Zajlik a flex irodák forradalma

A munkahelyi változások alapvetően mindig Amerikából érkeznek, ezért érdemes megnézni a nemzetközi szereplők reakcióit a COVID-19 okozta változásokra. Ennek egyik ékes megnyilvánulása, hogy a nagy globális cégek nyitnak a rugalmas irodalehetőségek iránt, mint tapasztalhatjuk pl. az Amazon, a Netflix, az Airbnb vagy éppen az Uber esetében.

A McKinsey legújabb jelentése szerint a hibrid modellek és a távmunka az összes munkavállaló 20-25%-át is érintheti, míg az irodákban dolgozókra még nagyobb arányban hatást gyakorolhatnak az új trendek. Ugyanez a cég 278 cégvezető bevonásával egy másik kutatást is végzett, ahol a válaszadók a jövőben átlagosan 30%-kal tervezik csökkenteni az irodáik méretét.

Számos kutatás szerint mindössze a dolgozók 50%-a fog visszamenni az irodába a COVID után, szinte küzdeni kell a vállalatoknak a dolgozókkal, hogy visszatérjenek az irodákba. Talán ennek is köszönhető a CBRE statisztikája, hiszen 2020 novemberében arra jutottak, hogy a cégtulajdonosok 77%-a hajlandó bevezetni a hibrid irodamodellt – magyarázta Huber Abt az irodahasználati szokásokat alakító európai trendeket.

Ugyan nyilvánvalóan szükség van továbbra is a céges központokra és infrastruktúrára, de a dolgozók már nem szeretnének sokat utazni, ezért a home office-t preferálják vagy a lakóhelyükhöz közelebb található flex irodalehetőségeket részesítik előnyben. Ezek az opciók alapvetően a nagy munkaszervezettel rendelkező vállalatokra érvényesek, de emellett a kis vállalatok is reprezentatív helyszínt keresnek olcsóbb árkategóriában, itt jöhetnek szóba a rugalmas munkahely-szolgáltatók, akik jó ár-érték arányban kínálnak minőségi irodatereket.

Egyre több cég deklarálja a hibrid modell megvalósítását, és a jelenlegi ismereteink szerint nagyjából heti 2-3 napon dolgozhatnak az alkalmazottak otthonról, miközben az agilis munkamódszerek még nagyobb fokozatba kapcsolnak az irodában. A COVID előtt átlagosan alig egy napot tett ki az otthoni munka, de a cégek túlnyomó többségében még egy napot sem engedtek a dolgozóknak.

A változások megjelennek az irodapiaci bevételek szerkezetében is. A COVID előtt a bevételek 85%-a jött az irodahasználatból és csak 15% csak a szolgáltatásokból, ma már utóbbi aránya folyamatosan növekszik. Nem véletlenül a jövőben a tér alapvető funkciója nem az iroda lesz, hanem a szolgáltatásra helyeződik a hangsúly, hangsúlyozta Huber Abt.

A pandémia nagy lökést adott a flex irodaszolgáltatóknak, ami jól érzékelhető a kelet-közép-európai piacon is (Lengyelo., Magyaro., Románia, Cseho.). 2010-ben még csupán 42 ezer m2-nyi területen működtek rugalmas szolgáltatók, míg 2020-ban ez a szám csaknem elérte az 500 ezret. A JLL 2020-as felmérése szerint a régiónkban a flex irodák aránya az összállomány 4-5%-át érte el a COVID előtt, de a jövőben ez az arány megközelítheti akár a 30%-ot is.

Budapesten alapított New Work a rugalmas munkahelyek iránti keresletre reagálva indította el franchise koncepcióját, amelynek révén know how-t, digitális megoldásokat és technikai támogatást biztosít partnerei számára a multi-lokációs platformjában.

Fotó: illusztráció – pixabay.com