Liget Center irodaház és az azzal összekötött Auditórium két tömbből álló épületegyüttesét még a Magyarországi Építőmunkások Országos Szövetsége építtette 1948-1951 között a Dózsa György út és a Városligeti fasor sarkán. Meglehetősen kedvező helyszínen épült fel „munkásszemmel” nézve, hiszen a túloldalon a Városligetnél volt a Felvonulási tér, ahol 1990 előtt számos megmozdulást és felvonulást rendeztek. A Liget Center a szövetség irodaháza volt, az Auditórium előadóteremként működött.

A rendszerváltás óta számos izgalmas épülettel gazdagodott a Városliget környéke, elég csak a szomszédos Egeraat-tervezte ING székházra, vagy a megújult Városligetben az új világszínvonalú múzeumi épületekre gondolnunk. Emellett a környék más történelmi építészeti remekművekben is bővelkedik, vagyis nagyszerű a helyszín, hogy egy újabb kiemelkedő fejlesztéssel gazdagítsuk a lokáció ingatlanpiacát.

– Egyre többen felismerik, hogy a „múltat végképp eltörölni” szlogen már régóta nem állja meg a helyét, hiszen az 1990 előtt megépült ingatlanok között is szép számmal találhatók olyanok, amelyek ma is építészeti minőséget jelentenek. Milyen értéket képviselnek a szóban forgó épületek?

– Az Auditórium jellegzetes dísze és meghatározó eleme mind a mai napig a délkeleti homlokzaton található építőmunkások dicsőségét ábrázoló relief, amely Tar István alkotása. Az ingatlankomplexum a hazai modernista alkotások egy olyan építészeti és képzőművészeti komplex példája, amely még ma is megállja a helyét, így mindenképp érdemes megőrizni. Mivel az építőipar dolgozóit tömörítő szakszervezeté volt a székház, a felhasznált anyagok és az építészeti megoldások nagyon egyszerűek, korszerűek és ugyanakkor nagyon igényesek is. Viszont eljárt a komplexum fölött az idő, így egy teljesen új és 21. századi koncepció alapján kap új funkciót.

– Ha arra sétálunk, láthatjuk, hogy a Városligeti Fasor végén az Auditórium meglehetősen leharcolt állapotban várja, hogy végre ismét régi pompájában és új szerepkörben tündököljön. Mi változott azzal, hogy a WING Zrt. 2019-ben megvásárolta a Liget Centerrel együtt?

 – A WING azt a szakmai küldetést tűzte ki célul maga elé, hogy az építészeti örökség megtartása mellett a kihasználatlan előadóteremként üzemelő Auditóriumnak is új funkciót találjon, miközben a mai kor igényeinek megfelelően teljesen megújítja az épületegyüttest. További fontos fejlemény, hogy mivel az RTL új székhelye lesz, ezért a bérlő médiavállalat testreszabott igényeit maximálisan figyelembe veszi a TIBA Építész Stúdió tervei alapján.

– A FITOUT a hazai piacon folyamatosan fejlődő ingatlanpiaci vállalatként a belső irodakialakítások mellett az elmúlt években saját fejlesztőként (Ferrum irodaház) és generálkivitelezőként (Balance Hall) is sikerrel épített fel irodaházakat, illetve épít jelenleg is. Ez a mostani projekt ezen a fejlődési pályán egy újabb lépés?

– Valóban, ez a projekt újabb lehetőség a cégcsoport életében, most műemlék átépítésnél is bizonyíthatjuk szakmai felkészültségünket. Ebben WORKUP generálkivitezési üzletágunk kap kiemelt szerepet. Nálunk a projekteket szakágakra specifikálódott mérnökökből összeállított csapatok dolgozzák ki közel húszéves szakmai tapasztalatból merítve. A hosszútávú építtetői érdekek képviseletében az optimális műszaki tartalmat valósítjuk meg, nálunk az építés alkotás. Az építészeti víziók megvalósítása mellett a jó gazda gondosságával szolgáljuk a megrendelőinket, ehhez szolgáltatásként nyújtjuk a megrendelői döntések előkészítését, illetve a projekt résztvevőinek összefogását.

– Igazi kihívásnak tűnik az Auditórium átalakítása, hiszen ahogy említettük, vadonatúj funkciót fog kapni. Hogyan születik újjá ez a régi, leharcolt előadóterem?

– Az Auditórium előadóterme a trendeket követő nagy belmagasságú egyterű galériás irodává alakul a „reinkarnációja” során. A természetes fény új üvegtetőn és ablaksoron keresztül áramlik majd be. A lelátó helyén kialakításra kerülő galériás irodatér a műemléki rekonstrukcióval helyreállított „lebegő” lépcsőn és az eredeti funkciójában közösségi térként megtartott döntött üvegfalú Büféteremből lesz megközelíthető. A feladat szépsége és egyben legnagyobb kihívása, hogy az építészeti múltunk és történelmünk egy fontos szeletének úgy adjunk vadonatúj funkciót, hogy eközben integráljuk az épületegyüttes történelmi és képzőművészeti értékeit.

Fotók: Fortepan és TIBA Építész Stúdió